Zakon o načrtovanju dobička

Oddaja
4. 10. 2017 - 12.00

Cenjeno poslušalstvo, poslušate Balkan ekspres, oddajo Aktualnopolitične redakcije Radia Študent na 89,3 MHz. Danes pozornost usmerjamo v črnogorski parlament, ki je v soboto kljub glasnemu nasprotovanju civilne družbe sprejel nov Zakon o prostorskem načrtovanju in gradnji objektov. Ta je bil sprejet z 41 glasovi v 81-članskem parlamentu, ki je v zadnjem letu zaradi bojkota opozicije v bistvu bolj kot ne 42-člansko zasedanje vlade. Enoumju je nasprotoval le poslanec albanske manjšine Genci Nimambegu, ki je zagrozil tudi z izstopom iz koalicije. A ob podpori zakona s strani obeh bošnjaških in hrvaškega poslanca, ki so sprva le-temu nasprotovali, to vpliva na končni izid ni imelo.

Nimambegu vladajoči Demokratski partiji socialistov, krajše DPS, očita, da z novim zakonom krši zakon o lokalni samoupravi in načela enakomernega razvoja vseh regij ter decentralizacije, ki so jih zapisali v koalicijsko pogodbo.

Novi zakon tako na področju prostorskega načrtovanja ukinja vse tovrstne načrte na nivoju občin in jih nadomešča le z dvema centralnima dokumentoma, Prostorskim načrtom Črne gore in Načrtom splošne regulacije. Pojasnjuje Sanja Živković, sekretarka odbora za prostorsko načrtovanje Skupnosti občin Črne gore.

Izjava

Moč odločanja se tako koncentrira v Podgorici, od koder bodo imeli popoln nadzor nad upravljanjem s prostorom. Kot glavni argument za to so navedli prepričanje, da je Črna gora premajhna in premalo številna, da bi imele zadnjo besedo pri prostorskem načrtovanju lokalne skupnosti. Črna gora se sicer razteza na površini slabih 14 tisoč kvadratnih kilometrov in ima okoli 625 tisoč prebivalcev v 23 občinah.

Izjava

Ob pomanjkanju boljših argumentov je črnogorski minister trajnostnega razvoja in turizma Pavlo Radulović zaskrbljenim državljanom “s svojo častjo in poštenjem” obljubil, da gre za dobronameren zakon. V to ni uspel prepričati Skupnosti občin.

Izjava

Proti zakonu so nastopile tudi številne ostale organizacije, vključno s tamkajšnjo Mrežo za afirmacijo nevladnih organizacij MANS in gospodarsko, inženirsko ter arhitekturno zbornico. Prav tako je svoje neodobravanje izrazila koalicija dvajsetih ekoloških gibanj. Več pove direktor enega od teh, gibanja Ozon, Aleksandar Perović.

Izjava

Kakšna ureditev je veljala do sedaj, opiše Sanja Živković.

Izjava

Ena izmed dveh projektnih pisarn, ki v Črni gori dobita največji del pogače, je Republiški zavod za urbanizem in projektiranje, ki je v lasti Ace Đukanovića, mlajšega brata bivšega premierja, predsednika in de facto vodje vladajoče partije Mila Đukanovića. Druga je Center za arhitekturo in turizem, za katerim stoji podpredsednik parlamenta Branimir Gvozdenović. Zdi se, da bo nova ureditev le še ojačala obstoječa razmerja.

Izjava

Poleg same vsebine zakona so v nevladnem sektorju nezadovoljni tudi z načinom sprejema zakona, ki je potekal po hitrem postopku. Več pove Sanja Živković iz Skupnosti občin Črne gore.

Izjava

Aleksandar Perović z ekološkega gibanja Ozon priznava, da je ministrstvo opravilo zakonski minimum, kar se tiče javne razprave, a moti ga pomanjkanje okroglih miz in vključenosti civilne družbe v razpravo, čemur so tudi botrovali poletni meseci, v katerih je le-ta potekala.

Izjava

Zemljišča, ki so seveda najbolj privlačna za prodajo ali gradnjo, so tista na črnogorski obali, kjer so bili v zadnjih letih po nasprotovanju lokalnih oblasti ustavljeni nekateri projekti. Kljub temu, kot poudarja Živkovič, pa je imela oblast že takrat asa v rokavu v obliki razglasitve projekta za projekt v javnem interesu oziroma kot strateško pomemben, s čimer so lahko ignorirali mnenje občin.

Izjava

Kljub temu je prišlo do primerov, ko je bilo nasprotovanje lokalnih oblasti zadostno, da je ustavilo projekte gradnje ali prodaje, specifično na plažah v Buljarici, ki je tudi naravni spomenik, in pa v ulcinjskih solinah.

Perović meni, da je poleg obale oblast svoj pogled usmerila tudi na sever države, ki je ekonomsko slabo razvit, a bogat z naravnimi bogastvi.

Izjava

Nekoliko ironično, Črna gora ravno te dni praznuje 26 let, odkar je, vsaj na papirju, to je v ustavi, ekološka država. Kot opozarjajo v ekološki organizaciji Green Home, novi zakon posebno zaščito daje le področjem nacionalnih parkov, zanemarja pa preostala manj zaščitena območja. Posledično po mnenju Perovića z gibanja Ozon ne zadostuje ustavnemu določilu.

Izjava

Po drugi strani je, če je verjeti ustavi, Črna gora poleg ekološke tudi demokratična in socialna država, zasnovana na vladavini prava.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.