Kolektivno in lutkarsko

Kulturna ali glasbena novica
13. 9. 2017 - 15.10

Pozdravljeni v današnjih Kulturnih novicah. Današnja septembrska sreda bo poleg pogovora o dveh kolektivih, ki pretresata prakse sodobne umetnosti, ponudila tudi vpogled v lutkarski svet, ki bo danes zavzel Maribor.

V okviru seminarjev kolektiva ŠUM se bo danes in jutri ob 19.00 v Moderni galeriji odvila predstavitev hrvaškega kolektiva BLOK in srbskega kolektiva Kontekst. Seminar se bo vzpostavil okoli zastavljenega naslova Organiziranje umetnostne produkcije: nekaj primerov iz zgodovine umetnostnih kolektivov s področja JV balkanske regije in se tako umestil v del programa razstave Dediščina 1989. Študijski primer: druga razstava Jugoslovanski dokumenti. S povezovanjem se bodo tako dotaknili tudi nekaterih skupnih točk, kot so fokus umetnosti jugovzhodnega Balkana na zgodovino, povezavo umetnosti in družbene kritike, kolektivno organiziranje ter odnos do socialistične dediščine.

Kolektiv ŠUM je domača neprofitna publikacija, namenjena objavljanju besedil, ki se osredotočajo predvsem na sodobno umetnost, njeno kritiko in teorijo. V svojo dejavnost vključujejo tudi poskuse vzpostavitve koprodukcijske mreže s povezovanjem partnerskih institucij z namenom podpiranja teoretske in kritiške produkcije na področju sodobne umetnosti, ki ohranja kritični diskurz in s tem potencira kritično refleksijo institucionalnih programov.

BLOK – Lokalna baza za osveževanje kulture je zagrebški kuratorski kolektiv, ki deluje od leta 2001. Njihov koncept delovanja je usmerjen v produkcijo projektov v javnem prostoru, predavanj, daljših raziskovalnih projektov, publikacij, razstav in izobraževalnih programov, ki so usmerjeni v raziskovanje umetnosti in kulture, urbanega okolja ter aktivizma v medijih intervencij v javnih prostorih. Kolektiv Kontekst iz Beograda se je kot avtonomna umetniško–medijska praksa formirala v letu 2007. V svojem delovanju povezuje kritično teorijo in prakso s poljem umetnosti, kulture in medijev, v zadnjih letih pa se osredotoča na projekt Kritična mašina, ki je zastavljen izobraževalno–medijsko.

V okviru seminarja se bodo pogovarjali Kaja Kraner in Izidor Barši iz kolektiva ŠUM, Ana Kutleša, Vesna Vuković, Ivana Hanaček iz kolektiva BLOK ter Vida Knežević, Marko Miletić iz kolektiva Kontekst. Sodelujoča kolektiva bosta predstavila kontekst formacije posameznega kolektiva in njihove projekte. Poleg tega bo jutri sledila predstavitev raziskovalnega projekta o dveh kolektivih iz 30. let prejšnjega stoletja, in sicer kolektivu Zemlja iz Zagreba in kolektivu Život iz Beograda.

V Lutkovnem gledališču Maribor bo od 13. do 16. septembra potekal 9. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije. Festival organizirata Ustanova lutkovnih ustvarjalcev Slovenije in Lutkovno gledališče Maribor. O poslanstvu festivala nam je več povedala direktorica Lutkovnega gledališča Maribor Katarina Klančnik Kocutar.
Izjava

Ker festival ponuja izbor najkakovostnejših lutkovnih predstav v zadnjih dveh letih, smo direktorico povprašali, kaj priča o kvaliteti lutkovne produkcije.

Izjava

Festival bo ponudil tudi okroglo mizo o samozaposlenih v kulturi, predvsem na področju neodvisne lutkovne scene. Več ponovno Katarina Klančnik Kocutar.

Izjava
Kulturne novice je pripravila Kaja

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness