Korektnost filma v avtorski politiki

Kulturna ali glasbena novica
12. 12. 2016 - 14.14

Današnje ponedeljkovo jutro nam je zopet postreglo z gosto megleno odejo. Če ste jo ob pogledu skozi okno hoteli grdo prekleti, a ste se v zadnjem trenutku spomnili, da bi bila mogoče potem megla užaljena in bi tako še bolj pritisnila v stene ljubljanske kotline, nikar ne razmišljajte tako. Nekaterih stvari ni treba obravnavati v zloglasnem oklepaju politične korektnosti, in zakaj je po trumpovsko ne bi kar odpravili in po mili volji, brez slabe vesti blatili vse po vrsti.

O politični korektnosti, njeni izčrpanosti in kontraproduktivnosti, ki se odraža v liberalni neodzivnosti in ignoranci do problematike širših množic, se bodo danes v sklopu kampanje Širi RŠ, radia, ki ga trenutno poslušate, odvil pogovor Kaj storiti s politično korektnostjo? Sodelavec aktualnopolitične redakcije Radia Študent Mladen Zobec bo to vprašanje žvečil s sogovorniki Aigul Haikimovo, Vidom Veselinovičem, Tadejem Troho in Matijo Janom. Slednjega smo povprašali, ali je mogoče politično korektnost zvesti na več interpretacij.

Izjava

Ali politična korektnost vodi v posploševanje?

Izjava

Če vam politika ali korektnost ne dišita preveč, se lahko mirno in brez komentarjev sprehodite za vogal do Trubarjeve hiše literature, kjer bo v sklopu cikla Od podobe do besed ob 20.00 uri potekal pogovor o svetovnem avtorskem filmu. Avtorski film, kot pove že sam izraz, napeljuje na avtentični in razpoznavni umetniški slog filmskega režiserja, ki vse aspekte filmske produkcije drži v svojih rokah. Izraz avtorski je filmski umetnosti najbolj razpoznaven po izbiri filmskega jezika, prepletu idej v lasten simbolični jezik in navezanosti na določenega igralca. Z gostoma Tino Polajen, filmsko kritičarko in publicistko, in Rokom Govednikom, direktorjem filmsko–vzgojnega zavoda Vizo in vodjo filmskega festivala Film na oko, se bo pogovarjala Nina Cvar. Slednja nam je povedala, kaj je avtorski film pomenil na začetku in kako se na avtorski film gleda danes.  

Izjava

Kakšne so značilnosti avtorskega filma za otroke in mladino in kako to vnesti v izobraževalni sistem, ki se v zadnjem času močno oplaja s filmsko vzgojo?

Izjava

Kakšno pa je stanje avtorskega filma pri nas?

Izjava

Če vam ne pašeta niti politika niti film, pa se lahko nekaj kilometrov od blišča centraške baročno kičaste osvetljave odpravite v Galerijo na Inštitut Jožefa Stefana, kjer bo ob 18.00 uri potekala otvoritev razstave Slike pokrajin koroškega slikarja, grafika in likovnega pedagoga Zorana Ogrinca. Ogrinc se skozi slovensko impresionistično tradicijo sprehaja po horizontalnih prostorih čutne simbolne narave v barvah domačega okolja Koroške in Pohorja. Ne preklinjajte megle, raje jo impresionistično vtisnite v svoj spomin.

Kulturne novice je pripravila vajenka Kaja.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness