GROBI (IN) REDKI AFRIŠKI KOMADI

Oddaja
Rough Guide To African Rare Groove, Vol. 1
29. 3. 2015 - 20.30

Predstavljamo album The Rough Guide To African Rare Groove, Vol. 1 z izbrano razplesano afriško godbo od highlifea prek ethio-groova do afro-salse. Zraven vrtimo kak komad s kompilacije iste založbe Rough Guide to The Best African Music You've Never Heard ter z albuma Lost Tapes projekta Buena Vista Social Club, ki bo na svoji poslovilni turneji obiskal tudi ljubljanski Cankarjev dom (23. junij 2015). Za konec Aziza Brahim, ki nas letos obišče na Drugi godbi (28.–31. maj 2015).

 

SEZNAM SKLADB ZA ODDAJO GLOBALUNA 29. 03. 2015

 

Rough Guide To African Rare Groove, Vol. 1 (World Music Network, 2015)/ 1. Gentleman Mike Ejeagha & His Premiers Dance Band – Ikpechakwa A-Akem Kpee (6'12'')

 

Rough Guide To African Rare Groove, Vol. 1 (World Music Network, 2015)/ 3. Ayalew Mesfin – Hasabe (3'54'')

Rough Guide To African Rare Groove, Vol. 1 (World Music Network, 2015)/ 6. Osayomore Joseph & The Creative 7 – Oyeye (4'18'')

Rough Guide to The Best African Music You've Never Heard (World Music Network, 2014)/ 7. Le Sahel feat Idrissa Diop – Yaye Boye (4'58'')

 

Rough Guide To African Rare Groove, Vol. 1 (World Music Network, 2015)/ 8. Super Cayor De Dakar – Degoo (4'13'')

Buena Vista Social Club: Lost and Found (World Circuit, 2015)/ 1. Bruca Manigua (Live) [feat. Ibrahim Ferrer] (5'16'')

Buena Vista Social Club: Lost and Found (World Circuit, 2015)/ 2. Macusa (feat. Eliades Ochoa & Compay Segundo) (4'05'')

Buena Vista Social Club: Lost and Found (World Circuit, 2015)/ 10. Pedacito de Papel (feat. Eliades Ochoa) (2'37'')

 

Rough Guide to The Best African Music You've Never Heard (World Music Network, 2014)/ 10. Djama Djigui Feat. Zoumana Tereta – Djimé Foly (4'05'')

Aziza Brahim: Soutak (Glitterbeat, 2014)/ 4. Lagi (5'53'')

Ayalew Mesfin – Hasabe

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

A je temu res treba rečt grobi in redki afriški komadi ? Gospod Batelič, se vam takšno poimenovanje ne zdi niti malo problematično ? Meni recimo se ti komadi ne zdijo ne redki, še manj pa grobi.

Redki kot "rare" in grobi kot "rough", le kaj je s tem narobe? Res ne vem kam pelje ta novodobna papeška korektnost in iskanje dlake v jajcu za vsako ceno.

bodimo povšrni da bomo lahko plavali na povšrju

@nigger ja in afrika je država

"Rough Guide to The Best African Music You've Never Heard", kaj spet ni jasno?

Vse jasno, hvala ti !

Najbolje je res, da vse stvari prevajamo kar na direkt, na prvo zogo, v stilu 'who plums you' za ko te sljivi etc -
ne gre za politicno korektnost, ampak za natancnost, in korektnost na sploh.
Ker ce ne je Slovenia Slovakia, all the same shit... in je popolnoma vse vseeno.

Korektnost ni nujno le politična (sam tega izraza sploh nisem uporabil tako da...) zgoraj prilimani komad pa definitivno je "rough" v naboljši maniri afro (ja, nezmotljivo in prepoznavno afro) rhythm'n'bluesa in obenem zame tud "rare" (poznam nekaj etiopske muske a tega modela in komada pač ne). Kaj imata s tem Slovenia in Slovakia pa ne razumem in nočem vedet.

afro, wtf does afro mean?

Nekateri ljudje za formalizmom iščejo/iščemo tudi vsebino in kontekst. In slednja dva sta, ko gre za tovrstne kompilacije (pre)pogostokrat popolnoma neprisotna.

"Rough music" so Little Richard, Stonesi, James Brown, Sun Ra, Conono No.1, Contortions, Tožibabe, Peter Brotzmann, Stooges, Lightning Bolt etc...etc...etc

Afro means "afriški".

Zdej pa dost!

@nigger Slovenia Slovakia zato ker ti pises komentarje o afriski glasbi. ki dajo slutiti, da mislis, da je Afrika ena mala vas ali regija v kateri bi bile vse glasbene zvrsti enake, ali vsaj izredno podobne. Ker je vse iz Afrike. Ko sem zadnjic pogledala na zemljevid, je bila Afrika kontinent z vec kot 50 drzavami. In znotraj vsake drzave ogrombo razlicnih glasbenih zvrsti....
samo toliko o tem

Sem reku da mam dost ampak naj bo, odgovarjam še na to. Tvoja slutnja glede mojega dojemanja Afrike kot ene male vasi je napačna znam pa v popularni glasbi precej dobro prepoznat afriški sound kot tudi evropskega ali severnoameriškega in znotraj slednjih povečini tudi ali glasbo izvajajo afroameričani, latinosi (nisem sicer prepričan ali je ta izraz pravilen in korekten a jebi ga) ali belci (a je ta ok?). Znotraj sodobne popularne glasbe se zasedbe in žanri seveda bolj kot kdajkoli prekrivajo in mešanjo tako da lahko prvinski detroitski tehno, jazz ali britanski jungle, ki so v osnovi črne glasbe izvajajo eni, drugi, tretji ali četrti a pri muski, ki izhaja iz Afrike, ki (razen južnoafriške scene) se mi zdi da v glavnem ni kaj dosti rasno (ok izraz?) mešana (pustimo zdaj ob strani Heliocentrics ali The Ex in njihova sodelovanja) je vsaj meni "afro sound" (nisem sicer poznavalec a vem da je kontinent velik in da imajo scene svoje specifike in razsežnosti) prepoznaven.. Tako mi je tudi alžirski rai, ki je v osnovi zelo daleč od kakega ganskega high lifea (kot pravim v osnovi nisem poznavalec afriških godb tako da me prosim če se le da ne zdaj spet lovit za vsako razpoložljivo kocino) zelo razločno afriški. Ritmi in to, seveda. E, zdaj pa res dost, tudi če mi grejo eni spet lepit neke vikipedične definicije (eni pač očitno preveč berejo in premal štekajo).

@nigger tako kot si ti zdaj vse zmešal skupaj, v slogu africa is a country, se nam poznavalcem Afrike žal malce spahuje.
Severno afriška glasba ima več skupnega za arabskim svetom in bližnjim vzhodom, kot podsaharsko afriko.
Očitno mislis, da veš več, kot pa je dejansko res. Morda je čas, da tudi ti kaj prebereš, preden nadaljuješ s strelanjem kozlov...

Ima ga, seveda (in ravn to navezo med severnoafriško in bližnjevzhodno sceno sem imel med drugim v mislih s svojo prošnjo da me ne lovit za vsako dlako saj sem bil že itak preobširen in se mi ni dalo it še v ta detajl) ampak menveč je tudi to zelo prepoznavna Afrika. Na Bližnjem vzhodu ga (in to zelo očitno) čist drugač pelejo in pedenajo. Men je pač jasno in zadevo prepoznam, jebiga.

Pa sm reku da ne bom več, grem kuhat...

nej ti tekne prežganka

Hvala

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness