Razlika in ponavljanje

Kulturna ali glasbena novica
17. 5. 2016 - 15.15

Deleuze je konstantno razpravljal o telesih. Vednost o tem predstavlja nujno komponentno vsakega povprečno razgledanega kulturnika. Splošna vednost številaka 2: Deleuze se je poleg tega in nekakor ne po naključju nanašal na Nietzscheja, filozofa, ki je tako kot njegov francoski naslednik velik pomen polagal v prebavo. Pa seveda v druge telesne dejavnosti. Njegov glavni vir inspiracije – bog Dioniz – recimo pleše. Kot bodo prav tako plesali na Razliki in ponavljanju, plesni predstavi v koreografiji Macieja Kuźmińskega poimenovani po slovitem Deleuzovem delu, ki si jo utegnete danes ugledati v Španskih borcih danes ob 20.00. Ampak naprej: Zakaj Deleuze? Odgovori nam koreograf plesnega dvojčka Maciej Kuźmiński.

Izjava je dostopna na posnetku.

Predstava bo razdeljena na dva dela. Na razliko in na ponavljanje. Kaj je pomen takšne ločnice nam pove Kuzminski.

Izjava je dostopna na posnetku.

Ena glavnih iztočnic Deleuzove misli je boj avtonomnih površin imanence proti reprezentacije. Mar ne gre pri preslikavi teoretske misli v plesno predstavo, ravno za ponoven spust v logiko reprezentacije? Zaradi slabega prenosa zvočnih podatkov prek snemalne naprave, si sami lahko žal omogočimo le reprezentacijo odgovora. Povzeto: Poskus prikaza filozofske misli se vpiše v razmerje prevoda originala v drug medij, ki omogoča le delno reprezentacijo. Gre torej za telesno preslikavo delčka filozofske misli podane v Razliki in ponavljanju, ki po pravilu ne more biti pravična do konceptualne zasnove originalnega besedila. Fuck you prevod, fuck you komunikacijska tehnika!

Povezanost med dvema tipoma izražanja prav tako zaznamo v okviru tridnevnega Festivala Angart filma, kjer bo vzpostavljena povezava med etnografiski praksami ter dokumentarnim filmom. Poleg Zavoda Angart ter obeh prostorov dogodka – Slovenske kinoteke ter Muzeja sodobne umetnosti - pri organizaciji festivala omogočajo še oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo, Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani. O festivalu nam več pove Miha Poredoš iz Zavoda Angart.

Izjava je dostopna na posnetku.

O vezi med etnografijo in dokumentarnim filmom ponovno Poredoš.

Izjava je dostopna na posnetku.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness