Revolucija nekoč in danes

Kulturna ali glasbena novica
26. 9. 2017 - 15.10

Z današnjim sončnim zahodom se prične 5778. židovsko leto – Roš hašana. Za začetek štetja štejejo stvaritev prvega človeka, ki ga nad ostala živa bitja dviguje njegov intelekt. Pa je temu res tako?

 

V Berlinu se nadaljuje zasedba gledališča Volksbühne, ki se je začela v petek, napovedovala pa že več mesecev prej. Zasedba se je začela z namenom nasprotovanja prevzema direktorskega stolčka s strani Chrisa Dercona, ki je zamenjal Franka Castorfa. Castorf je avantgardno gledališče vodil 25 let, Dercon pa je pred tem vodil londonsko galerijo Tate Modern. Zamenjavo so obelodanili že predlani, v lanskem letu pa se je v gledaliških krogih proti Derconu že podpisovalo tudi odprto pismo.

 

Več sto nenasilnih skvoterjev se z zasedbo zdaj bori proti gentrifikaciji in kapitalističnim ukrepom in si želi, da bi Volksbühne ostal ljudski, ter nadaljeval s politično kritičnimi predstavami, ki bi umetnost približevale delavskemu razredu. Nekateri nemški komentatorji se še vedno sprašujejo, kako je lahko takšno število ljudi prišlo v gledališče nemoteno, kljub temu da so zasedbo do ure natančno napovedovali. Ostali naj bi vsaj tri mesece, prva predstava pa je napovedana šele za 11. november. Zasedbeniki vabijo umetnike, da se pridružijo njihovemu kolektivnemu upravljanju, saj bodo tekom okupacije sami izvajali predstave. Na pozive se trenutno ne oglašajo, saj med vodstvom in zasedbeniki potekajo pogajanja.

 

***

V domačih krajih se o spremembah sistema govori bolj v pretekliku. V Slovenski kinoteki pripravljajo retrospektivo ob 100-letnici oktobrske revolucije. Zakaj je zgodnjesovjetski film tako pomemben na svetovni ravni, nam je razložil filmski teoretik, Nil Baskar:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Kaj bomo lahko ob 100-letnici v Slovenski kinoteki tudi videli? Ponovno Baskar:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

 

Podrobnejši program lahko spremljate na www.kinoteka.si, začenši z današnjo projekcijo Eisensteinove Oklepnice Potemkin.

 

 

***

Preglejmo na hitro še preostalo dogajanje na domačih tleh. V Galeriji P74 se bo ob 18. uri odvilo zaključno javno vodstvo po razstavi Tehnike posvojitve, z avtorjem razstave Stašem Vrenkom. V Atriju ZRC pa se ob 19. uri odpira razstava Izrael – zibelka inovacij. Še ena razstava v okviru festivala Sonica, se otvori ob dvajsetih v Cukrarni. V MGLCju vas bo Hana Ostan Ožbolt vodila po razstavi Ujeti v zaznavi? V okviru 32. grafičnega bienala. Za ostale umetniške dogodke prisluhnite še Mestnemu napovedniku ob 16.30-i uri.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.