Kulturniško korakanje

Kulturna ali glasbena novica
18. 11. 2016 - 15.10

Današnje kulturne novičke začenjamo z zavrnitvijo povabila na podelitev Nobelove nagrade za literaturo. Sloviti kantavtor Bob Dylan se ne zadovolji le z dviganjem prahu ob tem, da je bil imenovan za prejemnika te žlahtne nagrade, temveč se je gospod odločil, da se ne bo udeležil podelitve nagrad v Stockholmu, češ, da so mu v napoto predhodno dogovorjene obveznosti. Tako se bo pridružil skupinici Nobelovih nagrajencev, kot so Doris Lessing, Harold Pinter in Elfriede Jelinek, ki nikoli niso prikorakali na svečano podelitev.

Da ne bomo govorili le o korakih ali ne-korakih Boba Dylana: korake lahko razumemo tudi kot prostorsko manifestacijo telesa, ki odzvanja tako v prostoru kot v času. Tako vsaj pravi Tao G. Vrhovec Sambolec. Ko slišimo korake na stopnicah, se že najavi prisotnost nekoga. Se spomnite, kako se je čas upočasnil, ko ste za vrati svoje sobe zaslišali korake jeznih staršev? Kako se je osebni čas upočasnil in sekundni kazalec na uri ustavil? V Galeriji ŠKUC se bo danes mudil Tao G. Vrhovec Sambolec, ki je svoj projekt, v katerem se ukvarja s temi idejami, predstavil z naslednjimi besedami.

IZJAVA

Zato danes ob 20. uri ne vkorakajte boječe skozi vrata Škuca, saj vas tam ne čaka neznosno dolgo pričakovanje jeznih staršev, temveč odprtje Taove razstave Ritmi prisotnosti.

IZJAVA

Lani izdana knjiga o Almi M. Karlin pod žaromete ponovno vrača svetovno popotnico s pisalnim strojem, ki je v življenju po vsem svetu naredila več tisoč korakov. Roman, ki biografsko popisuje le nekaj njenih življenjskih korakov, ni biografija. Milan Dekleva se je v svojem delu Telo iz črk, roman o Almi osredotočil le na nekaj življenjskih postaj portretiranke. Branje romana se bo začelo v prostorih Društva slovenskih pisateljev danes ob 19. uri in se predvidoma ne bo končalo do 23. ure. Vstop je prost.

Vse najboljše, Pritličje!

Pritličje bo jutri upihnilo že drugo svečko in ob tej priložnosti bodo priredili javno tribuno z naslovom Prostor za prostore. Ker so rojstni dnevi čas, ko stopimo korak nazaj in se ozremo po delovanju, smo o tem povprašali Barbaro Rajgelj, predavateljico na FDV in solastnico nekdanjega gejem in lezbijkam prijaznega lokala Cafe Open.

IZJAVA

Zabavi, ki ni le praznovanje, temveč tudi čas za razmislek, se bodo pridružili predstavniki znanih robnih zavodov in ne-zavodov, kot so: AKC Metelkova, Kino Šiška, Poligon, naš Radio Študent, Rog in Elektrarna.

IZJAVA

Tako zaključujemo petkove kulturne novičke. Vsi zato stopite ven in zakorakajte v težko pričakovani vikend.

 

V novice sta zakorakali vajenka Mojca in Ana.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.