Novice se dogajajo

Kulturna ali glasbena novica
19. 4. 2016 - 15.15

Predvanja, pogovori, intervencije ... performativni pogovori, manj performativne intervencije in bolj intervencijska predavanja. Vse kar želite! Res pa je da, je dogajanje že v teku.

Iz prve roke poročamo o tako imenovani intervenciji, ki se je ob 10. uri pričela v Galeriji Jakopič. Tam že dlje časa najdemo razstavo nekdanjih in sedanjih študentov Akademije za likovno umetnost in oblikovanje. Študentje so v organizaciji Voranca Kumarja in Tjaše Pogačar v razstavo intervenirali v obiki okrogle mize in predavanj. Postavili so pogoj, da se v tem času na akademiji ne izvajajo predavanja, kar je bilo deloma tudi upoštevano. Intervencija torej predstavlja možnost izbire, izvajanja drugega pogleda, torej dopuščanja delovanja onkraj uveljavljenih struktur in nosilcev moči.Prvi del je bil posvečen debati o poučevanju umetnosti. Se umetnosti sploh lahko učimo in kako? Je to sploh vprašanje oziroma kaj je sodelujoče v debati sploh zanimalo? Govori Voranc Kumar, umetnk z ALUO:

Izjava

Vprašanja poučevanja se navezujejo na predajanja veščin in znanja. Medtem ko se veščine lahko referirajo na vključenost umetnikov v umetniški sistem, znanjenemalokrat razumemo kot odraz akademske tradicije. Kako to komentira Kumar?

Izjava

Intervenciji sledijo tudi različna predavanja. Ob 18. uri pa v Galeriji Jakopič ALUO organizira še okroglo mizo o povezovanju med tremi akademijami: ALUO, Akademiji za glasbo in AGRFT. Udeležili se jo bodo različni predavatelji, povezoval pa jo bo dr. Lev Kreft s Filozofske fakultete. Bistvo povezovanja je izpostavil dr. Peter Koštrun:
Izjava

 

Okrogli mizi ob 18h v Pritljičju konkurira pogovor Zale Dobovšek, gledališke kritičarke, in Teje Reba, performarke. Pogovor se odvija v sklopu tako imenovanih Metodologij beleženja. Kakšna je tokratna metoda pogovora nam je zaupala Zala Dobovšek:

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.