Sitopolutani v ljubljanskem mestnem jedru

Kulturna ali glasbena novica
12. 10. 2017 - 15.10

V današnjih Kulturnih novicah bomo nekaj besed namenili razstavi Liminalni agenti, ki jo bodo danes ob sedmi uri otvorili v galeriji ŠKUC. Pogledali pa si bomo tudi projekt galerije na prostem Pocestnica, ki se danes zvečer predstavlja v svoji nočni ediciji.

Liminalni agenti Špele Petrič in Mihe Turšiča se ukvarjajo z globalnimi ekonomskimi procesi, ki predhajajo človeškemu vedenju o njih. Poleg tega pa razstava svoje pozornosti ne namenja samo neustavljivim kapitalističnim transformacijam, ampak predvsem krizi klasične dobe “antropocena”, v katerega se poleg ekonomskih procesov nepovratno zarezujejo tudi kognitivne in biološke raziskave.

Poklicali smo kuratorko razstave Tjašo Pogačar in jo povprašali o osrednjih temah, ki jih obravnava razstava:

Izjava

 

Posebej nas je zanimal projekt Špele Petrič, v katerem avtorica biotehnološke rastlinske zarodke informira s spolnimi hormoni, pridobljenimi iz umetničinega urina. Na ta način poskuša ustvarjati nove entitete, ki jih imenuje sitopolutani.  

Izjava

Po otvoritvi Liminalnih agentov se lahko odpravite do Trga francoske revolucije, kjer bo ob osmih svoja vrata otvorila Nočna pocestnica, ki jo organizira neformalno društvo gledaliških umetnikov KUD Ljud.

Skupina, osnovana leta 2006, poskuša z interaktivnimi projekti in mešanjem različnih žanrov gledalcu na nov način približati gledališko umetnost ali pa ga celo zanimirati, da tudi sam postane soustvarjalec predstave. Tokrat se bodo podali na ulice našega glavnega mesta, kjer bodo v humornem in igrivem duhu Duchampovih readymadov poskušali vsakdanje elemente Ljubljane spremeniti v, tako sami pravijo, vrhunska umetniška dela. Ob nočnem vodenem ogledu, ki se ga boste lahko udeležili tudi v petek in soboto zvečer, bodo rušili spone samoumevnosti, v katere je ujeto vsako mesto. Poleg tega boste priča spontanim performansom, lahko pa se boste tudi vključili v vedno žgoče debate o sodobni umetnosti.

Projekt ponuja nevsakdanjo gledališko izkušnjo, ob tem pa boste morda odkrili še kakšen neznan mestni kotiček.

Pod prijaznim nadzorstvom Tjaše je kulturne novičke za vas pripravil vajenec Klemen.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness