Na meji identitete

Kulturna ali glasbena novica
24. 1. 2017 - 15.10

Današnje kulturne novice začenjamo na področju filma. Po podelitvi globusov je namreč čas za podelitev najbolj prestižnih in precenjenih nagrad, ki jo lahko film dobi, oskarjev. Danes bodo razkriti nominiranci, in čeprav ni pričakovati kakšnih posebnih novosti glede na druge filmske nagrade, se pustimo presenetiti. Po dolgem času oskarji ne bodo obarvani z melanholičnim Leonardom DiCapriem, ki išče svoj kipec.

In medtem ko je londonska galerija Saatchi naznanila, da bo marca odprla razstavo, ki raziskuje pomen selfieja - sebka v procesu človekovega samoizražanja, se bo v galeriji Alcatraz na Metelkovi odprla razstava o raziskovanju človekovih meja. Kje se začne večno iskanje človekove identitete, kje se ta prekriva, dotika identitete drugega, so vprašanja, ki jih bodo umetniki predstavili s pomočjo različnih tehnik, ne le slikarskih, ampak tudi kiparskih, vključen je tudi film. Čemu združevanje tolikšnih pristopov do vprašanja, kaj je človekova meja, nam je pojasnil eden izmed kustosov razstave, Vasja Nagy:

*izjava

Razstava je projekt ljubljanske galerije Alcatraz in dunajske galerije flat1. Sodelujoči umetniki prihajajo ne le iz različnih držav, ampak imajo tudi izkušnje različnih umetniških šol, akademij, kultur … O tem, kakšna je bila narava tega sodelovanja in ali je tudi pri tem prišlo do svojevrstnih premagovanj meja, je kustos Vasja Nagy povedal:

*izjava

Odprtje razstave bo ob 20. uri v galeriji Alcatraz, na ogled pa bo do 3. februarja.

Pozornost budi tudi napoved razstave oddelka za industrijsko oblikovanje, ki deluje na Akademiji za likovno umetnost in slikarstvo. Naslov razstave je 10/10 [deset od deset], ki se nanaša na veščine, ki jih je Svetovni ekonomski forum opredelil kot nujne za uspešno delovanje. Na prvi pogled se zdi, kakor da je namen industrijskega oblikovanja zgolj čim uspešnejše oglaševanje, propagiranje nekih izdelkov ali ljudi. Ali je temu res tako, nam je pojasnil predstojnik oddelka za industrijsko oblikovanje, Jure Miklavc:

*izjava

Razstavo si lahko ogledate na Rektoratu Univerze v Ljubljani na Kongresnem trgu do 17. marca med četrto in sedmo uro popoldne.

Za literarno razpoložene bo v Trubarjevi hiši literature ob 20. uri potekal dogodek Prenovačimo Novaka, ki bo zopet postregel z inovativnimi pristopi do poezije, začinjene z nasveti samega Borisa A. Novaka.

Kulturne novice je pripravila vajenka Anja.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness