Petnajst pred počitnicami, v šolstvu pa še živahno

Oddaja
21. 6. 2017 - 12.00

V tednu, ko se na nekaterih koncih našega sveta zaradi visokih temperatur topijo letališke steze, naši devetošolci zaključujejo osnovnošolsko obveznost. Pouk se je za devetošolce uradno končal v četrtek, 16. junija, njihovi mlajši sošolci pa bodo šolske obveznosti zaključili ta petek, 24. junija.Letos se v srednje šole vpisuje 18.560 kandidatov, za katere je vpis na izbrane šole bolj omejen kot prejšnja leta. Lani je bila razpisana omejitev vpisa na 29, letos pa na kar 39 srednjih šol in gimnazij.

V visokošolskih novicah pa tole: Igorju Tičarju, rektorju Univerze v Mariboru, je senat podaljšal delovno razmerje vse do konca letošnjega leta. Kljub temu da je rektor že pred časom izpolnil pogoje za upokojitev, se nakazuje, da bo senat delovno razmerje podaljševal vse do izteka rektorskega mandata maja 2019.Predsednica Visokošolskega sindikata Slovenije, Marija Javornik Krečič, je do podaljševanja pogodbe rektorju kritična. Poudarja, da je nujna enakopravna obravnava vseh zaposlenih na univerzi, kar se v trenutni situaciji ne dogaja. Krečič poudarja, da je Tičar po eni strani ob sprejemanju novega statuta univerze trdil, da prenos pristojnosti odločanja o delovnem razmerju rektorja z upravnega odbora na senat v njegovem konkretnem primeru še ni veljal. Zdaj, ko se je situacija spremenila v Tičarjevo korist, pa o podaljšanju delovnega razmerja na lepem odloča senat, ki ga vodi on sam. Krečič je še dodala, da so tisti objektivni pogoji, ki upravičujejo podaljšanje delovnega razmerja vodstvenemu delavcu, tu povsem izostali. Tičar je štiriletni rektorski mandat začel maja 2015, avgusta lani pa izpolnil pogoje za upokojitev. Po zakonu o uravnoteženju javnih financ se je postavilo vprašanje, ali bi nujno moral v pokoj. Sam vztraja, da gre v njegovem primeru za voljeno funkcijo, zato se mu ni treba upokojiti, ampak mora zaključiti mandat.

 

Ostajamo v visokem šolstvu. Ustavni sodniki so znižali kazni zaradi nezakonitih vpisov na Fakulteto za management v Kopru. Obsojena Egon Žižmond in Nada Trunk Širca sta vpis v absolventski staž omogočila 670 študentom, ki niso bili vpisani v zadnji letnik fakultete. Oba obtožena sta nato s tožilstvom sklenila sporazum o priznanju krivde in bila maja 2015 obsojena na 22 oziroma 24 mesecev pogojne zaporne kazni. Kasneje sta se vseeno pritožila na višje sodišče.Vrhovno sodišče je pritožbi ugodilo in tako Žižmondu kot Trunk Širca znižalo zaporno kazen na leto in sedem mesecev. Finančna uprava Republike Slovenije pa je prejšnji teden Fakulteti za management Univerze na Primorskem izdala podračun ter začela z izterjavo nekaj več kot pol milijona evrov zaradi nezakonitega vpisa študentov.

Nazaj k obveznemu izobraževanju. Na nedavni novinarski konferenci je Zveza aktivov staršev opozorila na novelo zakona o osnovni šoli, zlasti na spremembe nacionalnega preverjanja znanja. Po njihovih besedah mora nacionalno preverjanje znanja ostati eno glavnih orodij za izboljševanje kakovosti učenja. Po novem se bo nacionalno preverjanje znanja uvajalo že v tretjem razredu osnovne šole, v devetem pa se bodo ocene iz nacionalnega preverjanja znanja vpisovale v redovalnice. Za vse tri razrede, tretji, šesti in deveti, pa bo preverjanje znanja obvezno. Predstavniki Zveze aktivov staršev so še prepričani, da je zunanje spremljanje otrok v vseh treh letih smiselno.

Na Norveškem so s predlogom zakona, izdanim 12. junija, napovedali prepoved nošenja nikaba v norveških izobraževalnih ustanovah, vse od vrtca pa do univerze. V predlogu zakona je predstavljena prepoved nošenja oblek, ki pokrivajo obraz v celoti ali deloma, z izjemo oblek, ki ščitijo pred mrazom.Trenutni norveški minister za imigracijo in integracijo, Per Sandberg, trdi, da je nikab simbol vrednot, ki so Norveški družbi tuje in ga je zato smiselno prepovedati. Marianne K. Andenaes, predstavnica Nacionalnega sindikata študentov na Norveškem, je poudarila, da predlog onemogoča pravice do enake izobrazbe in da je nikab neupravičena tarča napadov, ker pokrivanje obraza ni ovira za učenje ali poučevanje na nobenem nivoju.

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Danes zvečer se na več prizoriščih po Ljubljani odvija praznik glasbe. Dogajanje se je na prizoriščih v Trnovskem pristanu, Parku Tivoli, Parku Tabor, na Mestnem trgu in drugje začelo že opoldne. Na teh zunanjih prizoriščih lahko v glasbi uživate vse do 22.00 ure, ob 23.00 uri pa se praznik prestavlja v K4 na “After party Oficiel”.

Ob 19.00-ih se bo v Goethe-Institutu odvilo predavanje Alternativni Marxi, kjer se bodo pogovarjali Matija Jan, Aleš Rojc in Robert Bobnič.

Prav tako nocoj, ob 19.30, si lahko v Pionirskem domu v okviru festivala Klovnbuf ogledate sodobno klovnovsko predstavo TOK-TOK! v izvedbi Kolektiva Narobov.

Še vedno nocoj se bo ob 20.00 uri v Tunelu Lutkovnega gledališča Ljubljana odvil koncert, eden iz serije performativnih dogodkov, ki jih Loup Abramovici in Tomaž Grom skupaj z gosti sprožata po različnih lokacijah po Ljubljani. Vstop na glasbeno poslastico je brezplačen. Današnji gost v Tunelu Lutkovnega gledališča bo Matej Stupica.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

bi lahko bil bolj živahen tudi vaš lektor in popravil zatipk že v naslovu članka.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.