Time destroys everything

Kulturna ali glasbena novica
30. 6. 2016 - 15.10

Vlada naj bi danes odločala o imenovanju vršilca dolžnosti direktorja Slovenskega filmskega centra Jožka Rutarja. Kot smo o zapletih v zvezi z edinim kandidatom za mesto direktorja že poročali, Ministrstvo za kulturo Rutarju očita nepravilnosti v zvezi z razdeljevanjem sredstev. Rutar očitke zavrača, v bran pa so mu stopila tudi strokovna združenja z avdiovizualnega področja. Vlada bo danes sicer obravnavala tudi predlog novele zakona o SFC, ki med drugim ukinja omejitev, da lahko agencija financira le izvajanje dejavnosti, ne pa tudi svojega delovanja. Predlog zakona predvideva tudi spodbujanje vlaganj v avdiovizualno produkcijo, namenjen pa je zlasti tujim produkcijam na slovenskem ozemlju. Podpora Rutarju naj bi sicer bila še vedno vprašljiva.

 

Zdaj pa k mrtvim. Italijanski fotograf Federico Carpani je leta 2013 na Manikarniki Ghata, najpomembnejšem mestu najsvetejšega hindujskega mesta Varanasi, kamor hodijo ljudje umirat, ugledal fotografije tamkajšnjega uradnega fotografa Indre Kumar Jhaja. Fasciniran nad Indrejevim fotografskim početjem je izdal kolekcijo njegovih fotografij z naslovom MAA, knjigo, ki jo je Remi Coignet označil za eno izmed najbolj grdih in hkrati najbolj lepih knjig leta 2015. Grdo, ker je bojda oropana estetskih vrednosti, lepo, ker smrti v obraz pač težko zremo skozi estetski okvir. Ker tudi filozofski ljudje pravijo, da edino smrti ne moremo fejkati, bi to lahko držalo. Toda obenem tudi smrti ne moremo misliti brez reprezentacijskega okvira, ki jo skuša ujeti in zabeležiti. Kakorkoli, Carpani o tem, kako poteka vsakodnevno delo Indre Kumer Jhaja.

Izjava

Kot pravi, je knjigo MAA, katere naslov je fonetična ustreznica besede mama, kakor hindujci kličejo boginjo rojevanja in uničevanja Kali, uredil na način knjige−izkušnje samega spiritualističnega kroga, ki ga upodablja.

Izjava

Predstavitev knjige bo s Carpanijem v gosteh potekala ob sedmi večerni v Galeriji Fotografija.

 

Z otvoritvijo razstave V iskanju človečnosti Widade Tamimi in Vesne Bukovec ter pesniškim branjem Milana Jesiha in Katje Perat pa se bo drevi v Goriških brdih pričel 15. festival Sanje v Medani. Letošnji festival, ki bo trajal do nedelje, poteka pod geslom poelitično nekorekten festival. Kaj naj ti to pomenilo in kako se bo to kazalo v sami vsebini festivala, Tjaša Koprivec, založba Sanje.

Izjava

Poleg pesnjenja bo na festivalu v soboto pod moderatorstvom do nedavno Večerovega novinarja Vasje Jagra potekala tudi okrogla miza z naslovom Resnice o medijih v času laži. Na okrogli mizi, na kateri bodo sodelovali Klemen Kraigher Mišič z Ministrstva za kulturo, Mario Belovič kot predsednik Sindikata novinarjev Slovenije, novinarka Polona Frelih in profesorici Svetlana Slapšak in Sandra Bašić Hrvatin, se bodo posvečali predvsem strategiji razvoja medijev, ki je v javni razpravi do 15. julija.

Kot je v kulturi zdaj že v navadi, bodo sodelujoči na festivalu sodelovali prostovoljno, saj je Javna agencija za knjigo festival odrezala od svojih finančnih jasli, češ, da je po svojem obsegu in vsebini premalo nacionalnega značaja.

 

To so bile zadnje kulturne novice v letošnji sezoni, ki jih je pripravil Boben. Za plažno branje pa letos zavoljo deteritorializacije plažnega poležavanja priporočamo predvsem dela Gillesa Deleuza. Kot je nekoč pripomnil eden izmed naših sodelavcev, se Deleuze odlično bere ravno – na plaži.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.