Naj bo!

Kulturna ali glasbena novica

Spoštovani!

Za začetek Kreativni dialog s Samerjem Arkawijem, ki je sedaj študent na Ekonomski fakulteti, pred manj kot letom dni pa je prišel iz Sirije. Svojo pot je obeležil z dokumentarnim filmom, ki si ga lahko ogledamo pred pogovorom. Lokacija: Fakulteta za družbene vede.To je ob 17 uri. Od tukaj naprej pa vso srečo. Okej, če imate klone - super: jih lahko oziroma se lahko, sebe torej, razpošljete naokoli, saj so vsi dogodki, ki sledijo, jebiga, ob več ali manj isti uri. Če pa klonov nimate, se bo treba odločati, metati kovance, upati, da bodo eni ali drugi zamudili zato, da lahko ulovite vsaj malo več kot 30 minut tega ali onega dogodka, in tako naprej.

Torej ob 19. uri bo v Trubarjevi hiši literature potekal pogovor z Emmanuelom Pierratom, francoskim urednikom in odvetnikom s področja literature in založništva. Pierrat je avtor pravnih priročnikov, podpisal pa se je tudi pod več esejev o kulturi, pravosodju ter cenzuri. Z avtorjem, ki je tudi podpredsednik Francoskega Centra PEN, se bo pogovarjal dr. Edvard Kovač, filozof, antropolog in esejist, član slovenskega PEN. Pogovor bo v francoščini s sprotnim prevajanjem v slovenščino.

40 minut pozneje, torej ob 19:40 na Filozofski Fakulteti pa nas v okviru dogodka Razredni boj in teorija čaka predavanje dr. Eve D. Bahovec z naslovom »V zadnji instanci« : Marx in ženska. V poznokapitalistični produkciji pripada mesto paternalistične ekspoatacije »družinski« – reproduktivni, gospodinjski in skrbstveni – eksploataciji »skupnosti žensk«. Da bi lahko to spremenili, je treba razčleniti njeno »večno drugost«. Zato bo žensko vprašanje umeščeno na križišče Balibarjeve nove »univerzalnosti« in Karsentijevega parcialnega »judovskega vprašanja modernih«, potem pa bo izpostavljena nujnost teoretskega posega onstran enega in drugega. To naj bi odprlo pot za novo, potencialno feministično »interpretacijo« Tez o Feuerbachu in v zadnji instanci za ontologizacijo spolne razlike kot take.
Več o tem nam je povedala dr. Eva D. Bahovec:

izjava

20 minut za tem, torej ob 20. uri v Trubarjevi hiši literature – javno branje radijske igre »Vsi smo krivi«. Pravi ali krivi ste vsi dobrodošli, da nas dobronajdete.

30 minut kasneje, se pravi ob 20:30, za vogalom, se pravi v Pritličju, nič več in ne manj kot javna razprava z naslovom »Sodobna država, oblast in nasilje«. V razpravi bodo s svojimi prispevki sodelovali dr. Neža Kogovšek - Mirovni inštitut ter dr. Zdravko Kobe in dr. Gorazd Kovačič, oba s Filozofske fakultete. Okroglo mizo bo vodila dr. Vlasta Jalušič, sodelavka na študijskem programu Politologija na Univerzi na Primorskem in ustanoviteljica Mirovnega inštituta. Podrobneje: ali ima danes sploh še kakšen smisel razpravljati o etični in politični ideji ter pojmu države?

Za konec, danes bo ob 20:00 ob rojstnem dnevu Radia Študent v Cirkulaciji zvočni dogodek Z.B.Ø.R., zbor treh radijskih eksperimentatorjev in dolgoletnih sodelavcev Radia Študent: Borut Savski, Marko Košnik in Boštjan Perovšek. Gre za troglavo zvočno-raziskovalno intervencijo njihovih glasov in sočasnega elektronskega preoblikovanja. Ne ravno naključje je hotelo, da dan sovpada z dnevom zmage nad fašizmom. Naj bo.

Smisel v nesmislu vidi - Hajzlerca.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness