TRANSGENDERRADIO BERLIN

Oddaja

V septembrski ediciji Sektorja Ž pripravljamo intervju z Marek_om Sancho_m, (so)avtorico_jem oddaje Transgenderradio Berlin (http://www.transgenderradio.info/). V pogovoru s Teo H. je predstavil_a oddajo, razložil_a, kako nemški zakoni regulirajo spremembo spola, in predlagal_a nekaj načinov, na katere lahko (cis) feministke in feministi naslovimo trans ljudi brez reproduciranja transfobije. Po intervjuju bomo predvajale odlomke iz ene od preteklih oddaj berlinskega Transgenderradia (v angleščini).

Nekaj minut bomo namenile tudi napovedani razpravi upravnega odbora ZZZS o uvrstitvi hormonskih kontraceptivov v skupino terapevtskih zdravil, kar bi posledično prineslo uvedbo doplačil za hormonsko kontracepcijo. Novico bo pripravila Zala Bezlaj. Več o tem si lahko že pred oddajo preberete na: http://radiostudent.si/politika/off-poro%C4%8Dilo/nov-napad-na-pravice-%...

Prispevke bo kot vedno povezovala s feminizmom podložena glasba. Vabljene_i k poslušanju!

 

*

The september edition of Sektor Ž features an interview with Marek Sancho, the co-author of radio show Transgenderradio Berlin (http://www.transgenderradio.info/). With Tea H., they talked about the specificity of the show, discussed the legal regulation of gender change in Germany, and ways in which cis feminists can address trans people and trans issues without reproducing transphobia. After the interview, we will play excerpts from one of the past editions of Transgenderradio Berlin (in English).

Also, we are going dedicate some minutes to the meeting where the board of directors of the (public) Health Insurance Institute of Slovenia (ZZZS) discussed the proposal to list hormonal contraceptives as therapeutic medication, which would make it a payable by the users, rather than let it stay as it was - fully covered by ZZZS. The report, prepared by Zala Bezlaj, is going to be in Slovene.

And as usual ... expect lots of feminist tunes. Tune in!

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

v čem je problem?
se tako zelo bojiš za avtoriteto svojega spola?
ali pa si mogoče tako avtoritarno naravnan samo na določen spol?
https://www.theguardian.com/world/2011/sep/15/australian-passports-third...

sektor ž naj bi bil feministični termin. zakaj se ukvarjate potem s trans? trans problematika in feminizem nimata nič skupnega. oz., bore malo.

@Rok: Citiram odgovor na tvoje vprašanje, zapisan s predpostavko, da bralec razume, zakaj je črnobelo razumevanje dvojic kot nasprotij, kjer je eno nujno manj vredno od drugega (dol-gor, tema-svetloba, ženska-moški), problematično samo po sebi: "Raje kot biti cisseksistični, naj vsi sodobni feminizmi splošno razširjeno in sprejeto dejstvo, da so spoli in spolne identitete družbeni konstrukti, aplicirajo pri prevpraševanju vseh esencializmov, tudi biološkega determinizma. Večina feminizmov je namreč zasnovana na tezi, da je družbeni spol družbeni konstrukt, iz te postavke pa izhajajo feministični argumenti proti patriarhatu in mizoginiji. Transfeminizem pa opozarja, da (naj) bi bil v skladu s feminističnimi držami tudi biološki spol množično prepoznan kot družbeni konstrukt, kar služi kot osnova za boje s transmizoginijo. Najbrž želimo vse/vsi živeti v družbi, kjer so vse osebe, njihove spolne identitete in spolni izrazi prepoznani kot legitimni, brez diskriminatornih in izključujočih poskusov legitimiranja oseb na podlagi njihovih teles."
Vir: http://spol.si/blog/2014/11/13/cisseksizem-ni-feminizem/

1) Apel na moderatorja spletne strani: minimalni higienski minimum Radia Študent bi bil, da se dovoli objave takih neargumentiranih, nasilnih in nesmiselnih komentarjev, kot je prvi.

2) Feminizem ni izolirano gibanje in cilj je doseči svobodo in enakost za vse ljudi, ne glede na spol, spolno identiteto, spolni izraz, spolno usmerjenost in ne glede na raso, razred, hendikep idr.

Popravek:
"...da se NE dovoli objave takih neargumentiranih, nasilnih in nesmiselnih komentarjev, kot je prvi".

Spol ni družbni konstrukt. Vloge spolov so družbeni konstrukt. Spol je biološko dejstvo. Spola sta dva in ustrezata temelju ustroja vsega.

Obstajajo deviacije od dveh spolov, ki pa so zgolj to. Deviacije. Nikakor ne enake pojmu "spola". Spolna radovednost ni enaka spolu.

@ 17.9.
1= lol :D ... feminacizem v čisti obliki. Videti sovraštvo v vsem, ki podvomi v vašo dikcijo polno radikalnih neumnosti. Klicati k cenzuri dvoma nad vašimi neumnostmi! Feminacizem.
2= Glasni NE! Feminizem 3. generacije je destruktivna ideologija usmerjena k uničenju fundamenta družbe.

Se poslavljam iz Radia Študent.

Resnico prepuščam nonbinary njemu/njej/njim?/zhe:
https://www.youtube.com/watch?v=Usm7Q_4Xc7s

Mislim, da se zdaj že ene petič poslavljaš ...

Vedno me nekdo zadrži na izhodu :D

@feminist tune: Tvoj prvi komentar je uredništvo RŠ-a izbrisalo, ker nastopaš žaljivo in sovražno, ne zato, ker tako "drzno" dvomiš.

Kot piše v pravilih komentiranja: "1. Prepovedan je vsak sovražni govor, ki poziva k nasilju, razširjanju in izražanju rasne, narodnostne, verske, spolne in druge nestrpnosti."

Ne.
Nobenega sovražnega govora ni bilo.
Nobenega poziva k nasilju ali razširjanju nestrpnosti.
Nič podobnega.

Nihče vam nič noče.

Bilo pa je radikalno zasmehovanje vaših pomilovanja vrednih stališč, tez in izvajanj.

Ja, vendar to ni "napad" na vas. To je napad na vaše patetične ideje.

To, da ste zbrisali prvi komentar je samo dokaz kako globoko nestrpni ste sami medtem ko zavzemate nekakšno superiorno moralno pozicijo.

pa kaj pol če je feminist, jas sem malinist pa kaj pol? je bla juha že kdaj topla od fižola?

drugače pa jas jim dam kar pohvalo, moraš bit kar pogumen da si daš lulčka odrezat al pa luliko doštukat o ja

hočeš rečt, da je za kaj takega jajca treba met?

izbrisani komentar je bil žaljiv, da. ni pa pozival k nasilju.

@feminist tune: lej, resnica je sam ena. mi smo na pravi strani, vsi ki se ne strinjajo z nami, so odveč. največ, kar lahko takšni ljudje naredijo dobrega za občo družbo, je prisilno delo. tako da imaš prav, nestrpni smo. pluralizem mnenj je bullshit. prav tako svoboda govora. dobrobit skupnosti in malega človeka je edino, kar šteje.

tko da deal with it, tukaj nisi zaželjen. lahko nas zasmehuješ, lahko se delaš norca, lahko se ne strinjaš, sam ko bomo na oblasti, boš pač poslan na kak otok.

@Feminist tune - izbrisani komentar res ne spada pod sovražni govor, temveč "pade" glede na drugo točko pravilnika: "Prepovedani so napadi na osebe, institucije in tekste, če so ti neutemeljeni ali nepovezani z obravnavano temo." Kritika, ki jo izražaš v dotičnem komentarju ("lol", "čestitke na debilani, itd.") pač ni utemeljena in iz zapisanega ni možno razbrati ZAKAJ tako misliš. 

@Anonymus:
fašo Rab ali commy Goli? ne vem kera ideološka platforma ponuja boljše plaže ... neolib Ibiza? balkomaf Zrče? ... aja pa res, nikoli ne boste na oblasti, ker servirate probleme 0,0001% ljudi.

@Kaluža:
Kriterij je arbitraren do konca. Pod tem "členom" lahko brišeš ob želeni interpretaciji popolnoma vse, a la 24ur.com. Ampak, np, preživimo ta "izbris".

... zakaj? Ker se mi položaj transov ne zdi problem kolektivne družbe temveč posameznikov, ki zahtevajo od celotne družbe da sprejme njihovo samoizbrano posebnost in se jim prilagodi, namesto da bi bilo obratno. Ob vsem je pa še dejstvo da pregovorno izjemno konzervativni velekapital vse to velikodušno podpira ... Jenner ma ful airtimea, cel fakin establishment support, E! zvezda ...

No, ok nisem fer, Zalin komentar se dejansko dotika nečesa pomembnega :)

@JERNEJ KALUŽA

vsem ki smo na ič brišeš poste, slovencem pa pustiš ne? kako tipično.

@JERNEJ KALUŽA

vsem ki smo na ič brišeš poste, slovencem pa pustiš ne? kako tipično.

Ja, prav tipićno!

komu mar marginalci- bedaštvo nima spola,tako puritanci kot trans homo lesbo hetero etc.skratka vsaj 99;9999 % človeštva ali celo več je okuženo z njim in to je pravi trans...glede drznosti oziroma poguma, tega pri radio študentkih ni zaznati...

A se še nisi poslovil?

Muanis - če sploh smem napisati tvoje ime, vem da tvegam ful, ovadbo, tožbo, obsodbo, pregon itn. - take a chill pill. Nisem za vsakim nickom. Nikakor ne bi bil "L" ... kvečjemu (trigger warning) "L7", dober band. Lepo pa da me pogrešaš, občutek je seveda vzajemen.

@L:
Ne kužiš spike model.

Mi smo "cis", ne "trans".

Mi - biološko omejeni primitivci - moramo absorbirati dejstvo, da se je del transcendenčno ueberliberalnih intelektualcev na Berkleyju odločil, da je spol naučen, ne vrojen; da je spolov kolikor hočeš. Spol ni vrojen ali determiniran s kromosomi (sic sic sic!) temveč izbran ali vsocializiran, seveda na krivico otroka, kar pomeni, da nekakšna sociološka terorija z lahkoto negira enega izmed velikih spoznanj biologije 20. stoletja. To je seveda popolni odmik od razsvetljenskega načela empirije.

Kajti veliko odkritje je, da spol ni "binarni" koncept on-ona - NE! - spol je "ne-binaren". Zato so običajni osebni zaimki mimo, preteklost. Ni t.i. preferiranih osebnih zaimkov, ni tega kar je očitno, temveč se vsak sedaj sam odloči ali bo "che", "co", "zhr", "Per", "Eim", "Thon", "Ve"; "Whe", "Xe", "Yo", Zie", "faerself" even.

Za nekoliko lažje razumevanje:
http://ichef.bbci.co.uk/news/624/cpsprodpb/288F/production/_87038301_yel...

... in potem se ne čudit - 14% v socialdemokratski trdnjavi Berlin (sic!) - da nam bodo čez desetletje vladale budale tipa:
https://www.youtube.com/watch?v=SAHvLAJ-5aQ

Die Arbeiter!
http://www.spiegel.de/politik/deutschland/wahl-berlin-2016-wer-die-afd-i...

OK - pol pa zdej - a se še nisi poslovil?

Ne.

Zakaj si tako nestrpen do drugače mislečih?

Tak pač sem, brate.

Praviš da rad mahaš ljudem v slovo? Potem bi rabili na rš gif avatarje, bi dobil tako rokico ki maha. A ne bi bilo dobro?

Ne, nisi. Samo braniš "safe space", brate.

Ne branim safespaca, sem pripadnik "religije miru", zato ga osvajam.

Kdaj je bil mir, ko je glasna manjšina vsiljevala svoj "prav" tihi večini?
Označevala vsakega dvomljivca za vsiljivca?
Brisala mnenja, ki so izzvala njene resnice?
Spreminjala univerze, prostore čiste misli, v prostore hiperobčutljivosti in samocenzure?

... kdaj in kje so taka dejanja vodila v "mir"? Razsvetli me.

Saj, "religija miru" je bilo ironično, a ne.
Jaz sem SJW posebne vrste - Social Jihad Wawrior.

...dobta si sobo. MS, štekam in podpiram tvojo odločitev, da boš trolle soočal z argumentiranimi odgovori in imbecilom ne pustil zadnje besede. Super. A tole prepucavanje ne sodi v to kategorijo komunikacije, tole je smetje, prazno osebno prepucavanje plain and simple.

Ajde, očitno se je - via komentatorska deska RŠ, hehe - med vama vnelo nekaj osebnega. Se zgodi. A res ti, MS, prijazno sugeriram, ugrizni se v jezik, pogoltni ego in ne prispevaj še ti h komentatorski greznici, ki si zadnje čase pre-često godi na tej strani.

...dobta si sobo. MS, štekam in podpiram tvojo odločitev, da boš trolle soočal z argumentiranimi odgovori in imbecilom ne pustil zadnje besede. Super. A tole prepucavanje ne sodi v to kategorijo komunikacije, tole je smetje, prazno osebno prepucavanje plain and simple.

Ajde, očitno se je - via komentatorska deska RŠ, hehe - med vama vnelo nekaj osebnega. Se zgodi. A res ti, MS, prijazno sugeriram, ugrizni se v jezik, pogoltni ego in ne prispevaj še ti h komentatorski greznici, ki si zadnje čase pre-često godi na tej strani.

ne vem koliko ironije je dovoljene v safe spaceu, imho precej mal

NSJWP?

kenslaj to komentatorsko desko!

to je smetje!
to je greznica!
to so imbecili!

počisti ta page!

machen Sie mir diese Seite wieder rein!

to ni prepucavanje. to je vojna.

uau. glede na to, da smo vsi socialisti, nam tudi v primeru kakršnekoli zmage ne kaže dobro. bom še naprej za pirate. so kekci, pa vendar manj slabi od zl.

zružeba levica so šele kakci. edina vredna stranka so SSU(sestre uršulinke)

Njihova kultura, njihove tradicije. Obstaja veliko praks v Indiji in Indoneziji, ki jih ne bi posnemal.

check this on*
Conversion therapy has been universally condemned by every leading medical organization, including the American Psychological Association, American Medical Association, and the American Academy of Pediatrics.

http://www.advocate.com/election/2016/7/29/chelsea-clinton-condemns-gop-...

ja sm videla tretji spol v Indiji, to je čist hudo ... bejbe so, opasne bejbe, vsi se jih bojijo - ampak glas je pa moški, in še roke, pfff... roke so tud moške. in skoz so skupi. hodijo naokrog po vlakih in fehtajo za keš. in neki je, da se jih ljudje bojijo in jim dajejo darila, kot ... da te drugače lahko *uročijo*

Ariana koga briga

budalo

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness