SCENARIJ KULTURNIH NOVIC

Kulturna ali glasbena novica
24. 3. 2017 - 15.10

Oder je pripravljen. Soba z mikrofonom, v kateri špiker čaka na začetek, in nasproti njej soba tehnika, ki je vedno v pripravljenosti. Skozi okno sijejo žarki in vabijo v začetek vikenda. Avizo se je zavrtel in napovedal program, čemur sledi kulska glasbena podlaga. Kulturne novice se začnejo.

 

Moliere, Shakespeare, Camus, Ibsen, Beckett in še veliko več je očetov in mam dram. Veliko pa je tudi sodobnih avtoric in avtorjev dramskih besedil, ki se bodo predstavili na Festivalu dramske pisave Vzkrik v Skladovnici med 24. in 26. marcem. Govorimo o udeležencih delavnic, ki jih je mentorirala Simona Semenič. Eno od udeleženk in pisk, Vanjo Hrvatin, smo povprašali po problemih sodobne dramatike.

Izjava

Zanimalo nas je tudi stanje ženskih avtoric dramskih besedil.

Izjava

Festival organizirata Društvo KUD Krik in Javni sklad republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) v sodelovanju s Trubarjevo hišo literature in Kulturnim društvom Integrali. Program vključuje bralne uprizoritve, pogovore z ustvarjalci in okroglo mizo z naslovom Sodobna dramatika. Kaj več o slovenski dramatiki pa si lahko poslušate tudi v zadnjem Teritoriju Teatra.

Pekarna Mišmaš, Sapramiška, Sovica Oka; seveda govorimo o materi pisanja in umetniškega ustvarjanja na splošno. Svetlana Makarovič danes ob osmih prihaja na LGL Oder pod zvezdami kot pevka. Na šansonskem koncertu Kdor gleda ljudi skozi mačje oči bo predstavila svoje avtorske pesmi.

Težko je pisati scenarije ali ustvarjati umetnost brez mecenske podpore. V skladu s tem sta Delavski dom Trbovlje ter Kulturno-izobraževalno društvo KIBLA v Mariboru objavila odprto pismo, v katerem opozarjajo na problem izvajanja in konkretizacije operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike. Več o temu smo povprašali Petra Tomaža Dobrila:

Izjava

O katerih sklepih govorimo?

Izjava

Kljub temu, da so sredstva že zagotovljena, se zatika pri izvedbi načrta, na kar opozarja tudi Peter Tomaž Dobril.
Izjava

Špiker zaključuje zadnje besede Kulturnih novic, pričenja se že misel na nadaljnji program. Še pozdrav »Kulturno dramo je pripravila Tjaša« in opravljen je ta scenarij. Zastor je padel.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.