Svetleče fekalije za (ne)zdravo črevo

Aktualno-politična novica
19. 4. 2017 - 7.05

Znanstveniki in znanstvenice s teksaške Univerze Rice so s sintezno-biološkim pristopom razvili bakterije, ki so sposobne zaznati zgodnje faze vnetja črevesja. Bakterije bi v prihodnosti lahko uporabljali za diagnozo bolezni, ki so zaradi svoje lege v človeškem prebavilu v svojih začetnih fazah pogosto težko izsledljive.

Črevesje je relativno skrit organ, zaradi česar bolezni, ki se na njem pojavijo, velikokrat odkrijemo prepozno. Z razvojem modernih biotehnoloških metod se nam odpira možnost izrabe v črevesju prisotne mikroflore za zaznavanje znakov razvijajočih se bolezni, na primer črevesnega vnetja.

Pri samem procesu vnetja se tvorijo razne molekule, značilne le za ta proces. Zaradi tega služijo kot znak za vnetje. Dve izmed takšnih molekul sta tiosulfat in tetrationat. Z zaznavanjem prisotnosti teh molekul bi lahko posredno sklepali o obstoju vnetja v črevesju.

Sintezni biologi in biologinje z Univerze Rice so z genskim inženiringom bakterije E. Coli opremili z membranskim receptorjem, ki veže z vnetjem povezani molekuli tiosulfat in tetrationat. Ob vezavi molekul na receptor se v telesu sproži prepis gena za zeleni fluorescentni protein, ki so ga raziskovalci in raziskovalke prav tako vnesli v bakterije. 

Ko so avtorji raziskave opremljene bakterije vnesli v črevesje mišk s črevesnim vnetjem, so te začele izražati zeleni fluorescentni protein. V nasprotju z miškami s črevesnim vnetjem v iztrebkih zdravih mišk fluorescentnega proteina ni bilo možno zaznati. Uporaba gensko spremenjenih bakterij  za zaznavanje bolezni v črevesju bo tako lahko v prihodnje nadomestila druge, bolj invazivne metode, med katere štejemo kolonoskopijo.

Danes v več sto mestih po svetu poteka March for science oziroma Shod za znanost. V Ljubljani bodo na shodu sodelujoči opozarjali na slabšanje pogojev in okoliščin za raziskovalno delo v univerzitetnih in raziskovalnih ustanovah. Shod se prične ob 14:30 na ploščadi pred Moderno galerijo.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

se opravičujem ampak to je čist noro, kar objavljate na radiu študent. upam samo, da imate domišljeno kakšen diskurz uvajate.

ja, zanima me kje so zdej vsi ti filozofsko teoretični komunisti iz radia, da bi se opredelili o teh znanstvenih zadevah.

res višek hipokrizije

mene pa zanima kako pri Hare Krišna rešujejo zaznavo vnetja črevesa? mogoče bi se iz tega lahk več nauču, kot pa iz gensko spremenjenih bakterij, ki so itak zakodirane z intelektualno lastnino, torej niso last ljudstva, torej to ni v skladu s komunisti in od kdaj nekritično poročate o korporativnih tendencah? ja pejte še v Borzo pa jim rit obrište.

Drage komentatorke, dragi komentatorji, lepo vabljene_i da svoje misli, mnenja, predloge idr. o Znanstveni (med)redakciji delite z nami v Javnem pismu jutri ob 12h: http://radiostudent.si/dru%C5%BEba/javno-pismo/znanost-na-radiu%C5%A1tud...

za to, da na propagiranje spontane ideologije v okviru ZR zadnji dve leti na različne načine opozarjajo prav vsi, od sodelavcev radia do poslušalcev. kljub temu se je storilo bore malo na tem področju. saj razumemo, nimate vsi znanj in konceptualnih orodij, ki bi vam pomagale razumeti, kako točno znanost/vaše poročanje propagirata ideologijo, niti ne zanimajo te teme vseh izmed vas. verjetno bodo/boste zopet rekli, da za staro gardo ni prostora, ampak dajte no...

dobrodošel bi bil tudi poziv k pisanju komentarjev, ti so navsezadnje tudi čisto legitimna oblika participacije občinstva z avtorji. ali pač?

Gre se za to, da se kam pride... gre pa za radio, kjer se stvari veliko bolj fajn slišijo. Iz kavča se da tudi telefonirat

nimajo vsi ob kavču telefona LOL

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness