Radar

Just another Projekti in Oddaje RŠ site

Zvoki Sajete

Posted on | August 18, 2014 | No Comments

sajeta

Avgustovski RARAR prinaša mashup zvokov in muzikalij, posnetih na tamkajšnji zvočni delavnici Boštjana Leskovška, kateremu se ob tej priložnosti zahvaljujemo za posnetke.

 

Problem vožnje po vesolju – SUPRE:ARHITEKTURA

Posted on | June 9, 2014 | No Comments

2014-06-09-r-a-d-a-r-problem-vožnje-po-vesolju-supre-arhitektura-28214

Odpravili smo se v Benetke na arhitekturni bienale in obiskali slovenski paviljon, kjer se predstavlja ekipa KSEVT-a s projektom SUPRE: ARHITEKTURA. Pogovarjali smo se z avtorjema projekta Draganom Živadinovom in Miho Turšičem; prisluhnuli smo tudi pogovoru novinarke Dela Jožice Grgič z Draganom Živadinovim in dr. Petrom Krečičem, enim izmed soavtorjev projekta.

Glasba v oddaji: Theremidi Orchestra

***

PROBLEM VOŽNJE PO VESOLJU – SUPRE:ARHITEKTURA | 7. 6. – 23. 11. 2014 | Avtorja:Miha Turšič, Dragan Živadinov | Soavtorji: Dunja Zupančič, Špela Petrič, Peter Krečič, Tanja N. Želnina | Kustos: Jurij Krpan | Komisarja: Miha Turšič (KSEVT) in Maja Ivanič (DESSA Gallery) | Asistenti: Vera Vilardebo Sacchetti, Robertina Šebjanič, Jerneja Rebernak | Sodelavci: Bevk-Perović architects, Dekleva-Gregorič architects, Ofis architects, Sadar+Vuga architects, Blaž Šef, Gregor Novaković (3Data) | Produkcija: KSEVT |Koprodukcija: Galerija DESSA, Društvo arhitektov Ljubljana | Projekt omogočata: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije; Center Jurija A. Gagarina za usposabljanje kozmonavtov, Zvezdno mesto; La Biennale Di Venezia

Read more

THEREMIDI ORCHESTRA – V ŽIVO

Posted on | June 9, 2014 | No Comments

2014-05-08-dj-seansa-theremidi-orchestra-v-živo-26776

Theremidi Orchestra (glag.) je bil ustanovljen po zaključku tridnevne delavnice izdelovanja teremin in theremidi fizičnih vmesnikov na LJUDMILI v maju 2011; delavnica je potekala pod tovarištvom Boruta Savskega, člana Cirkulacije 2. Očaranost nad elektromagnetnimi zvočnimi valovi je prerasla v raziskovanje in izdelovanje zvokov z naredi-sam/a pripomočki, antenami, prevodnim črnilom, dežniki, žičnatimi račkami, zračnimi cevmi, cveticami in starim železom. Nastopi v živo, pod streho in na prostem, so bolj podobni eksperimentalnim intervencijam, nadaljevalni delavnici ali predstavam, kot konvencionalnim glasbenim koncertom. Praktični in hrupni elektro-ansambel obstaja v večnem sedanjiku, čeprav se tudi naslanja na zgodovino elektronske godbe, medtem ko število članov niha med osem in deset, včasih tudi dvanajst. Theremidi Orchestra ima tudi čisto svojo Žensko sekcijo. Theremidi Orchestra so marca 2013 pri neodvisni založbi Trivia Records izdali dvojni EP naslovljen 4011, kmalu pa bo mogoce v rokah držati že njihov drugi diskografski izdelek

-Soundcloud-

V živo (RŠ): 8.5. Preddogodek festivala RADART#5

V živo (KSEVT):

9.5. Državna počastitev 10. obletnice vstopa Republike Slovenije v Evropsko unijo v KSEVT

RADART #5 :: RADAR AMBASADA

Posted on | May 8, 2014 | No Comments

RADART #5 :: PROSTOR 0 :: RADAR AMBASADA :: 3 LETA PLATFORME RADAR
Četrtek, 8. maj :: Gornji trg 13 :: 18.00–24.00
/direkten prenos na 89,3 MHz 18.00–19.00 in 21.30–23.00

Uvertura: Theremidi Orchestra v živo na RŠ 10.10–11.00

Ob vse bolj očitnem usihanju javnih prostorov, gentrifikaciji in krčenju široko dostopnega umetniškega in nočnega programa za mlade, se bo platforma RADAR ob svoji 3. obletnici in 45. obletnici RŠ obračala v privatnih prostorih meščanskega stanovanja v centru Ljubljane na Gornjem trgu 13 in jih za en dan spremenila v sonarno-rezonantno umetnostno galerijo/radijsko ambasado na frekvenci 89,3 MHz. RADAR AMBASADA bo odprta za javnost: z »zunanjostjo« komunicira prek zvočnikov na oknih, prek videov na stavbi, prek radijskih valov Radia Študent ter prek obiskovalcev – državljanov, ki vestno širijo dobro vest naprej: “Tujci vseh dežel, združimo se!”

Sodelujoči: Štefan Hladnik, Borut Savski, Majda Gregorič, Neven Korda, Boštjan Leskovšek, Iva Tratnik, Bojan Anđelković, Soma Arsen, Marko Košnik, Asja Trost, Dejan Knez aka Baron Reichenbach, Urška Lipovž, Aleksander Sandi Tasič, Cirkulacija 2, TTRŠ, 300.000 V.K., RKHV :::

Kuratorja dogodka RADART #5: Bojan Anđelković in Majda Gregorič

RADAR – Odprta radijska raziskovalna platforma RŠ je namenjena tako širši promociji in predstavitvi kot tudi radijski oz. (inter)medijski nadgraditvi in soustvarjanju umetniških dogodkov, projektov in iniciativ v polju sodobnih raziskovalnih in razvojnih umetniških praks (intermedijska, novomedijska, uprizoritvena, radijska, zvočna, spletna ipd. umetnost). Gre za partnersko komunikacijsko-produkcijsko platformo, odprto za najrazličnejše oblike sodelovanja tako s posameznimi umetniki kot tudi z društvi, inštitucijami, drugimi radii ipd., ki skozi produkcijsko in komunikacijsko infrastrukturo Radia Študent podpira alternativne in inovativne uporabe radijskega medija v umetniške oz. širše družbeno in medijsko kritične namene.

V treh letih je platforma RADAR v obliki javnih dogodkov iz serije RADART, ki se sinhrono dogajajo v fizičnem prostoru ter etru RŠ gostovala v Galeriji Alkatraz, Galeriji Kapelica, MSUM-u, Tovarni ROG, Klubu K4 in Kiberpipi, po drugi strani pa je v eter RŠ prenašala oz. radijsko nadgradila številne dogodke iz področja sodobnih raziskovalnih in razvojnih umetniških praks. Med drugim smo sodelovali z naslednjimi umetniki, teoretiki in inštitucijami: Zavod Aksioma, Institut Egon March, Ljudmila, Cirkulacija 2 , Neven Korda, Janez Strehovec, Borut Savski, Projekt Atol, Stefan Doepner, radioCona, Galerija Kapelica, Maja Smrekar, Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša, Theremidi Orchestra, Matej Stupica, Galerija Vžigalica, Kino Šiška, Boštjan Leskovšek, Luka Prinčič, SCCA Ljubljana, Marko Batista, Marko A. Kovačič, Luiza Margan, Festival Sajeta, Kusum Normoyle, Zavod Maska, Polona Tratnik, Teo Spiller, Dragan Živadinov, Zavod Delak, KSEVT, Marko Peljhan, Tobačna 001, Dunja Blaževič, MSUM, 300.000 V.K., Mark Požlep, JAŠA itn. itn.

Več informacij o platformi RADAR oz. seriji dogodkov RADART lahko izveste na spodnjih povezavah in videjih:
RADART #1: Pojavljanje (Galerija Alkatraz/Metelkova mesto)
RADART #2: Radar vidi Tresk! (Galerija Kapelica/Kiberpipa/Kavarna Metropol/Klub K4)
RADART #3: Kriza? Kriza! (Klub K4)
RADART #4: EU.metnik, poznaš svoj dolg?/EU.Artist, You Know Your Price? (MSUM/Tovarna ROG/NLB banka)

BELI ŠUM #10: Beno Soršak

Posted on | April 24, 2014 | No Comments

2014-04-23-r-a-d-a-r-beli-šum-10-beno-soršak-26139

Beno Soršak, znan tudi kot Electric Boogie, je mariborski vsestranski glasbenik in multimedijski frik. Do sedaj je izdal en samostojni album, naslovljen ‘Universe in Multiverse’, naslednji mesec pa bo po več letih naplavil še drugega. Kot kitarist sodeluje z več zasedbami, kot so Siti Hlapci, Bro, Ritem Sekta, hkrati pa mu tuje priključevanje raznim ad hoc sestavom. Poleg tega se posveča še glasbeni produkciji za televizijske in radijske oglase ter oblikovanju zvoka za različne kontekste. Čeprav izvira iz prejkone bluesa, funka, reggaea in duba, mu tudi elektroakustika in noiserski prijemi niso tuji …

http://www.electrikboogie.info/

Avdio:

http://radiostudent.si/kultura/r-a-d-a-r/beli-šum-10-beno-soršak

Video prenos:

http://www.centralnapostaja.si/Index.aspx

Out of the Cradle – konferenca

Posted on | November 29, 2013 | No Comments

29.11.21169

Občasna direktna javljanja, prenosi in intervjuji iz Out Of the Cradle konference v Kulturnem Središču Evropskih Vesoljskih Tehnologij v Vitanju. Na dvodnevno popotovanje po bližnjem in daljnjem kulturnem vesolju se je odpravila RŠ posadka v sestavi: Medard Kržišnik, Matej Janković, Bojan Anđelković in Jaka Špiler. Smo na vezi na frekvenci 89,3Mhz.

Utrinki iz prvega dneva:

Bojan Anđelković :: Dragan Živadinov (Zavod Delak) in Marko Peljhan (Zavod Atol): Vesoljska umetnost in Slovenska vesoljska agencija

Matej Janković :: Deborah Douglas (USA, MIT): MIT in kultura znanstvenih instrumentov

Medard Kržišnik :: Jean-Claud Marcade (FR, the Institute of Aesthetics of Arts and Technologies): Ruski suprematizem in Zmaga nad soncem

Konferenco Out of the Cradle spremljamo tudi v petek na vesoljski frekvenci 89,3 Mhz.

***

“Naš planet je zibelka mišljenja, a ne moremo večno živeti v zibelki.” K. E. Ciolkovski

Out of the Cradle
Konferenca in zagon skupnosti

28 in 29 november 2013
KSEVT / Vitanje

Read more

Festival RADART #4: EU.metnik, poznaš svoj dolg? / EU.Artist, You Know Your price?

Posted on | May 3, 2013 | No Comments

radar

 

V okviru rojstnodnevnega tedna ob 44. obletnici Radia Študent (https://www.facebook.com/events/568072419891105/) bo potekal tudi četrti po vrsti večji javni dogodek Odprte radijske raziskovalne platforme RADAR: RADART #4, ki bo še enkrat “povezal” in predstavil različne sodobne raziskovalne umetniške prakse v radijskim mediju. (www.radiostudent.si/radar)

Kako in zakaj revolucionarni potencial umetnosti (“Umetnik, poznaš svoj dolg?”) v sodobnih kapitalističnih matricah prehaja v tržno logiiko (“Umetnik, povej svojo ceno?”), in kako se temu upreti? Na vprašanja, ki jih postavlja, festival RADART #4, ki bo še enkrat “povezal” in predstavil različne sodobne raziskovalne umetniške prakse v radisjkemu mediju, seveda ne bo mogel, znal in hotel odgovoriti. Zakaj? Ker se iniciatva, po našem globokem prepričanju, prevzema s pravimi vprašanji, ne pa z odgovori, četudi točnimi, na vprašanja, ki jih vseskozi diktira nekdo drug. R A D A R ne ponuja odgovore. Se le obrača okoli samega sebe in detektira tisto kar mu je na poti.

:: R A D A R T #4 :: P R O G R A M ::

PETEK, 3. MAJ – PETEK 10.MAJ

RADART #4/0: dEMOkINO: VIRTUALNA BIOPOLITIČNA AGORA
Mesto dogajanja: eter RŠ, FB in blog http://demokinoslovensko.blogspot.com/
Med 3. in 10. majem bomo na Radiu Študent obudili dolgoletni projekt DemoKino: Virtualna biopolitična agora Janeza Janše, ki to leto beleži 10. obletnico svojega nastanka in ga bomo ob tej priložnosti na zaključnem dogodku četrtega RADART-a 10. maja, na ploščadi pred MSUM, še enkrat teoretsko reflektirali v živo.
V sodelovanju z Zavodom Aksioma.
http://www.aksioma.org/

ČETRTEK, 9. MAJ

RADART #4/1: BANKE ROTE DANCE.
Ura dogajanja: 17.30-18.00
Mesto dogajanja: skrivnostna javna lokacija in eter RŠ
Radijska info akcija v javnem prostoru na skrivnostni lokaciji z več kot 100 sodelujočimi.
Lahko se prijaviš za sodelovanje na info@maska.si:
https://www.facebook.com/events/297923193672760/
Mikrokoreografija: Dragan Živadinov. Negativna selekcija: Janez Janša. Radijska sinhronizacija: Bojan Anđelković
Produkcija: Zavod Radio Študent. Koproducenta: Zavod Maska in Zavod Delak
http://www.maska.si/
http://www.postgravityart.org/

PETEK, 10. MAJ

RADART #4/2: EU.METNIK?
Ura dogajanja: 16.00-19.00
Mesto dogajanja: Ploščad pred MSUM in eter Radia Študent
Sodelujoči: Jurij Krpan, Dragan Živadinov, Luka Prinčič, Bojan Anđelković, Boštjan Leskovšek, Ida Hiršenfelder, Andraž Magajna, Željko Mikloš in drugi
V sodelovanju z Moderno galerijo in Slovensko kinoteko.

RADART #4/3: POSLUŠALNICA RADIA NETWORK
Otvoritev poslušalnice zvočnih del iz mednarodne radijske mreže Radia.fm (www.radia.fm)
Mesto dogajanja: MSUM

RADART #4/4: CIRKULACIJA, CIRKULACIJE …
Ura dogajanja: od 22.00 naprej
Zvočne in video intervencije interdisciplinarne umetniške postaje Cirkulacija 2 in prijateljev.
Cirkulacija 2 so Boštjan Leskovšek, Stefan Doepner, Borut Savski in drugi.
http://www.cirkulacija2.org/

***

RADART je večurna radijska procesualna instalacija oz. večji javni dogodek Odprte radijske raziskovalne platforme RADAR, ki se paralelno dogaja v fizičnem prostoru in radijskem mediju ter vključuje več umetnikov, kritikov in teoretikov s področja sodobnih raziskovalnih umetniških praks. RADART je do sedaj gostoval v Galeriji Alkatraz, Galeriji Kapelica in v drugih prostorih Zavoda K6/4. Posebnost četrtega RADART-a, ki bo tudi zaključni dogodek projekta D.E.P.R.A. – Dogodkovnik Evropskega parlamenta, pa je ta, da bo potekal dva dni na različnih lokacijah, in sicer na ploščadi pred MSUM, tovarni ROG ter skrivnostni lokaciji, na kateri bomo v sodelovanju z Zavodom Maska in Zavodom Delak izvedli veliko radijsko info akcijo v javnem prostoru Banke Rote Dance. V okviru tokratnega RADART-a bomo prav tako obudili projekt Janeza Janše DemoKino: Virtual Biopolitical Agora, ki bo potekal med 3. in 10. majem v etru Radia Študent in na spletu.

RADART #4 se izvaja v okviru projekta D.E.P.R.A., ki ga financira Evropski parlament
http://www.radiostudent.si/depra

BANKE ROTE DANCE :: 9. MAJ :: JAVNI POZIV

Posted on | May 3, 2013 | No Comments

bankerotedance

Zavodi Radio Študent, Maska in Delak iščemo prostovoljce za dogodek BANKE ROTE DANCE – info akcijo v javnem prostoru na skrivni lokaciji, ki se bo sinhrono dogajala v etru Radia Študent.

Akcija se bo zgodila med pol šesto in šesto popoldan, 9. maja, ob 44. rojstnem dnevu Radia Študent, ki je hkrati Dan osvoboditve Ljubljane in Dan Evrope.

Koreografske vaje okoli sto predvidenih udeležencev bodo 7. maja popoldan in 8. maja zvečer.

Mikrokoreografija: Dragan Živadinov. Negativna selekcija: Janez Janša. Radijska sinhronizacija: Bojan Anđelković

Prosimo vse zainteresirane, da se oglasite na naslovu info@maska.si, kjer boste pustili naslednje podatke: kontaktno številko, starost in velikost majice, saj boste vsi udeleženci prejeli unikatne majice, izdelane posebej za ta projekt.

Prijave zbiramo do ponedljeka!

Produkcija: Radio Študent. Koproducenta: Zavod Maska in Zavod Delak.

Dogodek se izvaja v okviru Odprte radijske raziskovalne platforme RADAR, v okviru širšega projekta D.E.P.R.A., ki ga financira Evropski parlament.

DemoKino – Virtualna biopolitična agora

Posted on | May 3, 2013 | No Comments

 

demokino

 

V okviru rojstnodnevnega tedna med 3. in 10. majem na Radiu Študent obujamo projekt DemoKino: Virtualna biopolitična agora Janeza Janše, ki to leto beleži 10. obletnico svojega nastanka in ga bomo ob tej priložnosti na osrednjem dogodku četrtega RADART-a 10. maja, na ploščadi pred MSUM, še enkrat teoretsko reflektirali v živo.

GLASUJ ZDAJ:
http://www.demokinoslovensko.blogspot.com/

Projekt se izvaja v sodelovanju z Odprto radijsko raziskovalno platformo R A D A R (www.radiostudent.si/radar) v okviru festivala RADART #4: EU.metnik, poznaš svoj dolg? (https://www.facebook.com/events/232815283510267/)

###########################

[ENGLISH VERSION]

DemoKino
Virtual Biopolitical Agora

In the occasion of the birthday week of Radio Študent (3 – 10 May) we are revitalizing the project DemoKino: Virtual Biopolitical Agora by Janez Janša, after 10 years of its first appearance. Demokino is a virtual parliament that through topical film parables provides the voters (participants) with the opportunity to decide on issues that are, paradoxically, becoming the essence of modern politics: the questions of life.

VOTE NOW!
http://demokino.blogspot.com/

The project is presented in collaboration with the Open Radio Investigative Platform R A D A R (www.radiostudent.si/radar) in the frame of the festival RADART #4: EU.artist, You Know Your Price? (https://www.facebook.com/events/232815283510267/)

Radia Network. Show 414: Radionova_oro

Posted on | March 7, 2013 | No Comments

2013-03-07-radia-network-radionova-oro-13105

 

 

Oro is a sound piece by Cecilia Hultman (b. 1985) for Radio Nova and Radia, which takes its title from the Swedish word for unrest.

Cecilia Hultman is a Swedish visual artist, concentrated on definitions and associative representation, often with geography and geology related reflections inserted.
Hultman claims that scientific descriptions often works as poetry and choose
to see upon associations as a productive way of finding new meanings
about our existence. Most of her work is based on drawing and she
likes to think about her art practice as a method of both getting closer
and getting distanced to reality. Concentration, presence, precision
and time is important components within Hultman’s work.

www.ceciliahultman.se/

LISTEN

keep looking »