Ice Bucketting in sodobna religioznost

Oddaja
1. 9. 2014 - 20.00

Zadnje čase smo na spletu priča vzniku ritualov, ki bazirajo na odnosu med samopromocijo posameznika in nominacijo drugega. Zadnji v verigi teh pojavov je Ice bucketting, ritual v katerem si bitje na glavo zlije vedro mrzle vode, ki pa za razliko od prejšnjih, kot je bilo na primer obredno eksanje piva, vsebuje humanitarno komponenento. Ritual se je sprav pojavil pod okriljem asociacije ALS in sicer z namenom zbiranja s prispevkov za Lou Gehrigovo bolezen, ki kvari povezavo med možgani in hrbtenjačo in bolnika pelje v hromitev in smrt. Zastavlja pa se vprašanje po širšem družbenem kontekstu, ki tovrstne rituale, katerih izvedba spominja na versko obredje, povzroča. Celo omenjena humanitarnost tekom širše analize razkrije pomen, ki je daleč od dobrodelnosti. O tem, kako se v tovrstnih ritualih reproducira specifična družbenost zvezana v Kiberbogu smo se pogovarjali z antropologom Rajkom Muršičom, članom inštituta Danes je nov dan Filipom Dobranićem, sociologom Blažem Lenarčičem in komunikologom Petrom Sekločo. 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Super prispevek! Ice bucketting pa bolj ko na osveščenost in dobrodelnost kaže na neozaveščenost glede porabe vode. Vprašajte Križnarja kaj misli o tem!!!

Če je združenje ALS na ta način zbralo 8 milionov dolarjev, in če jim bo s tem denarjem uspelo odkriti zdravilo, ki lahko pozdravi kogarkoli izmed nas, v čem je problem? Vse ostalo je le stranski učinek.
Kar pa se porabe vode tiče: v civilizaciji, kjer sekrete splakujemo z vodo po vsaki potrebi, se dnevno tuširamo (nekateri tudi dva krat) in tedensko peremo avtomobile eno vedro vode ne pomeni čisto nič ...

Greg, ALS da za raziskave samo ene par procentov denarja ...

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness