Socialdress, umetnost in (post)diktatura

Kulturna ali glasbena novica
21. 10. 2015 - 15.10

V Galerijo Alkatraz ste ob 20. uri vabljeni na otvoritev Male pregledne razstave dolgoletnega projekta Socialdress umetnice Marije Mojce Pungerčar. Avtorica se je pri galerijski postavitvi ukvarjala tudi z vprašanjem, kaj razstaviti, saj ji je po končanih projektih ostalo bolj malo otipljivega. Delno zato, ker so udeleženci izdelke po delavnicah odnašali domov, izdelke, ki pa temu niso bili namenjeni, so ji pred dvema letoma iz Alkatraza ukradli.

Izjava

Deset let šiviljskega ustvarjanja bo na razstavi osvetljevala serija osemnajstih novonastalih plakatov. Dokumentarne fotografije iz arhiva Socialdress bodo dopolnjene s teksti, katerih namen bo izpostaviti vodilne motive preteklih projektov. Načela, kot sta »naredi sam« in »iz starega novo«, sicer pridobivajo na pomenu, vendar umetnica izpostavlja, da je šivanje pomembno tudi zavoljo družbene kritičnosti.

Izjava

Prav tako ob 20. uri pa vas v Rog vabi dvorana Živko Skvotec. V njej se bo dogodilo predavanje z naslovom Umetnost in (post)diktatura v Južni coni urugvajskega umetnika Francisca Tomsicha. Govora bo o delovanju umetnikov po letu 1973 in do konca osemdesetih, ki so takrat ustvarjali v Argentini, Urugvaju in Čilu.

Izjava

Glede na to, da gre za del zgodovine, ki je še vedno premalo konceptualiziran, a je pomembno vplival na poznejše delovanje, smo avtorja povprašali tudi o situaciji za umetniško ustvarjanje, ki v teh državah prežema današnje dni.

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness