Kultura sramu o kulturi strahu in propad duha koristnosti

Kulturna ali glasbena novica
2. 12. 2015 - 14.38

Na Fakulteti za družbene vede danes poteka celodnevno prireditev PROTI KULTURI STRAHU, ciklus predavanj, delavnic, družabnih dogodkov in glasbenih nastopov. Sprašujejo se, kako je migrantski vstop v skupni svet dojemanja pripeljal do nelagodja ter kakšen odziv je ta doživel v intelektualnem diskurzu in medijskem sprejemu. Govori Andreja Vezovnik, ena izmed nastopajočih:

IZJAVA

Prisluhnimo podrobneje o poteku dogodka:

IZJAVA

Pomembno vlogo so v celotni zgodbi odigrali mediji. Govor o beguncih producirajo in določajo mediji, sprejem ali zavrnitev v javnosti poteka po predlogah, ki jih določajo nadebudni novinarji.

IZJAVA

 

Kaj je percipirano kot koristno v nekoristnem in zakaj je koristno pogosto nekoristno? Nuccio Ordine se bo v okviru promocije knjige Koristnost nekoristnega ustavil v Ljubljani.

Govori Tine Logar:

IZJAVA

Profesor ne bo govoril le o Brunu, temveč tudi o problematiki, ki jo nagovarja njegova pred kratkim izdana knjiga v slovenščini.

IZJAVA

Problem mišljenja o nekoristnosti kulture je za avtorja Nuccia problematika, ki se kaže v razpadu zavedanja vrednosti kritičnega mišljenega. Kar moderni človek objame kot koristno, je v krizi, kar je zavrnil tisto, kar razkrije krizo koristnega. Koristno je samo po sebi ničevno. Kar mislimo, da je dobro, najsibodi duhovno ali materialno, zapade in propade. Kaj pa nekoristno? Mnogi imajo kulturno ustvarjalnost za preživeto. Dokler seveda ne opazijo, da jo lahko posedujejo in prodajajo. A vendar jih veličina ustvarjalnosti prezira, kar pa je zanje nekoristno. Vrtiljak prezira se tako vrti v neskončnost.

IZJAVA

Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

kk有内容kk

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.