Nasilje nad ženskami

Oddaja
31. 7. 2017 - 20.00

V oddaji bomo prisluhnili forumskim izpovedim žensk, ki so žrtve nasilje. Pogovarjali se bomo s Katjo Matko, ki dela na društvu SOS-telefon. Med drugim pri njihovem društvu pravkar pripravljajo akcijo, ki bo usmerjena k osveščanju mladih moških. Beseda pa bo tekla tudi o tipičnih vzorcih, vzrokih, dejavnikih tveganja, o tem, kje poiskati strokovno pomoč in podobno.  

"Stara sem 25 let, imava 3 otroke. Na začetku je bilo lepo, potem pa sem se preselila k njegovi družini. Dela cele dneve, včasih pije... " 

 

P. S.: Vabimo k poslušanju pogovora z Majo Jeranko, doktorsko študentko v Ekvadorju, ki s svojo študijo osvetljuje družinsko nasilje na svetovni ravni.

Aktualno-politične oznake: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Sem vesela da ste pripravili to oddajo, ker v Sloveniji se premalo govori o tem. Sama sem bila žrtev nasilja (kot otrok) in žal nisem takrat vedela kaj se dogaja, dokler se zgodba pri mojih 32 letih ni ponovila (s strani partnerja) seveda sem zadevo hitro zaključila in šla na policijo itd. kar je bilo kar stresno za mene - sem potrebovala par mesecev da sem prišla k sebi. Ugotovila sem da so ti ljudje Narcisi (včasih so to imenovali Psihopati in Sociopati), sam ne vem zakaj so ta izraz sedaj spremenili - verjetno da se lepše sliši. Vsekakor vsaki žrtvi priporočam ogled filmov na youtube - raznih uradnih strokovnjakov - da malo zadevo raziščejo, žal ni veliko gradiva v slovenščini. Ti ljudje so mi pomagali da sem psihično prišla k sebi od vsega tega in sedaj mi je jasno kaj se je dogajalo in kako se v bodoče zaščititi pred takšnimi ljudmi in kako jih prepoznati. Ponavadi moški - narcisi izjavljajo Ljubezen do partnerja v kratkem času - ti že po mesecu dni reče da te ljubi, hoče se s teboj čimprej vseliti in seveda naštete zadeve ki jih gospa omenja v pogovoru. Ponavadi so žrtve Empathi oz. soodvisne osebe (ang. codependent).

Da ne pozabim povedat da mi je ta partner tudi grozil, da me bo našel in ubil zato sem se morala preselit v drugo mesto, ne smem se javno izpostavljat, zagrozil je da me bo našel enega dne in da se mi bo maščeval (seveda zato ker sem ga prijavila in izpostavila kdo v resnici je). Po zakonu je tako da te mora nekdo 3x probat ubit preden ga zaprejo. Sedaj grem na tečaj za samoobrambo in delam na svoji osebnosti rasti in se učim kako se pogovarjat z narcističnimi ljudmi.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness