Terorija nasilja

Kulturna ali glasbena novica
16. 3. 2017 - 15.10

V današnjih Kulturnih novicah se bomo spopadali s silami podzemnega nasilja. V dvorani Živka Skvotca se bo v okviru Inštituta za delavske študije dogodilo predavanje Matije Jana z naslovom Topologija nasilja. Enfant terrible [onfan teribl] ali teroretik slovenske morale in moralistov bo ob 19-ih pričel govoriti o razmerjih sil med produktivnim nasiljem, ki vzpostavlja red, civilizacijo, in neproduktivnim nasiljem, ki omogoča teorijo in to, čemur pravi “produktivna topologija”. O njegovi teoretski produkciji smo povprašali kar avtorja samega.

Najprej nas je zanimalo, od kod ideja povezave nasilja s topologijo? Topologija je namreč v prvi vrsti matematična disciplina, ki se ukvarja s prostorom. Ali je red kot tak tisti, ki povezuje nasilje in topologijo? Govori Matija Jan:

Izjava.

Kakšno vlogo ima pri tem neproduktivno nasilje?

Izjava.

Boj sil je koncept, ki izhaja iz Nietzscheja. Kako se Nietzsche vpenja v dispozitiv marksizma? Nietzsche je vendar sovražil socializem, mar ne?

Izjava.

Kratka vest prihaja iz Italije, vest, ki je v kontekstu teh Kulturnih novic ne moremo označiti drugače kot ironično. Ta vest pravi, da bodo v severnoitalijanskem mestecu Salo na ogled postavili sliko Adolfa Hitlerja. Ja, to je tisti Salo, ki je bil med drugo svetovno vojno glavno mesto Italijanske socialne republike, fašistične marionetne države. Kustos razstave, italijanski umetnostni zgodovinar Vittorio Sgarbi, je sliko označil kot "lopovščino" in o njej rekel, da "gre za delo obupanca, ki veliko pove o njegovi duševnosti. V njej človek ne vidi veličine, ampak mizerijo tega človeka."

Če želite svojo človeško mizerijo transformirati in sublimirati na kvaliteten način, pa lahko skočite v Kino Šiška, kjer bodo nastopili bošnjaški Divanhana z novim albumom Zukva, kar je vrsta jabolka, ki je sinonim vedno dobrih plodov. Band, ki meša tradicionalno sevdalinko z močnimi glasbenimi vplivi drugih godb, bo nastopil ob 20-ih.

Kulturne novice je pripravil Jan.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.