Lebenden Toten, Đornata

Recenzija dogodka
29. 6. 2017 - 14.30

V današnji RŠ recenziji se bomo posvetili ponedeljkovemu koncertu v Gromki. Na odru smo tokrat videli domačo Đornato in portlandske Lebenden Toten.

Dvorano so začeli ogrevati Đornata, ki so pred kratkim izdali ploščo Disorder 7“. Poleg tega imajo tudi novega bobnarja, ki je prav tako kot ostali znana faca domače punk scene, saj igra še v skupinah Extreme Smoke 57 in Pleksus. Že od začetka njihovega nastopa je bilo videti, da so Đornata uigrani in da se novi bobnar odlično znajde v bendu. Bobnanje je bilo zaradi energičnosti in silovitosti pravzaprav najbolj zanimiva točka njihovega nastopa. Za Đornato to ni bilo nobeno presenečenje, saj gre za suvereno zasedbo, ki ne razočara. Njihov surovi HC punk je osnovan na enostavnosti, ki pa ustvari silovit nastop, v katerem publika uživa.

V Gromki je bilo že precej soparno, ko so se na odru začeli pripravljati Lebenden Toten. Bend prihaja iz Portlanda in v njem igra bobnar iz From Ashes Rise, Hellshock, The Estranged in še bi lahko naštevali. Torej gre za bend z vrhunskim pedigrejem, ki obstaja od začetka prejšnjega desetletja, kljub vmesnim obdobjem mirovanja pa je njihova diskografija precej obsežna.

Že ob prvem piskanju kitare nam je bilo jasno, da to ne bo navaden koncert, ampak pravo posilstvo hrupa v naših ušesih. Zvok kitare je bil dejansko statičen hrup, v katerem so prevladovali visoki toni, ki so rezali bobniče. Dokler se niso ušesa privadila, je bil ta hrup zelo nelagoden. Hitro smo lahko ugotovili da glavno vlogo v Lebenden Toten igra ritem sekcija. Bas kitara in boben sta bila gonilni mašini tega benda, kitara je predstavljala brutalni zvočni zid, vokal pa piko na i vsemu temu nadležnemu hrupu. Zvok kitar je bil manipuliran z distorzijo in vsake toliko je kitarist zlorabil agresivni phaser efekt. Piskajoči vokal pevke je predvsem poudarjal monotonijo hrupa. Kakorkoli že, največ energije nastopu je prispevalo bobnanje, ki je delovalo najbolj silovito ob tu-pa tu-pa delih. Če je bend na prvo žogo deloval kot hrupen in primitiven punk bend, pa je bilo skozi basovske linije ter počasnejše bobnanje slediti tudi veliko podobnosti s post punkom.

Njihov nastop je bil tako kot nastop Đornate kratek. Skratka, odličen koncert za začetek dneva. Radi bi opozorili še na to, da kolektiv Rafal poleti ne počiva, celo nasprotno - pripravlja kar nekaj zanimivih punk koncertov, zato vam priporočamo Gromkin koledar.

Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Baje d pevka drži svetovni rekord v skokih s kolebnico.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.