Maček Muri in begunci

Kulturna ali glasbena novica
15. 9. 2016 - 15.29

Malo zgodb o krutosti do živali ima prijeten konec.

Z družino Kajetana Koviča je v Ljubljani skoraj vedno stanoval muc ali muca. Med poletnimi počitnicami so mačje cimre pogosto preselili v Radence k njegovim staršem. Nekega poletja je ena izmed teh muc na podstrešju skotila mlade. Ob vrnitvi v Ljubljano so v zameno za muco, ki je postala mama, dobili mačka z imenom Muri. Muri se je imel v Ljubljani dokaj fino, dokler ni nek hudobec vanj vrgel kamna in mu strl eno izmed prednjih tačk. Kajetan mu je priskrbel opornico in ga, da bi živel lenemu mačku primerno življenje, odpeljal nazaj na Štajersko.

Maček Muri je postal Maček Muri. Očitno. Debelušno črno bitje, ki si ga predstavljamo ob teh besedah, pa je stvaritev ilustratorke Jelke Reichman. Med drugim zaslužne tudi za Zmaja Direndaja, Miškolina, Medvedke sladkosnedke in mnogo drugih, v lepih delih otroških spominov dobro zapisanih bitij. Vabljeni ste na odprtje razstave ilustracij z naslovom Pravljični svet Jelke Reichman, danes ob 18. uri v Galeriji Paviljon NOB v Tržiču. Obiščete jo lahko do 28. oktobra. Kakšne reči si tam lahko ogledate, pove direktorica tržiškega muzeja Jana Babšek.

Izjava

Od mačka, ki se na zajtrk odpravi v krčmo pri Veseli kravi, kjer ga čaka stalna miza in točajka muca Liza, ki mu prinese lonček mleka in mačji kruh od peka, pa do beguncev, ljudi, ki preživljajo precej nemurijevsko fazo svojega življenja.

V AS Galeriji v Ljubljani bodo 15. septembra ob 19.00 odprli fotografsko razstavo Srdjana Živulovića-Žige z naslovom Nedokončana zgodba. Na razstavi, ki jo je pripravila kustosinja Petra Bizilj Silva, bo na ogled 18 črno-belih in barvnih fotografij, razdeljenih v tri obdobja, vsako posvečeno eni izmed begunskih kriz. Za kakšne slike in kakšna obdobja pravzaprav gre, smo povprašali avtorja Srdjana Živulovića.

Izjava

 

 

 

 

 

 

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Uq was

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness