Zelena prestolnica kulture

Kulturna ali glasbena novica
29. 6. 2016 - 15.10

Današnje kulturne novice začenjamo v hibridnem, nerepresivnem, za nekatere nesmiselnem prostoru, ki leži le streljaj od strogega centra Ljubljane in se imenuje Rog. Ob 17. uri se namreč v dvorani Živko Skvotec prične predavanje in praktikum z zgovornim naslovom ''Logika odpora: Kateri Deleuze? Katera psihoanaliza?''

Eva D. Bahovec bo skozi Deleuzea in skozi njegovo ''Logiko smisla'' razlagala heterotopičnost Roga in odpore proti njej. Rog kot izstopajoč kraj, ki funkcionira v nehegemonskih razmerah, se zdi pravšnje mesto za prevpraševanje družbenih smislov in nesmislov. V zgodbo bo nekje vskočila še psihoanaliza oziroma škodljiv odpor pred njo, po predavanju pa bo sledil še praktikum z branjem, pogovori in filmskimi izseki.

Naša današnja druga postojanka je Menza pri koritu, kjer bo spet odmevala poezija, saj se danes tam ustavi karavana festivala Pranger. Ta se je začel včeraj in bo trajal še do nedelje, danes ob 20. uri pa bo to srečanje pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije prineslo kritiško razpravo Mlada kritika. Ta ponuja možnost sodelovanja vsem, ki se želijo preizkusiti v kritičnem pretresu poezije, sicer pa se bodo z voditeljem Grego Ulnom pogovarjali izbranci natečaja Mlada kritika 2016 Vid Bešter, Jaka Smerkolj, Urška Kramberger in Kristian Koželj.

Pogovoru bodo sledile še Mlade rime, na katerih bodo poezijo brali Prangerjevi pesniki in pesnice.

Poleg Roga in Metelkove se moramo danes za trenutek ustaviti še v Stari mestni elektrarni. Tam bo ob 20. uri namreč premiera dokumentarnega filma z naslovom ''Transspolna življenja v Sloveniji''. Ta preko desetih zgodb transspolnih in cisspolno nenormativnih oseb iz raznih krajev Slovenije odpira vprašanja doživljanja lastne spolne identitete ter položaja transspolnih oseb v slovenski družbi. S tem želi povečati osveščenost o življenju transspolnih oseb v Sloveniji in prispevati k povečanju legimitiranja transspolnih oseb. Film je režirala kanadska režiserka Michelle Emson in je nastal v sodelovanju slovenskega Zavoda TransAkcija in mednarodnega produkcijskega podjetja Sanctuary Studios Inc., vsekakor pa je dobrodošel prispevek k slovenski mladi LGBTQ filmski krajini.

Ob vseh teh dogodkih ne pozabite spremljati še programa festivala Ana Desetnica, ki bo, mimogrede, konec julija gostoval v Španiji in se te dni odvija po trgih in parkih Ljubljane. O rdeči niti letošnjega festivala nam je povedala vodja gledališča Ane Monro, Špela Koren:

Izjava

Ana Desetnica letos torej spet ponuja idealno priložnost za kulturno preživljanje prostega časa na prostem. Izkoristite jo!

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness