Error 404

Kulturna ali glasbena novica

8. marec je za nami, šopki so oveneli, bomboniere so se pojedle, dan žena pa je pozabljen tako, kot so pozabljene preštevilne ženske pisateljice. Na srečo pa je z nami še vedno festival 45 dni feminizma, v sklopu katerega se bo danes ob 17-ih odvil pogovor v Trubarjevi hiši literature, kjer Društvo študentov primerjalne književnosti pripravlja okroglo mizo na temo ženskih literarnih ustvarjalk. Na okrogli mizi se bodo gostje Katja Mihurko Poniž, Urška Sterle, Vanesa Matajc in Anja Mrak sprehodile v literarno zgodovino ter predstavile nekatere pozabljene ženske pisateljice. Spregovorile pa bodo tudi o ženski pisavi in pojmu ženstvene pisave. Za razjasnitev pojmov in njunega odnosa smo se obrnili na moderatorko današnjega pogovora Ano Lorger:

Izjava se nahaja v posnetku

In čeprav ostaja dejstvo, da so ženske iz literarnih krogov pogosto odrinjene na rob, je potrebno biti pazljiv, da se za reševanje te problematike ne zatečemo k politični korektnosti. Več o tem nam je povedala Ana:

Izjava se nahaja v posnetku

Po upajmo da uspešnem pogovoru v THL-ju se v Galeriji Škuc ob 20-ih odpira neuspešna razstava Tadeja Pogačarja z naslovom Dokumenti iz São Paula. Razstava prikazuje Pogačarjevo spopadanje z napakami in neuspehi, ki razkrivajo določen limit modernističnega umetniškega diskurza, ki samega sebe dojema kot apolitičnega. To razkrivanje limita pa hkrati kar kliče po njegovem prebijanju in vzpostavljanju novih umetniških narativov. Več o Pogačarjevi metodi nam je povedal umetniški vodja Galerije Škuc Vladimir Vidmar:

Izjava se nahaja v posnetku

Pogačar svoj navdih najde v spodletelem bienalu iz leta 1969, ki bi se moral zgoditi v São Paulu, a se zaradi političnega zaostrovanja v Braziliji ni nikoli zares zgodil. Več o tem nam je povedal Vidmar:

Izjava se nahaja v posnetku

 

Kulturne novičke je pripravil Denis.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.