Čarovnije ni, Čarov-Ni-Ja je.

Kulturna ali glasbena novica
16. 6. 2015 - 15.10

Za lažje razumevanje se najprej soočimo z navodili za obiskovalce:

1. Če se pri ogledovanju razstave počutite nelagodno, izgubljeno ali razdraženo, ni to nič neobičajnega, navadno pa pomaga, če si preberete priročnik – razstavno brošuro.

2. Če ste to že storili, pa se počutite enako, predlagamo, da se pogovorite s čuvajem razstave.

3. Če tudi pogovor s čuvajem ne pomaga, nič hudega, branje umetnosti zahteva veliko časa in truda.

4. Če vam razstava ni všeč, lahko zahtevate povračilo denarja za vstopnino (rok pritožbe je 8 delovnih dni).

 

Skoraj od same postavitve Muzeja sodobne umetnosti Metelkova se do vhodnih vrat sprehajamo mimo zanimive inštalacije. Na strop ob požarnih stopnicah je pripet sušilnik za lase, ki skupaj z žarnico visi s stropa. Vroč zrak, ki prihaja iz njega, pa ga premika po prostoru v nepravilnih osmicah. Gre za delo v Rusiji rojenega umetnika Vadima Fiškina, ki ima danes zvečer v 2. nadstropju iste ustanove razstavo pod naslovom Čarov-Ni-Ja: No magic. S tem je želel, kot nam je povedal zjutraj na tiskovni konferenci, človeka postaviti na realna tla. Kaj je iluzija, če za njo ni čarovnije?

 

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

                V razstavo je vključenih nekaj čez ducat del, od katerih je večina že starejšega datuma, ampak še niso bila prikazana v Sloveniji. Med drugim so na ogled arhitekturno-geološko narisane risbe panoram; donkihotovski perpetuum mobile, ki to ni; dvojna življenja objektov; slovar izmišljenih krajev; polet z balonom v jami; igranje s časom s pomočjo ure in spletnih kamer, ki kažejo sonce na horizontu in drugo. Razstavljeni pa sta tudi dve novi deli, ki se poigravata s svetlobo. Eno nam s pomočjo projektorjev na steno izrisuje kristal, drugo nam prikazuje utelešenje fizičnega objekta vrat v iluziji, projicirani na steno. V vseh pa se kaže Fiškinova trditev, da funkcija ni osnovna plat umetnosti. V ospredje tako raje postavi nesmiselnosti, ki jih predstavi s teatralnim humorjem.

      Razstava Čarov-Ni-Ja se prične s preprostim delom, ki ste ga lahko slišali na začetku oddaje. Obiskovalec v mikrofon pove svoje ime, nakar računalnik za njim to ponovi in s stropa se vsujejo kroglice stiropora ob živahni glasbi. Gre za vzpostavitev 20-sekundnega šova za vsakega obiskovalca posebej, ki ob tem doživi edinstveno izkušnjo preplavljanja čustev.

 

***

Z današnjim dnem pa se pričenja tudi Festival migrantskega filma, ki bo do petka potekal v Slovenski kinoteki in Kinodvoru. Festival letos poteka že šesto leto v izvedbi Slovenske filantropije ob Svetovnem dnevu beguncev. Tematika festivala bo ponovno povezana s pomanjkljivo sestavljenimi azilnimi in migracijskimi politikami Evrope in Azije. Če pogledamo še številke, se bo odvrtelo 27 filmov iz 18-ih držav, sedem avtorjev pa bo na festivalu tudi gostovalo. Trenutno po svetu beži najvišje število beguncev po drugi svetovni vojni, zato festival še posebej predstavlja poziv k solidarnosti do beguncev in pripravljenosti na njihov sprejem tudi v Sloveniji. Primer video reportaže o beguncih, ki so jo pomagali realizirati tudi novinarji Radia Študent, si lahko ogledate na Facebook profilu Aktualno-politične redakcije.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.