Feminizem po farmacevtsko

Oddaja
21. 8. 2015 - 17.00

Izjava

Ravnokar slišano vključuje pozdravni nagovor ob obisku spletne strani eventhescore.org. Even the score - izenačimo rezultat - je večletna kampanja za odobritev zdravila za višanje spolnega poželenja žensk, ki jo financira Sprout Pharmaceuticals, sicer lastnik učinkovine flibanserin. Domnevno zdravilo za večanje spolnega poželenja žensk je ameriška zvezna agencija za zdravila, FDA, po dveh preteklih zavrnitvah odobrila v torek, že v oktobru pa bo dostopno na trgu.

Proizvajalcu Sprout Pharmaceuticals je na stran kampanje Even the score uspelo pridobiti malodane dva ducata različnih organizacij, ki se ukvarjajo predvsem z zdravjem in pravicami žensk. Adriane Fugh-Berman, iz centra Pharmedout univerze Georgtown, meni, da je bilo zdravilo odobreno predvsem na račun lobiranja in ne novih dokazov:

Izjava

Kampanji eventhescore se je priključilo impozantno število oganizacij, Fugh-Berman pa opozori, da je pomemben del organizacij na področju pravic in zdravja žensk izostal:

Izjava

Klinična psihologinja Paula Caplan, profesorica s Harvarda, ki je med drugim sodelovala pri oblikovanju četrtega diagnostičnega in statističnega priročnika duševnih motenj (DSM), ki ga sprejema ameriško društvo psihiatrov, poslužujejo pa se ga malodane po vsem svetu in je tudi naznanilo obstoj t.i. hipoaktivne motnje spolnega poželenja pri ženskah, je ogorčena nad sodelovanjem ugledne organizacije žensk pri kampanji. Paula Caplan:

Izjava

O učinkovini flibanserin, ki je bil sprva zamišljen za zdravljenje depresije saj sodi v skupino selektivnih zaviralcev prevzema serotonina, nadaljuje Fugh-Berman:

Izjava

Flibanserin torej vpliva na možgane. Na kak način?

Izjava

Po povedanem je očitno, da ne gre za izenačitev rezultatov, kot trdi kampanja eventhescore, temveč za dve različni zadevi. Medtem ko doslej odobrena zdravila za moške zdravijo zgolj disfunkcijo spolnega organa in ne poželenja, odobreno zdravilo za ženske zdravi spolno poželenje kot tako. Ponazori Paula Caplan:

Izjava

K seksologom. Evropsko strokovno društvo seksologov je glede odobritve flibanserina za zdravljenje poželenja prav tako pesimistično. V imenu društva spregovori Moshe Mock iz univerze Hadassah:

Izjava

K opredelitvi samega poželenja nekoliko kasneje. Za začetek k različnemu dojemanju učinkov substance. Če proizvajalci govorijo o stranskih učinkih, termin, čedalje bolj v splošni rabi, Caplan meni, da je potrebno opozoriti da gre za učinek, ne stranski, ampak negativen.  

Izjava

Glede na prej omenjeno neučinkovitost pri zdravljenju takoimenovanega deficita poželenja pri ženskah, in že omenjene neučinkovitosti pri zdravljenju depresije, kakšni so vsi možni vplivi. Prične Caplan:

Izjava

In nadaljuje Fugh-Berman

Izjava

Mnogi so kritični predvsem do substance same, medtem ko Caplan dvomi v uspešnost in smiselnost medikalizacije ženskega spolnega poželenja:

Izjava

Glasbeni predah: Margita Je Mrtva - Bas Volim Sto Ti Je Lepo

Ob koncu kultivatorja v katerem obdelujemo flibanserin, v torek s strani ameriške agencije za zdravila odobreno učinkovino za zdravljenje pomanjkljivega spolnega poželenja pri ženskah se zaustavimo še pri sami agenciji, FDA-ju. Ta je pred leti uvrstila odobritev zdravila za hipoaktivno motnjo spolnega poželenja med 20 glavni ciljev agencije. Fugh-Berman o sami motnji:

Izjava

Paula Caplan, ki je sodelovala pri izdaji četrtega diagnostičnega in statističnega priročnika duševnih motenj, ponazori delo FDA-ja na primeru Lillyjevega Prozaka in uvrščanju neke druge motnje v DSM-IV.

Izjava

K dokončnim odločitvam. Če je FDA pred desetletji odobrila približno 50 odstotkov substanc, je letos odobrenih že 88 odstotkov. Na kak način FDA sprejema odločitve?

Izjava

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Dobra oddaja

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.