Današnji mestni napovednik | Radio Študent

Današnji mestni napovednik

Oddaja
22. 2. 2017 - 16:30

KONCERT

Kino Šiška ob 20. uri – tolkalec Jaka Berger - Brgs bo predstavil projekt ob deseti obletnici izdaje prvenca Brgstime.

Radijski muzičar Jaka Berger – Brgs, eden najustvarjalnejših slovenskih tolkalcev, improvizatorjev in kompozitorjev, predstavlja svoj do sedaj najambicioznejši projekt, s katerim obeležuje deseto obletnico izdaje svojega prvenca Brgstime. Kompozicija Tentet slišnega življenskega toka je udejanjenje vseh njegovih izkušenj, njena izvedba pa je velik izziv tako za izvajalce kot za poslušalce. Gre za Bergerjev prvi avtorski projekt z večjo zasedbo.

Zasedba: Vid Drašler, Jošt Drašler, Tomaž Grom, Domen Gnezda, Vitja Balžalorsky, Andrej Fon, Jure Boršič, Ana Kravanja in Samo Kutin.

Vstopnina: 5 evrov, dijaki, upokojenci in študentje 4 evrov

 

Orto bar ob 19. uri – koncert Malignancy, Carnivore Diprosopus, Nader Sadek, Embryonic Devourment ter Stages Of Decomposition.

Petkratni udarec brutalnosti v Orto Baru. Brutalnao turnejsko karavana, ki ji ni para. Karavano vodijo ameriški brutalni tehničarji Malignancy, dihati pa vam ne bodo dali še kolumbijski Carnivore Diprosopus ter ameriški Embryonic Devourment in Stages Of Decomposition.

Vstopnina: 22 evrov

 

Klub Gromka ob 20. uri – IGNOR #4

Vid Sagadin Žigon / poezija / 15 min.
Tovariš Strmoglavljen in Nastja Janžekovič / poezija in glasba / 20 min
Tone Škrjanec / poezija / 10 min.
Yuliya Molina / performans / 20 min.
Barbara Korun / poezija / 10 min.
Staš Vrenko / improvizirano zvočenje / 15 min.
Leandro Durazzo - Brazilija / poezija - video / 5 min.
Ana Schnabl / proza / 12 min.
Bojan Krhlanko in Dejan Koban / impro bobnanje in poezija / 15 min.

Skupaj: 122 minut. Obiskovalke in obiskovalce prosijo za točnost.Zaradi obsega programa bodo začeli največ z nekaj minutno zamudo.

 

Menza pri koritu ob 21. uri - Matt Elliott (The Third Eye Foundation) + Boring Couple

Po lanskem navdušujočem premiernem nastopu v kranjski Layerjevi hiši, se bristolski folk temačnež Matt Elliott/The Third Eye Foundation vrača na oder ljubljanske Menze pri koritu.
Koncertni večer bodo uvedli domači dolgočasni pari- Boring Couple! Boring couple so: Ana Pepelnik (glavni glas), Ana Svetel (klavir, glas), Mitja Drab (kitara, glas), Andrej Hočevar (bas kitara, glas), Primož Čučnik (besedila).

Vstopnina: 8 evrov

 

Cvetličarna ob 20. uri – dolenjska zabava v Ljubljani: Always Cvičk!

DAN D, MAMA MANKA & ROCK OTOČEC FANTJE, MRFY + presenečenje

Vstopnina: 10 evrov

Cankarjev dom, Štihova dvorana ob 20. uri - Božji delec - operna črna komedija za tri igralce in tri privide

Solisti Slovenskega komornega glasbenega gledališča, Slovenski tolkalni projekt – SToP
Jerica GREGORC BUKOVEC – dirigentka
Pavel MIHELČIČ – glasba
Milan DEKLEVA – libreto
Eva HRIBERNIK – režiserka
Jaro JEŠE – vizualna podoba predstave

Zgodba, ki jo je pred več kot petdesetimi leti pripovedovala Mrožkova enodejanka Čarobna noč, je imela resnično ozadje in skrivnostno izpeljavo dveh oseb, ki begata med stvarnim in domišljijskim svetom. Sanje so lahko oprijemljivo stvarne, resnica je skoraj vedno neoprijemljivo sanjska. Čas je premaknjen, nestvaren, iz jutrišnjega sveta. »Iz take smo snovi kot sanje, kot dih je naš potovanje.«

Nastopajo tri osebe, že tretja je privid, oseba iz sanj. Glasba je drugačna.

 

RAZSTAVA

Aksioma, Projektni prostor ob 19. uri - odprtje razstave Saše Spačal in Ide Hiršenfelder z naslovom Sonoseizmična Zemlja

Intermedijska umetnica in raziskovalka živih sistemov Saša Spačal ter kuratorka Ida Hiršenfelder, novinarka, radijska sodelavka ter avtorica, ki deluje v polju zvočne in intermedijske umetnosti, se večkrat lotevata skupnih projektov. V Ljubljani tokrat predstavljata delo, ki sta ga pred dvema letoma zasnovali v okviru Mednarodnega računalniškega festivala v Mariboru. Njuna instalacija Sonoseizmična Zemlja predstavlja naš planet v dobi antropocena in nam omogoča vstop v čutno in otipljivo razmerje med človekom in planetom ter posledicami, ki jih imajo na planet naša dejanja.

 

OKROGLA MIZA

Fakulteta za družbene vede, predavalnica 7 ob 18. uri - Projekt: Modna steza

Kaj so glavne značilnosti slovenske modne industrije? Se je bolje predstaviti na fashion weeku ali se odločiti za samostojno pot in si prepoznavnost priboriti na drug način? Kako se organizira fashion week in kaj vse zajemajo priprave? Na kakšen način poteka promocija? Kaj so kriteriji za izbor kreatorjev na fashion weeku? Kako udeležba na fashion weeku vpliva na prodajo in prepoznavnost kreatorja? Kako pa uspejo tisti, ki se fashion weeka ne udeležijo?

O modni stezi do uspeha bodo razpravljali:

Maja Bulc, modna poznavalka in lastnica modne agencije Model Group

Ula Spindler, direktorica Black Pony Entertainment Group, vodja Pristop Entertaiment, ki je odgovoren za organizacijo MBFWLJ

David Hojnik, modni oblikovalec blagovne znamke DH fashion

Nataša Hrupič, modna oblikovalka in udeleženka MBFWLJ

Lucija Gubenšek, brand managerka pri blagovni znamki SUSNYARA

Mateja Škraba - Frachella, ki svoje izdelke prodaja na ASOS marketplace

Dogodek bo povezovala modna poznavalka Eva Ana Kazič, Allaroundeve.

 

PREDAVANJE

+MSUM ob 18. uri - Igor Španjol: Ohojevska produkcija Sreča Dragana in Andraža Šalamuna

Predavanje se bo osredotočilo na zgodnje obdobje nekdanjih ohojevcev, ki sta v svojem delu stopnjevala novo estetiko samovoljne poetične selekcijske in kombinacijske geste ter »romantike« materiala. Medtem ko je Šalamun izvajal performativne akcije, Dragan pa happeninge, in sta razstavljala ludistične in ironične objekte iz materialov, ki jih je ponujala takratna družba, sta odpirala novo poglavje v razvoju umetnosti.

Igor Španjol je kustos v Moderni galeriji.

 

Trubarjeva hiša literature ob 19. uri - Skozi glasbo do filmskega jezika – Mitja Reichenberg

Drugo srečanje je namenjeno analitičnemu premisleku o tem, kaj dejansko slišimo in kaj ob tem razumemo. Ker je filmski gledalec tudi poslušalec, je vsekakor smiselno, da razumemo, kaj nam v filmu ponudijo zvoki in z njimi tudi glasba. Filmska glasba vsekakor ni podlaga filma, ni njegova tapeta ali pa predpražnik, temveč pomemben element pri interpretacije filmske podobe, zgodbe in smisla. Ker pa poznamo različne zvoke in glasbene zvrsti ter stile, ki vplivajo na našo percepcijo, je njihovo poslušanje in razumevanje korak do celovitega uvida v filmsko iluzijo.

 

POGOVOR

Pritličje ob 21. uri - Nočni pogovori: dr. Marko Milosavljević – pogovarja se Dijana Matković

Težko je reči, če še velja, da so mediji četrta veja oblasti in tisti, ki naj bi trkali na vest vplivnim. Brez dvoma pa drži, da je dr. Marko Milosavljević vest medijev. Je strokovnjak, ki deluje na področju novinarstva, novih medijev, regulacije in ekonomije medijev, je profesor na FDV, ki znanje predaja novim generacijam, svetovalec Evropske komisije na področju kulture in avdio-vizualnih medijev in tako dalje, toda obenem njegovo delovanje niti približno ni statično ali zaprto v učilnice in biroje: kadar opazi, da so ga slovenski mediji, predvsem javna RTV, kje hudo polomili, se javno oglasi in opozori na napake.

 

ZABAVA

Atrij ZRC, Novi trg 2 ob 19. uri - sprejem ob 50-letnici Francoskega inštituta v Sloveniji, ki ga prireja francoska veleposlanica Marion Paradas, udeležil pa se ga bo tudi minister za kulturo Tone Peršak

 

GIBLJIVE SLIKE

Slovenska kinoteka

17.00 Kino-katedra za pedagoge: Zaveze filmskega novega realizma Sneg na Kilimandjaru (Les Neiges du Kilimandjaro) Robert Guédiguian, Francija, 2011, 35mm, 1.85, barvni, 107’, sp

21.00 Retrospektiva: Jože Babič - Poslednja postaja Jože Babič, Slovenija (Jugoslavija), 1971, 35mm, 1.66, čb, 87'

 

Kinodvor

18.15 Neruda Neruda Pablo Larraín, Čile / Argentina / Francija / Španija, 2016, DCP, 108 min

Pablo Larraín (Klub, Jackie) ujame duha in persono velikega čilskega poeta in politika v stekleničko duhovite, energične in nekoliko nadrealistične antibiografije s pridihom filma noir.

20.30 Premiera! Samo konec sveta (Juste la fin du monde) Xavier Dolan, Kanada / Francija, 2016, DCP, 97 min

Samo konec sveta je komorna drama »o tem, kaj se zgodi, ko ne znamo komunicirati«. Xavier Dolan (Ubil sem svojo mamo, Namišljene ljubezni) je za priredbo istoimenske gledališke igre na festivalu v Cannesu prejel veliko nagrado žirije.

 

FESTIVAL GORNIŠKEGA FILMA

Cankarjev dom, Linhartova dvorana ob 18. uri

Ama Dablam, izsanjane sanje, 2016, Slovenija

Pripoved o sedemdnevnem vzponu Vanje Furlana in Tomaža Humarja prek severozahodne stene Ama Dablama, ki ga je iz baznega tabora spremljal Zvonko Požgaj. Film o izginjanju in času, umrljivosti in spominu ter veri v svobodo, moč, lepoto in večnost človeškega duha. Režiser: Igor Vrtačnik.

Cankarjev dom, Linhartova dvorana ob 20. uri

Bazni tabor pod Everestom, 2015, Švica

Bazni tabor pod Everestom na višini 5300 metrov vsako leto znova postavijo in ga po dveh mesecih podrejo. Življenje v tej skupnosti je v popolnem nasprotju z okolico in ob tem divjem kontrastu se porajajo številna vprašanja o paradoksih ekstremnega turizma. Režiser: Léonard Kohli.

Čudovita narava - Navadi kameleon, 2016, Nemčija

Prehranjevalne navade navadnega kameleona, kakor jih še niste videli.

Domovina smučanja, 2016, Švica

Nedolgo tega so v Altaju na meji med Rusijo, Kitajsko, Mongolijo in Kazahstanom našli petroglife, stare več kot deset tisoč let, na katerih so upodobljeni lovci na smučeh. Pred tisoče in tisoče leti … Režiser: Fulvio Mariani, Mario Casella

Pesem za jutri, 2015, Švica, Kirgizistan

Sredi kirgiških step še iz sovjetskih časov stoji stara temeljna plošča, ki je v vsakodnevnem življenju nomadov vse pomembnejša. Režiser: Nadine Boller.

 

Cankarjev dom, Kosovelova dvorana ob 18. uri

Monte serimento, 2016, Nemčija

Na videz lepotica, toda nevarna kot sam vrag ‒ tako bi najlažje opisali Monte Sarmiento. Gora ni visoka niti 2300 metrov, a vseeno se je skorajda nemogoče povzpeti na njen vrh. Bo ekipi tokrat uspelo? Režiser: Jochen Schmoll.

Seznam, 2016, Švica

Mladi smučarski as Jérémie Heitz si zada zahteven izziv: presmučati petnajst alpskih štiritisočakov v samo dveh sezonah. Za uspeh bosta potrebni izjemna fizična pripravljenost in neomajna vztrajnost. Nov mejnik alpinističnega smučanja in freerida. Režiser: Guido Perinni.

 

Cankarjev dom, Kosovelova dvorana ob 20. uri

Brette, 2016. ZDA

Vzhajajoča plezalska zvezda Brette Harrington se iz domačega granita v Squamishu v Kanadi odpravi v Yosemite, kjer prepleza El Capitan, pot pa jo nato zanese v Patagonijo, kjer ji uspe vrhunski solo vzpon. Režiser: Peter Mortimer.

Jezdeci viharjev, 2016, Nemčija

Dobro leto po padcu Berlinskega zidu je nemška odprava obiskala narodni park Torres del Paine v čilski Patagoniji, kjer so preplezali novo smer na Torre Central. Petindvajset let pozneje bosta Mayan Smith-Gobat in Ines Papert poskušali njihovo smer Riders on the Storm preplezati prosto. Režiser: Franz Walter.

Mar Alvarez- brez logotipov, 2016, Španija

Leta 2014 je Mar Álvarez postala peta ženska na svetu, ki je preplezala smer z oceno 9a. Njen dosežek je še posebej navdušujoč, ker Mar ni profesionalna plezalka in je zaposlena kot gasilka, vsaka smer devete stopnje pa zahteva ogromno časa in izjemno predanost. Režiser: Jon Herranz

Mladi upi, 2016, ZDA
Spoznajte prihodnost plezanja: petnajstletna Ashima Shiraishi in šestnajstletni Kai Lightner sta na čelu nove generacije, ki že premika meje. Najprej se odpravita na Norveško, nato pa se Ashima poskuša vpisati v zgodovino z balvanom 8c na Japonskem. Režiser: Nick Rosen.

 

Kino Komuna

18.00 Jackie biografska drama 3 nominacije za oskarja, ZDA, Čile, Francija, scenarij Noah Oppenheim, režija Pablo Larrain

20.00 Manchester by the Sea, drama, 6 nominacij za oskarja, ZDA, scenarij Kenneth Lonergan, režija Kenneth Lonergan

 

Kolosej, BTC ob 20. uri - premiera filma Anina provizija v režiji Igorja Šmida in scenariju Marcela Buha

 

 

facebook twitter rss