Hoerspiel: mala igra za slušanje

Oddaja

V tokratnem Odprtem terminu za kulturo bomo poslušali posnetek radijske igre za poslušanje in gledanje Hoerspiel zagrebškega umetniškega kolektiva Multimedialna koliba. Hoerspiel je bila minuli petek uprizorjena v Gledališču Glej. Njena specifika je namreč v tem, da z gledališkim uprizarjanjem moti in briše ločnico med radijskim in gledališkim medijem. 

 

Info:

Avtorski projekt: Pavlice Bajsić Brazzoduro
Nastopajoči/izvajalci: Jelena Miholjević, Sven Medvešek, Ivana Rushaidat, Ljubica Letinić, Ante Perković, Matija Antolić, Dino Brazzoduro, Nina Bajsić, Ivan Zelić
Oblikovanje zvoka: Dino Brazzoduro, Ivan Zelić, Ljubica Letinić
Oblikovanje svetlobe: Marino Frankola

"V stolpu, ki malenkost spominja na malo večji didžeridu, je Pavlica Bajsić Brazzoduro združila sodelujoče v raziskovalni akustični raziskavi, poimenovani Hörspiel (nemško: slušna igra). Z manjšo zgodovinsko natančnostjo bi lahko zametke tega projekta našli v dejanju Pavlice Bajsić, ko je ozvočila stolp Lotrščak v spomin na svojega očeta Zvonimira Bajsića (1925-1987), mojstra radijske dokumentarne drame.

Tako takrat kot danes ogrodje izvedbe predstavlja Bajsićev sinopsis za zvočni esej o tišini, vendar tokrat v njegovi izvedbi sodeluje plejada gledališčnikov in glasbenikov (Jelena Miholjević, Sven Medvešek, Ivana Rushaidat, Dino Brazzoduro, Matija Antolić, Ljubica Letinić, Ivan Zelić, Ante Perković), mlada glasbenica in dramaturginja Nina Bajsić, vnukinja Zvonimirja Bajsića. Celi predstavi je tako mogoče pripisati negovanju družinskega nasledstva, hommage radijskim oddajam in tekstom nepozabne mentorske figure radiofonije. Pa vendar to ni vse; poznavalci besedil Tomice Bajsića, še ene umetniške osebe iz genealogije priimka Bajsić, se morda spomnijo tudi njegovih verzov: "Za malu Ninu koja svira violinu i onda,/ njena duga plava kosa slijeva se nekako/ tvori akustični zaklon slapu svjetlosti,/ što njenu glazbu čini unikatnom." Sedaj je ta mala Nina z violin (in kratkimi lasmi) ena od polnoletnih sodelavcev Horspiela, dogodka/predstave, ki je veliko več od uradnega družinskega albuma." (Nataša Govedić)

Aktualno-politične oznake: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.