Priletela je zlata ptica

Kulturna ali glasbena novica
13. 3. 2017 - 15.10

Teden, ki se je kakopak začel s ponedeljkom in datumom, ki je nekako čudno skrivnostno lihast, prav pritiče začetku festivala Pravljice danes. Danes ob 9h se je s Pripovedovalskim simpozijem slovenskih muzealcev otvoril že 20. leto zapored. Na današnjem simpoziju so predstavili idejo o možnostih pripovedovanja v okviru muzejske dejavnosti, oziroma prepletanju teh dveh, na prvi pogled drugačnih pristopov.

Kot osrednji gost današnjega simpozija je o povezovanju pripovedovanja in muzejskega vodenja spregovoril škotski muzealec in pripovedovalec Tom Muir, ki deluje kot programski vodja Orkneyskega muzeja [orknijskega]. V Sloveniji je gostoval in pripovedoval že večkrat. Kot pripovedovalca ga lahko slišite tudi danes ob 20h v Štihovi dvorani Cankarjevega doma, in sicer v ciklu, ki je naslovljen z Zgodbe s severnih obal.

Poleg osrednjega programa, ki bo skozi teden plul po devetih deželah in skozi mavrične gozdove, bo pravljična odeja s spremljevalnim programom prekrila manjše in večje kraje po  Sloveniji. Ker pa so zgodbe in pripovedovanje svoj dom našli tudi na frekvenci Radia Študent, bo v sredo, 15. marca, po groševsko zarešetalo. V ciklu pripovedovanj za odrasle Po - grošno bodo v portale pravljične domišljije popeljali nekateri od sodelavcev radia, ki so aktivno sodelovali v skupini za 2 groša fantazije ter v 10. letih živemu pripovedovanju dodali nov in unikaten pečat.

V prostorih Univerzalnega Ateljeja Uličnih Umetnosti se bo danes ob 19h otvorila razstava slikarja Rona Preinfalka, bolj poznanega pod umetniškim imenom RONE 84. Umetnikova razpršenost po prostoru se bo tokrat v celoti vzpostavila v prostorih ateljeja. V zadnjih letih je svoje projekte predstavljal v galeriji P74 Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E., na Bienalu neodvisnih ilustracij, v Strupeni galeriji, Kapsuli, Kibla Portalu, in sicer v okviru projekta Don`t be afraid, you are the best!, v Ulični galeriji Tam-Tam in  v Hiši kulture v Pivki. Samostojno razstavlja že od leta 1997. Kakšno zgodbo pa bo pripeljal na današnjo razstavo?

Izjava

Spregovoril je tudi o svojih idolih, ki zaznamujejo njegovo ustvarjanje.

Izjava

Marec je več kot očitno namenjen festivalskemu dogajanju. Čez vikend se je zaključil festival literatur sveta Fabula, Ljubljano je prekril že 18. Festival Rdeče zore, s podelitvijo nagrad pa se je zaključil tudi Osmi bienale slovenske sodobne plesne umetnosti. Festivalsko vzdušje pa se, kot izpostavljeno, nadaljuje z zlato rajsko ptico pripovedovanja na čelu.

Brez čudežnega predmeta je novice spisala Kaja

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.