Muzikastozinovsko

Kulturna ali glasbena novica
11. 4. 2017 - 15.10

Današnje Kulturne novice bodo obarvane muzikastozinovsko. Brez dvoma se ta kombinacija sliši več kot primerna za zaspani pritisk zračnega tlaka današnjega dne. Da vas z besedo ponese v ritme newyorških četrti ali po zvežčičih DIY samozaložniških publikacij, ki v zadnjih letih zopet prodirajo na plan iz zemlje vizualne umetniške produkcije. Pa še prostorsko se bomo premikali. Vse tja od Ljubljane do Nove Gorice. Mogoče se odpravimo pogledati tudi do Novega mesta.

Za začetek ostanimo še v Ljubljani. Ob 17.00 lahko brez strahu odprete vrata Modre sobe v petem nadstropju Filozofske fakultete, kjer bo potekal pogovor z dr. Ičo Vidmarjem, poslušalcem Radia Študent znan kot soustvarjalec glasbene oddaje Idealna godba. Pogovor se bo vrtel okoli pravkar izdane razprave Nova muzika v New Yorku. Neodvisni glasbeniki in pravica do mesta: primer nove muzike spodnjega Manhattna. Izvirne razprave, ki segajo na področje sociologije kulture, so izšle pri založbi Studia Humanitatis. Z avtorjem Ičom Vidmarjem se bo pogovarjal dr. Jože Vogrinc, sociolog kulture s Filozofske fakultete.

New York je mesto, za katerega bi lahko rekli, da bo nekega dne, ko se bo zemlja razpočila v goltancu črne luknje, postalo mesto, ovito v mistično zaveso. Podobno kot tisto izgubljeno mesto Atlantida. Ta mistika, ki iz mesta dela spektakel, pa v svojem jedru, kot je povedal Vidmar, ni nič kaj spektakularna, ampak prej zastrašujoča. Zakaj pride do fascinacije New Yorka kot metropole, nam je povedal Vidmar.

Izjava

Razprave dr. Iča Vidmarja se tako osredotočajo na bistvene preobrazbe v pogojih ustvarjanja nove glasbe v New Yorku in kako so te v povezavi s procesi ekonomske in politične preobrazbe vplivale na preobrazbo ameriškega talilnega lonca v neoliberalno globalno mesto. Kaj se skriva za izrazom nove muzike in kdaj pravzaprav pride do krize mesta New York?

Izjava

Kaj so za umetnike predstavljala okrožja, kot sta Greenwich Village in Chelsea Hotel? Ponovno Vidmar.

Izjava

Pa pojdimo iz geografske sredine proti geografskem zahodu. Danes se bo ob 19.00 v Mestni galeriji Nova Gorica odvilo zadnje predavanje iz cikla Soočanja s sodobno umetnostjo, ki so nastala v sodelovanju med Zavodom za sodobno umetnost Ljubljana in Kulturnim domom Nova Gorica. Današnje predavanje, naslovljeno Zin – sodobna artzin produkcija, bo posvečeno tem DIY knjižicam. Predavanje bo vodila Lara Plavčak, kuratorka in koordinatorka šole Svet umetnosti, umetnostna zgodovinarka in kulturologinja, ki že več let raziskuje sodobni artzin. Prav tako je vodja čitalnice in zin razstav ter čitalnice ZINE VITRINE v galeriji DobraVaga v Ljubljani, ki je zinovsko produkcijo dodobra zasidrala v širši umetniško kulturni prostor.

Iz zahoda se premaknimo proti vzhodu, natančneje v Novo mesto. Na odru Anton Podbevšek teatra bo danes ob 20.00 premierno uprizorjena etično–politična igra Slavoja Žižka Trojno življenje Antigone. Žižek s kolažiranjem vsem dobro znane Sofoklejeve Antigone in s svojim filozofskim konceptom še toliko bolj razpira kompleksnost misli te antologijske figure. To se bo v odrski izvedbi pod režijsko taktirko Aleša Bergerja združila s filmskim jezikom poljskega režiserja Krzysztofa Kieślowskega  in gledališko prakso Bertolda Berchta. Antigona prvič, Antigona drugič, Antigona tretjič, Antigona za vedno.

Kulturne novice je pripravila Kaja.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

"Vsak naš off je boljši od novic v delu!"

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness