Današnji mestni napovednik | Radio Študent

Današnji mestni napovednik

Oddaja
25. 9. 2017 - 16:30

Metelkova mesto:

 

Jalla Jalla ob 18:00: delavnica
Odbojka (igrišče za Celico). Pridite in povabite svoje prijatelje na sproščeno rekreacijo in druženje.

 

Menza pri koritu ob 21:30: koncert
POLEMICA (Italija) Je “thinkrock” mednarodni 4 članski kolektiv, ki se znotraj svoje glasbene izraznosti ukvarja tudi z aktualnimi socialnimi temami in rad izzove kritična vprašanja. Giulio - bas; Hilary - vokal; Vik - bobni; Zilvio - kitara in klaviature Vstopnina: 3€

 

Channel Zero ob 22:00: DubLab: All night session w. Rollking - Dejan Dornik Je DJ in selektor že dobrih 20 let, kot tudi glavni organizator in protagonist DUB LAB dogodkov.

 

Glasba izven:

 

Festival Sonica: otvoritev!!!

Cankarjev dom, neznana lokacija, ob 20:00: Sonica Classics v CD

rouge-ah; RESINA

V sodelovanju z MoTA – Muzejem tranzitornih umetnosti

Letošnji festival Sonica v sodelovanju s Cankarjevim domom začenja avdiovizualni nastop prodorne poljske violončelistke in skladateljice Resine ter domače harfistke Urške Preis s projektom rouge-ah.

Resina je psevdonim za Karolino Rec, violončelistko in skladateljico iz Varšave na Poljskem. Velja za vzhajajoči glas poljske sodobne klasične glasbe, ki v svojem ustvarjanju prepleta elektroniko in folkloro. V njenih kompozicijah iz dronovskih pokrajin vznikajo zveneči poudarki, se ovijajo in svetlikajo okrog poslušalcev ter ohranjajo surov, organski zvok in razkošna občutenja, premišljena z intuitivnim in eksperimentalnim pristopom k violončelu.
Resinin slog najpogosteje opisujejo kot osebni jezik improvizacije z alternativnim pristopom k melodiji. Sodelovala je s Scottom McCloudom, Paulom Brodyjem, Piotrom Kurkom, umetnikom Coldair, skupino Ścianka in številnimi drugimi, pred kratkim pa je za skladbo Closer posodila glas poljski elektro zvezdnici Zamilski. Njen debitantski album Resina, ki je izšel pri legendarni založbi Fat Cat Records, je plod eksperimentov na violončelu in prepostih elektronskih orodjih; skladbe so ponekod blizu pesemski obliki, ponekod pa bližje močnim, intuitivnim impresijam, vendar jih vedno zaznamuje uporaba neobičajnih opredelitev inštrumenta. Lani je sklenila pogodbo z založbo Mute Song, pri kateri izdajajo tudi njeni najljubši glasbeniki ter skladatelji Jóhann Jóhannsson, Swans, Max Richter, Nick Cave, Ben Frost, Ian William Craig, Raime, Mira Calix in Stefan Wesołowski.

Urška Preis (1992), oblikovalka vizualnih komunikacij in harfistka, je del umetniškega dvojca Thieves Klein in harfistka glasbenega dueta II/III. V Leipzigu se je začela na sodobnem glasbenem prizorišču uveljavljati s projektom rouge-ah. V solo projektu na električni harfi z improvizacijo raziskuje žanre od drona prek eksperimentalne do jazzovske in ambientalne glasbe ter vse vmes.

 

Kino Šiška, Katedrala ob 20:00: GHOSTFACE KILLAH + Joe Young + posebni gost

Ghostface Killah, eden najboljših emsijev vseh časov, eden ustanovnih članov znamenitega Wu-Tang Clana in živa legenda, prihaja, da nam servira lekcijo neprekosljivega rap mojstrstva.

Ghostface Killah, splošno priznan ne le kot eden največjih emsijev vseh časov, temveč tudi kot “najboljši pripovedovalec v rapu” (Q), se je sprva uveljavil v družbi reperjev RZA, GZA, Ol’ Dirty Bastard, Raekwon, Inspectah Deck, Method Man, U-God in Masta Killa, ko so kot Wu-Tang Clan z izdajo prelomnega albuma Enter the Wu-Tang (36 Chambers) za vedno spremenili zgodovino rapa.

A ni dolgo trajalo, preden se je Ghostface Killah dokazal tudi kot samostojen izvajalec. Njegov mojstrski solo prvenec Ironman in njegov naslednik Supreme Clientele danes ne veljata samo za klasiki žanra, temveč tudi za morebiti najboljši solo izdaji kateregakoli člana Wu-Tang Clana. V tem obdobju je Ghostface z Raekwonom poskrbel za še en hiphoperski mejnik, Only Built 4 Cuban Linx…, poleg tega pa natrosil tudi kup sodelovanj in gostovanj.

Poleg ustvarjanja v okviru Wu-Tang Clana je Ghostface Killah tudi v 21. stoletju ostal dejaven in plodovit solo izvajalec. Nazadnje je svojo glasbeno vitalnost in širino izkazal na skupnem albumu Sour Soul s priznano jazz zasedbo BADBADNOTGOOD, pa tudi s svojim že 12. studijskim izdelkom, Twelve Reasons to Die II – oba sta izšla leta 2015 in požela pohvale tako kritikov kot fenov.

Zato nam je v izjemno čast, da lahko najavimo nastop enega največjih imen rap glasbe, legendarnega Ghostface Killaha, v Sloveniji, 25. septembra v Kinu Šiška. Na odru se mu bo pridružil tudi posebni gost – naj ta ostane še skrivnost.

Za ogrevanje bo poskrbel Wu-Tang Clan pribočnik in Wu Wear ambasador Joe Young, ki se je uril tudi pod mentorstvom Cappadonne in Inspectah Decka. Za letos izdano drugo ploščo Invincible Armour mu je beate priskrbel legendarni producent Dame Grease (Nas, DMX, Tricky, Fat Joe, Eve, Kelis, LL Cool J, Das Racist, Raekwon …), z rimami je vskočila elita Wutangovcev, plošča pa je pritegnila celo pozornost “najbolj osovraženega moškega v Ameriki”, Martina Shkrelija, ki jo je želel odkupiti – a je Joe in Dame nista dala.

Na dan 25 €

 

Prulček Bar ob 20:00: Your 33 Black Angels / USA

YOUR 33 BLACK ANGELS is a long-running freakshow based out of New York City...The genre-defying project has its own stamp of dark pop, electro-paisley new wave space rock, with a dose of crunk bass and rhythm.

Glamour is the 6th LP from Y33BA.

To wit:
"Glamour is a delight of jangling guitars, spacey-sweet vocals and electronic squiggles, a psych record rooted in beat-pop and experimentalism." VILLAGE VOICE

"Filled with synths, breathy vocals, and a backseat that won't stop, 'Hypnotic' is the perfect summer song.". PANCAKES AND WHISKEY

Brez vstopnine

 

ŠKUC ob 21:00: Ropotarnica XIV - Domen Gnezda in Matic Sterle - Sv. Pix

Vabimo vas na prvi koncert iz novega ciklusa Ropotarnice.
Predstavila se nam bosta kitarist Domen Gnezda in videast Matic Sterle - Sv. Pixel. s projektom Periferije atomov - The Peripheries of Atoms. Za projekt so improvizacijske odlomke prispevali še glasbeniki Bojan Krhlanko,Tilen Lebar, Žiga Murko, Vladimir Mlinarić in Dre Hočevar.
Domen Gnezda je eden bolj prepoznavnih kitaristov improvizirane, eksperimentalne in moderne jazz glasbe mlajše generacije v Sloveniji.
Kitarist, ki je zaključil šolanje na Berklee College of Music z odliko, ima za seboj že številne projekte različnih zvrsti in zasedb s slovenskimi in tujimi glasbeniki.
Njegova paleta ekspresivnosti sega vse od mikrotonalnosti, 12-tonskih pristopov in abstraktnih zvočnih popotovanj do poliritmije in tradicionalnih načinov izražanja. Poleg kitare kot glavnega inštrumenta se poslužuje tudi efektov, analognih in modularnih synth-ov ter zvočil.
Matic Sterle - Sv. Pixel, Vizualna (re)manipulacija podob in pikslov v živo. Kreiranje video slike pod vtisom zvoka v sedanjem trenutku.
Vstop na koncert je prost.
 

Tovarna ROG, Modri kot ob 21:00: Mlade rime #119

S polno paro v novo sezono Mladih rim!
Pridružite se nam v Modrem kotu, kjer bomo 25. 9. otvorili novo seznono pesniških branj mladih in manj mladih neuveljavljenih avtoric in avtorjev. Pričetek ob 21h s tradicionalno zamudo.
PROGRAM:
Petra Skušek
Nika Prusnik Kardum
Tadeja Logar
Jure Bernik
Tom Veber
Sara Fabjan
Vesna Liponik
Bine Debeljak
Urška Kramberger
Sergej Harlamov
Maja Miloševič in
Kristina Hočevar
Pomembno: na teh in vseh nadaljnih Mladih rimah te sezone bomo zbirali prostovoljne prispevke za kritje stroškov tožbe MOL proti rogovski osmerici.
Roga ne damo!

 

Ne glasba:

 

MGL:

Veliki oder ob 19:30: Rent, muzikal

Mjuzikel Rent je zaživel na newyorški off Broadway sceni v prvi polovici devetdesetih let 20. stoletja, nato pa se zaradi uspeha pri občinstvu in kritiki kmalu preselil na uradni Broadway. Jonathan Larson ga je prepletel z avtobiografskimi elementi in si ga zamislil kot posodobljeno različico slovite opere Giacoma Puccinija La Bohème.
Zgodbo o skupini mladih, prekipevajočih in med seboj tesno povezanih umetnikov, ki kljub revščini in bolezni ostajajo zvesti svojim ustvarjalnim načelom in boemskemu načinu življenja, je avtorsko preoblikoval in posodobil. Iz Pariza prve polovice 19. stoletja jo je prestavil v newyorško četrt East Village s konca osemdesetih let 20. stoletja.
Sporočilo mjuzikla je kljub vsem preprekam, ki jih na pot junakov postavlja življenje, požrtvovalno in optimistično: ljubezen premaga vse ovire, najpomembnejši dan v življenju pa je današnji. Mjuzikel odlikuje vrsta spevnih songov, ki imajo močan izpovedni naboj, sugestivna galerija tesno prepletenih likov ter subtilna in afirmativna tematizacija različnih subkulturnih fenomenov iz newyorškega undergrounda s konca osemdesetih let.
Jonathan Larson velikega triumfa svojega mjuzikla ni doživel, saj je tragično preminil tik pred broadwaysko premiero krstne uprizoritve leta 1996. Posthumno je prejel Pulitzerjevo nagrado za dramo in nagrado tony za najboljši mjuzikel. Krstna uprizoritev Renta se je na repertoarju obdržala 12 let, leta 2005 pa so po njej posneli tudi odmeven film.
Z Rentom se v MGL po nekaj letih vrača režiser Stanislav Moša, avtor nadvse uspešnih uprizoritev, kot so Kabaret, Goslač na strehi, Sugar – Nekateri so za vroče in Čarovnice iz Eastwicka.

 

mala scena ob 20:00: Vse o ženskah, komedija

Ta lahkotna "ženska" komedija popularnega hrvaškega dramatika Mira Gavrana v režiji Barbare Hieng Samobor bo zagotovo všeč vsem, ki si v gledališču želijo razvedrila in sprostitve po napornem vsakdanjiku.
Tri igralke, vsaka v vlogi petih, po značaju in problemih zelo različnih žensk v starosti od treh do dvaindevetdesetih let, bodo v najrazličnejših življenjskih situacijah razkrivale ženski princip sveta. Spoznali jih boste kot dobre in malo manj dobre prijateljice, posesivne in požrtvovalne matere, hvaležne in nehvaležne hčere, ljubeče in sovražne sestre, zveste in nezveste žene, preračunljive in opeharjene ljubice, užaloščene in poskočne vdove, povsem ali pa tudi ne povsem zakrknjene samske ženske, iskrene in zahrbtne sodelavke, bolj ali manj spretne karieristke, pa tašče, svakinje, tete, babice, prababice …

Cela paleta ženskih likov, čeprav ne gre pozabiti, da se vse vrti predvsem okrog - moških. Ogled priporočamo vsem ženskam, ki bi rade podrobneje spoznale vzvode svoje psihe, pa tudi vsem moškim, ki bi želeli globlje prodreti v to večno jim uganko - žensko dušo. Tisti, ki boste želeli, se boste ob gledanju lahko tudi malo zamislili, saj ne gre pozabiti, da je v vsaki komediji vedno vsaj kanček resnice. Vendar vam zagotavljamo, da ob iskrivih in duhovitih dialogih lekcija ne bo prenaporna, za smeh pa vsekakor jamčimo.

 

Knjigarna in papirnica Konzorcij ob 18:00: Samopodoba v diferencialni psihologiji

Teden Filozofske fakultete v knjigarni Konzorcij.

Predstava o sebi je nekaj, kar nas bega vse življenje. Samopodoba je ključnega pomena za naš osebnostni in poklicni razvoj, za naše vstopanje v medosebne odnose, partnerstvo in še in še. O vlogi tega pojava in individualnih razlikah v samopodobi se bosta pogovarjala avtorica pravkar izdane monografije Samopodoba v diferencialni psihologiji, dr. Darja Kobal Grum in dr. Janek Musek. Dogodek bo moderirala specialistka klinične psihologije, dr. Saša Ucman.

 

Cankarjev dom, Kosovelova dvorana ob 19:00: Alma, Kolumbova hči, predavanje

Preden je mlada ženska 24. novembra 1919 na celjski železniški postaji sedla na vlak in se podala na pot, je na mamino vprašanje, zakaj odhaja, odgovorila: "Moram. Nekaj v meni me priganja in ne bom našla miru, če ne bom sledila temu vzgibu."

Celjanka Alma M. Karlin (1889–1950), svetovna popotnica, pisateljica, ljubiteljska raziskovalka, poliglotka in teozofinja, je v letih 1919–27 prepotovala svet. Potovala je sama, brez prestanka osem let, in se po poti preživljala z lastnim delom. Narava njenega potovanja jo umešča med največje popotnike vseh časov.

Z občasno pregledno razstavo Kolumbova hči Alma M. Karlin v Galeriji CD bomo obhajali 90-letnico Almine vrnitve s poti okoli sveta. V središče pozornosti bo postavljeno prav njeno potovanje in Almo bomo končno umestili na "svetovni zemljevid" največjih popotnikov vseh časov.

O popotovanju Alme M. Karlin bo na uvodnem predavanju obširneje spregovorila Barbara Trnovec, kustosinja razstave, kulturna antropologinja ter raziskovalka njenega življenja in dela.

Vstopnina: 5, 3 EUR

 

Bežeče sličice!!!

 

Slovenska kinoteka: ma novo vodstvo – ob ponedeljkih ni predstav

 

Kinodvor:

19:00 V4 CONNECTS / Enkratna projekcija!

1945, Ferenc Török, Madžarska, 2017, DCP, 91'

Ferenc Török (Moszkva tér) se z zgodbo o na videz idilični vasici, ki se je prisiljena soočiti s kolektivno krivdo in občutki sramu, dotakne zamolčanih travm in neizrekljivih tabujev madžarske medvojne preteklosti.

21:00 Druga stran upanja (Toivon tuolla puolen), Aki Kaurismäki, Finska / Nemčija, 2017, DCP, 98'

Finski velemojster absurdnega humorja Aki Kaurismäki (Le Havre) z zgodbo o nepričakovanem prijateljstvu med sirskim beguncem in finskim gostincem zada še en duhovit udarec neusmiljeni birokraciji, s katero sodobna Evropa sprejema prosilce za azil. Srebrni medved za najboljšo režijo na letošnjem Berlinalu.

Mala dvorana in 18:15 in 20:15:

Trst, Jugoslavija (Trieste, Yugoslavia), Alessio Bozzer, Italija / Hrvaška / BiH, 2017, 62'

Zgodbe in pričevanja z obeh strani meje v dokumentarnem filmu Alessia Bozzerja obujajo ekonomijo in politiko let, ko je bil tržaški Ponte Rosso za prebivalce nekdanje Jugoslavije priljubljena nakupovalna destinacija.

 

Komuna:

19:00 Sledi v snegu (Wind River), Taylor Sheridan, triler, Velika Britanija, Kanada, ZDA, 110'

21:00 Viktorija in Abdul (Victoria and Abdul), biografska drama, Stephen Frears, Velika Britanija, ZDA, 112'

 

facebook twitter rss