Olepšavanje rezultatov

Aktualno-politična novica
28. 2. 2017 - 7.05

Goljufije in laži niso rezervirane zgolj za politike in športnike, temveč so prisotne tudi v znanstveni skupnosti. Nekateri raziskovalci in raziskovalke zavoljo odmevnejših objav priredijo rezultate tako, da bolj ustrezajo njihovim hipotezam. Objave v prestižnih znanstvenih revijah namreč znanstveniku ali znanstvenici poleg ugleda pogosto prinesejo tudi večjo možnost za pridobitev financiranja iz javnih skladov.

Splošno sprejeto mnenje je, da dokazana ponaredba rezultatov za raziskovalca pomeni karierno smrt. Vendar temu ni nujno tako. Raziskovalec Kyle Galbraith je v nedavni študiji pregledal, kaj se je v zadnjih 25 letih zgodilo z raziskovalci in raziskovalkami iz Združenih držav Amerike po tem, ko so jih ujeli pri prirejanju rezultatov ali plagiatorstvu.

Od 284 raziskovalcev, ki jih je ameriški urad za integriteto raziskovanja sankcioniral zaradi ponaredbe rezultatov, je kljub temu okoli polovica z raziskovalnim delom nadaljevala. Manjši skupini sedemnajstih raziskovalcev je preko javnih skladov celo uspelo dobiti več kot 100 milijonov dolarjev sredstev za raziskave.  

K usodi raziskovalcev in raziskovalk so v veliki meri pripomogli položaji, ki so jih zasedali v času, ko so jih ujeli pri prirejanju rezultatov. Raziskovalci na nižjih  položajih so po razkritju večinoma prenehali z raziskovalno kariero. Tisti na višjih položajih, kot na primer člani fakultet, pa so z raziskovalnim delom večinoma nadaljevali in še naprej prejemali denar iz javnih skladov.

Po mnenju avtorja raziskave so rezultati zaskrbljujoči zlasti  v kontekstu trenutnega financiranja raziskav z javnimi sredstvi. Pridobivanje sredstev je za večino raziskovalcev in raziskovalk ključnega pomena, če želijo izvajati svoje znanstvene aktivnosti. Ker so finančna sredstva omejena, pridejo do denarja za raziskave le nekateri in ne vsi, ki zanj zaprosijo. Pričujoča raziskava je lahko tako povod za razmislek o pravičnosti ali nepravičnosti tega, da imajo za pridobitev sredstev iz javnih skladov osebe, ki so pri svojem preteklem delu rezultate prirejale, enake možnosti kot tiste, ki jih niso.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

ne se zajbavat, ne mi rec da ste po dveh letih koncno spoznali, da ni format oddaje tisto, kar vas nazaj drzi

bolje pozno kot nikoli, koncno pa ZR nekaj obeta v okviri RS

ne se zajbavat, ne mi rec da ste po dveh letih koncno spoznali, da ni format oddaje tisto, kar vas nazaj drzi

bolje pozno kot nikoli, koncno pa ZR nekaj obeta v okviri RS

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness