Od joge do pošastnih zvokov mašin

Kulturna ali glasbena novica
6. 4. 2016 - 15.10

Takole je: ključni dogodek dneva ste in smo danes že zamudili. Joga pred delom, ki poteka v Tehnološkem parku Ljubljana, je bila namreč ob 7.15. Pač ste in smo bili prepočasni, se valjali v brezdelju in spali, zdaj pa hitite in zamujate in tistega róka najbrž ne boste ujeli. Joga v Tehnološkem parku je sicer zopet na sporedu jutri, a poglejmo resnici v oči; nevrotični delovnik je fragmentiran in se nikoli ne konča. Tako boste še v poznih večernih urah živčenarili. Tudi valjali se boste, a tokrat v senu, kjer boste iskali iglo, imenovano dodatni zaslužek, jutranjo skupinsko meditacijo pa pač zopet prespali.
 

Morebiti pa prihodnost le ni tako črnogleda in je spiralno zanko preživetja še mogoče razrešiti. V kolikor se uprete in odločite revidirati svoje življenjske pogoje ter kaj le vas je vanje pahnilo, naj vas pošljemo v Klub Gromka, kjer bo ob 20. uri na odru Vse ali nič - gledališka skupina, ki deluje z namenom opolnomočenja mladih za reševanje vsakodnevnih stisk. V produkciji zavoda BOB in KUD Transforma bo ekipa Vse ali nič postavila forumsko predstavo z naslovom Lepo je v naši domovini biti prekerka. Povezava med formo in naslovom tu ni naključna. Augusto Boal, brazilski gledališki režiser, je forumsko tehniko, znano tudi kot gledališče zatiranih, domislil pri svojem delu v revnih četrtih. Marginaliziranim, nevidnim, neslišnim, na vseh ravneh nemočnim, je ponudil možnost upora. Dal jim je glas in nastalo je participatorno oziroma intervencijsko gledališče, kakršnega bomo nocoj deležni v tudi Gromki.

 

Predstava Lepo je v naši domovini biti prekerka preizprašuje sodobne delovne razmere, torej zaposlitvene statuse, plačila oziroma neplačila in fraktaliziranost delovnega časa. O ciljih vključevanja javnosti v gledališko delo povprašamo mentorico predstave Metko Bahlen Okoli:

Izjava

 

Če bo torej v Gromki mogoče poslušati ljudi, bo lučaj stran, v Stari elektrarni, potekala diskusija o pošastnem hrupu industrijske produkcije. V goste Inštituta za delavske študije prihaja Benjamin Noys, ki se ukvarja pretežno z raziskovanjem političnih in estetskih form v sodobni teoriji ter kulturnih politikah. Pod organizacijsko taktirko Inštituta za delavske študije bo nocoj preizprašal akceleracionistično teorijo ter idejo produktivizma. Posebej interesanten se zdi avtorjev pristop. V maniri Attalijevega izhodišča, torej, da sveta ne gledamo, temveč ga poslušamo, bo Noys posegel v samo jedro sveta in trasiral sodobni produktivizem preko analize spopadanja z industrijskim hrupom. Rdečo nit diskusije bo torej povezoval zvok, izrazito abstrakten medij. Kako predavanje komentira koordinator dogodka Martin Hergouth?

Izjava

 

Medtem pa sta se iz države začasno izselila Ulay in Jaša. Nemški umetnik, ki se je iz nerazumljivih razlogov ustalil prav v Sloveniji, in Jaša, ki mu karte niso bile naklonjene in se je kar rodil tu, sta se odpravila v New York, kjer bosta postavljala, ne rušila. Napovedujeta namreč razstavo in performans z naslovom Cutting through the clouds of myth. Šlo naj bi za serijo akcij, za intimen dogodek, izkustveno instalacijo, jezik komunikacije. Rezultat naj bi bil optimistična zavest. Prisotnost. Duh. Snov. Upanje. Skratka, kopica splošnih pojmov in popularnih ključnih besed. V pomanjkanju vsebine, ki bi to bila, za zdaj torej napovedujemo le, da predstava bo.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.