Borštnik, nika, Dušan

Kulturna ali glasbena novica
28. 9. 2017 - 15.10

Le nekaj tednov pred začetkom Festivala Borštnikovo srečanje je vzniknila novica, da naj bi ga od sedaj vodil Aleš Novak, dosedanji direktor Javne agencije za knjigo RD. Čeprav časnik Delo navaja neuradne vire, naj bi komisija kmalu potrdila Novaka za delo umetniške vodje, katerega petletni mandat bo nastopil s prvim dnem bodočega leta.

Naj spomnimo. Marca letošnjega leta je odstop iz delovnega mesta vodje Borštnikovega srečanje naznanila Alja Preden, ki je festival vodila kar dolgih 8 let. Na prvi razpis se je prijavilo šest kandidatov, vendar nihče ni dobil podpore komisije. Na javni razpis junija letos pa so se po informacijah ministrstva za kulturo prijavili štirje kandidati, v komisijo pa so bili imenovani Tone Parljič, Alen Jelen in Marko Sosič.

Ob 80. letnici starosti se v Moderni galeriji poklanjajo diplomantu, profesorju, dekanu in še vedno delujočemu kiparju Dušanu Tršarju. Pregledna razstava zaobjema delni prenos retrospektive, ki so jo umetniku posvetili že v Galeriji Božidarja Jakca in zajema njegova dela med leti 1966 in 1984. Razstava pa ni narejena samo kot retrospektivni pregled Tršarjeve umetnosti kipov in tudi njegovih grafik, temveč želi odpreti tudi razmislek o kiparstvu v 20. stoletju v širšem kontekstu. Še vedno ustvarjajoči umetnik je namreč v zadnjih 80. letih življenja ustvaril več kot 50 samostojnih razstav tako doma, kot v tujini in soustvarjal domačo in tujo kiparsko produkcijo.

Razstava, ki so jo originalno postavili v Kostanjevici na Krki je sedaj na ogled tudi v Ljubljani in odpira svoja vrata drevi ob 20. uri v Moderni galeriji ter bo na ogled vse do 26. novembra. Razstava bo svojo pot po postanku v Ljubljani nadaljevala v Galeriji Murska Sobota.

V Galeriji Kapelica se ob 20. uri predstavlja Maja Smrekar z hibridno umetniško postavitvijo z podnaslovom Cynomorpha. Delo se vmešča v serijo projektov z naslovom K-9_topologija. Projekt se vrača na slovenska tla po uspešnem gostovanju na mednarodnem festivalu za umetnost, tehnologijo in družbo Ars Electronica v Linz, kjer je prejelo zlato niko, najvišje priznanje na področju sodobne raziskovalne umetnosti.

Z umetnico Majo Smrekar se je pogovarjal Jan Simončič že ob prejemu nagrade, kjer je poudarila vlogo hibridnih umetnosti, ki se naslavljajo na naravoslovno znanost. Sam umetniški pristop je različen od tistega, ki ga narekuje naravoslovje. Hkrati pa mora umetnost komentirati, naslavljati, prevpraševati določene problematike današnjega časa skozi sodobne medije, saj se le tako lahko približa širši publiki na to direkten način.

V knjigarni Beletrina se ob 19. uri začenja pesniški večer z pesnikom in prevajalcem Milanom Jesihom. Stari znanec slovenske poetske scene bo prebiral pesmi iz svoje nove knjige pesmi Maršal. Skoraj devetdeset pesmi iz zbirke se namreč suka okoli glavnega lirskega subjekta,ki se nahaja tudi v naslovu.

V Trubarjevih hiši literature pa se bo drevi ob 18. uri začel pesniški večer z Davidom Bandljem. S pesnikom in glasbenikom, ki je avtor zbirk Klic iz nadzemlja, Razprti svetovi, Odhod, Gorica-Gorizia ter drugih, se bo pogovarjal dr. Alen Širca.

V kolikor pa se boste že nahajali v Trubarjevi hiši literature, pa se lahko kmalu po tem ob 20. uri pridružite naslednjemu pogovoru z Borisom Šinigojem, filozofom in glasbenikom. Pogovor, ki začenja novo sezono pogovorov Povej mi, kaj bereš, povem ti, kdo si, bo vodila Tina Košir.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness