Offsajd preureditev RTVSLO

Aktualno-politična novica
1. 9. 2015 - 17.00
 / OFFsajd

V sobanah RTV Slovenija smo v zadnjih dneh priča temeljitim preureditvam. Poleg vedno bolj rumenega programa ter kičastega preobražanja izgleda, ki naj bi apeliral na naše domoljubje, pa spremembe manj odmevno potekajo tudi na ravni zaposlenih. Te se bodisi premešča, bodisi odpušča. Situacijo, nam v daljši izjavi opiše en od neposredno udeleženih - Erik Valenčič.

Izjava je dostopna na posnetku.

O razlogih, ki med drugim stojijo za premestitvami in prekinitvami delovnih razmerij, spregovori filozof Boris Vezjak.

Izjava je dostopna na posnetku.

A razlogi niso zgolj politični v ožjem smislu. Velik pomen ima predvsem usmerjenost televizije v vedno bolj komercialne vode, kar nakaže vzporednost prej omenjenih procesov - odpuščanja in slabšanja vsebin. O tem ponovno Boris Vezjak.

Izjava je dostopna na posnetkih.

Da je menedžerska logika sledenja profitu na škodo kvaliteti vsebine ter tisti, ki jo izvajajo odgovorna za velik del problemov vezanih na razkroj funkcije televizije, meni tudi bivša voditeljica Globusa Helena Milinković.

Izjava je dostopna na posnetku.

Da je do takega stanja prišlo je po eni strani odgovoren Grimsov zakon sprejet na referendumu leta 2005, po katerem ima politika velik vpliv v nadzornem svetu RTV. Vlada v skladu z njim namreč prevzame štiri mesta, državni zbor pet, zaposleni pa le dva v nadzornem svetu. A to spet ni edini razlog, da je odpuščanje lažje, kvaliteta novic nižja ter novinarstvo ob avtonomijo. O njem za konec spregovori Vezjak.

Izjava je dostopna na posnetku.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

očitno je razumevanje #Dvornih lakajev t.i. nacionalne Tv, diametralno nasprotno razumevanju s strani povprečnega občana, naročenega na električno svetilko. Bo moral torej nazaj na Petrolejko, da se znebim prisilnega jopiča v obliki Janezevega pogleda na svet in njegovega mnenja o vsem?

*štefančiča bi bilo pa res dobr odpustit
političnih stvari tako močno ne šteka, da že dolgo niti ni več smešno

erik ti ne rabš rtvja da prosperiraš! zajebi te idiote.
In ja tisto zrcalo tedna nam je pognalo mravljince po telesu. Svaka čast za ta monumentaln moment slovenskega novinarstva.

TVSLO je ključen "medij množičnega poneumljanja" (citat pobran pri Tončiju K.) v Sloveniji. V zadnjih 25 letih je predvsem branik "nove dobe", katere iztek, totalni razkroj države, je mogoče dojeti, pa četudi v slovenskem šolskem sistemu niste preživeli niti enega samega dneva (blagor vam), kaj šele, da bi za to potrebovali, bognedaj diplomo katere od slovenskih univerz, bognedaj. Če želite dobro lastnim možganom, potem vsekakor ne glejte več TVSLO, zlasti njenega "informativnega" programa. Če želite nekje v tujini diplomirati z analizo delovanja TVSLO v zadnjih 25 letih, potem seveda izvolite in glejte, toda, verjemite, potrebovali boste jeklene živce in precej oddiha v gorah, nemara pa tudi kak posvet s kakim dobrim starim poljudnim psihologom. Če pa želite dobro svojim soljudem, državljankam, državljanom, državi, potem pa vsekakor prenehajte s plačevanjem "RTV prispevka", ne bi pa bilo odveč, denimo v času oddajanja "osrednjih info oddaj" priti pred stavbo rtvslo, opremljeni z lonci in pokrovkami (kot tedaj v Beogradu) in preglasiti neizmerno količino škodljivega blebetanja iz ust velike večine "novinarjev in novinark tvslo", vsekakor pospremljeno z javnimi uprizoritvami Becketta, Ionesca...ipd. Eriku (in še nekaterim redkim, preredkim Novinarkam in Novinarjem v sloveniji) pa čestitke za opravljeno delo in za izgubo službe. Izgubiti službo v RTVSLO na tak način pa je seveda častno, še več, takšno odpoved je odslej potrebno navesti na vrh CV pri pisanju prošenj za službo. Pa še malo Duška Radovića, prosto po janezuc: "Kada če novinari več jednom da odgovaraju za ono, što nisu napisali"?

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness