Irske vile in slovenski pisalni stroji

Kulturna ali glasbena novica
15. 11. 2016 - 15.10

Današnje kulturne novičke otvarjamo z dogodkom, ki se začenja ob 15.30 v Trubarjevi hiši literature: Uvod v irsko folkloro. Predaval bo Cathal Póirtéir, ki je dolga leta delal na radiu RTE in pisal o mnogih temah s področja folkloristike.
Dogodek v angleškem jeziku organizira Društvo za sodobno umetnost X-OP v soorganizaciji z Veleposlaništvom Irske in Trubarjevo hišo literature. Cathal Póirtéir je tudi pesnik, zato bo od 18.00 ure svoje gostovanje nadaljeval v obliki pesniškega večera. Pesniško branje in predstavitev avtorja potekata v sklopu evropskega projekta Druge besede, ki povezuje majhne in manjšinske jezike in jih promovira s pomočjo literarnih rezidenc. Dogodek bo povezovala Veronika Dintinjana. Pesnika in radijca Póirtéirja smo kontaktirali in prosili, da z nami deli nekaj malega o irski folklori:

IZJAVA

Nadaljevali smo z vprašanjem o tem, ali je radio spodoben medij za folkloro:

IZJAVA

Kaj pa poezija?

IZJAVA

In za konec nam pove tudi nekaj o svoji poeziji:

IZJAVA

Torej, tako kot pank tudi poezija ni izrecno mrtva.

 

Nadaljujemo s Trubarjevo hišo literature in dogodkom Pisalni Stroji THL 1138, ki se bo tam odvil danes ob 20.00 uri. Pisalni stroji so nova oddaja na Radiu Študent, ki ne želi biti le oddaja o literaturi, temveč literatura sama, tudi prek redefiniranja, kaj ta sploh je, točneje, kaj postaja. V tokratni ediciji Trubarjeve hiše literature bodo Pisalni stroji gostili Kazimirja Kolarja, ki se mu je spisal roman-prvenec Glas noči, sociologa Primoža Krašovca in Majo Murnik, raziskovalko elektronske literature. Večer bodo povezovali producenti oddaje: Marko Bauer, Muanis Sinanović in Andrej Tomažin. Vstop je prost.

Brez pisalnega stroja, a s poezijo v mislih je Hajzler.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness