Čarovnik iz Doba

Aktualno-politična novica
17. 4. 2015 - 7.05
 / BritOFF

Ob sedmi

Južnoafriško republiko, članico BRICS-a, pesti visoka brezposelnost, saj le-ta znaša petindvajset odstotokov, med mladimi pa celo petdeset. Medtem ko južnoafriška elita posrka vse več, kar razvoj te države ustvari, je revščine naveličana mladina našla krivce v priseljencih iz drugih afriških držav. Tako je po dveh tednih vse hujšega nasilja južnoafriški predsednik Jacob Zuma pozval h koncu nasilja.

Iz Durbana, kjer so napadali domove in trgovine v lasti priseljencev, se je nestrpnost razširila po vsej državi. Tudi v Johannesburg, kjer so zaradi slabih novic iz Durbana in zaradi groženj migrantom, ki se širijo po družbenih omrežjih ter preko sms sporočil, številne trgovine zaprte. Zuma je napade označil za šokantne in nesprejemljive ter poudaril, da nobena frustracija ali jeza ne opravičuje napadov na tujce in ropanja njihovih trgovin. Vir frustracij je med govorom v parlamentu pozabil omeniti.

Prvič po koncu vojne v Bosni in Hercegovini je spominski center Potočari, posvečen žrtvam genocida v Srebrenici, obiskal predsednik Republike srbske Milorad Dodik. Ob tem je izjavil, da se je politika na žalost vmešala v vse dogodke, tudi v Srebrenico. No, Doda iz preteklosti je javno večkrat podvomil v resničnost pobojev na tisoče Bošnjakov, medtem ko je v vladajoči stranki v Republiki srbski, Zvezi neodvisnih socijaldemokratov, ki ji Dodik tudi predseduje, še vedno ogromno članov, ki pravijo, da je šlo v primeru Srebrenice za skupinski samomor.

Da Dodik iz sedanjosti ostaja stari dobri nacionalist, ki genocidno tvorbo z imenom Republika srbska vodi avtokratsko, priča nedavna reakcija na neugodno vprašanje novinarke Oslobođenja Gordane Katane. Za lažje razumevanje, smo vam dolžni podati par pojasnil. Hrvaški narodni zbor je krovno politično telo vseh hrvaških bosansko-hercegovskih političnih strank s sedežem v Mostarju. Vprašanje, ki mu ga je zastavila novinarka Katana, je bilo sledeče: "Kakšen vpliv je imela podpredsednica Zveze neodvisnih socijaldemokratov Nada Tešanović, sicer hrvaškega rodu, na sejah Hrvaškega narodnega zbora? I Doda kaže.

Izjava

Dodik ni ravno vajen kritičnih novinarjev. Navsezadnje ima pod popolnim nadzorom javno Radiotelevizijo Republike srbske. Za eno redkih neodvisnih in pokončnih novinark v Republiki srbski pa velja prav Gordana Katana. Da ne bi zaposleni v institucijah srbske entitete Bosne in Hercegovine brali njenih člankov je vsem naročil, da se časopisa Oslobođenje ne kupuje ter ne bere več.  

 

Ob osmi 

Čarovnik iz Doba

Vesoljno poslušalstvo Radia Študent pozdravljeni v petkovi drugi ediciji Britoffa, v katerem ima svoj prostor politični klovnizem. Ta teden pa vso dolžino, širino in debelino našega etra namenjamo globini Janeza Janše oziroma njegovemu včerajšnjemu nastopu na tiskovni konferenci.

Kot veste je specializirano državno tožilstvo že pred mesecem dni končalo preiskavo o izvoru premoženja predsednika SDS-a. Kljub temu, da so izsledki preiskave zaupni, naj bi tožilstvo neuradno v finančni preiskavi odkrilo za okoli petsto tisoč evrov nezakonitega premoženja. Tožilci pa imajo težave pri vročanju priporečenega vabila, saj ima preiskovani pravico, da mu predstavijo ugotovitve finančne preiskave in da predloži dokaze. Nima pa dolžnosti se odzvati na vabilo in se tudi ni.  

Razlog? Dokler Janša tega ne stori, specializirano državno tožilstvo nima podlage za vložitev tožbe za odvzem premoženja nezakonitega izvora. Nazadnje naj bi pošto poslali kar na Janšinega delodajalca, torej Državni zbor, kar je potrdil tudi predsednik Državnega zbora Milan Brglez. In pridemo do včerajšnje tiskovne konference, ki jo je sklical Janša. Res dolgo ga ni bilo slišati, na včerajšnji tiskovni konferenci pa je prekosil celo samega sebe. Na kratko bi včerajšnji dogodek oziroma odnos Janše do državnih institucij, novinarjev in javnosti strnili v le tri sekunde.

Posnetek

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Odlično :)

Republika srpska (rs) je "genocidna tvorba"? Hm..za nastanek rs so vsekakor značilni množični poboji, zlasti srebreniški genocid, izgoni, etnična šiščenja, sistematično uničevanje bivališč preganjanih...itn..toda, vse to velja bolj ali manj za vse sorodne "tvorbe", ki danes obstajajo v presvitli civilizirani evropi. Zakaj potem tudi njih, spoštovani, ne označite z "genocidna tvorba..Nemčija, avstrija, italija, francija, romunija, madžarska"..morda pa malo tudi slovenija (izbris..samo kaj ko izbris nekako ne šteje?) itd itd?? rs je predvsem daytonska tvorba, banjaluški pašaluk, paša in ostali iznogudi pa harajo in harače na način, ki je nenavadno soroden početju pašam po vsej "BIH" in ostalih krajih ranjke SFRJ, da, še kako tudi v sloveniji. Safet Isović se v grobu obrača.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness