Afrika, to smo mi

Aktualno-politična novica
23. 10. 2017 - 10.05
 / BritOFF

1005

Spoštovano poslušalstvo, dobrodošli v Neuradnem listu, jutranjem BritOFFu aktualnopolitične redakcije Radia Študent, kjer beremo predloge zakonov, pravilnike, uredbe, odločbe, sodbe, pobude in tako naprej.

Neuradni list, oktober 2017. Vikend branje: Zapisnik 153. redne seje vlade Republike Slovenije. Odstavek: Imenovanje nacionalnega koordinatorja za odnose Republike Slovenije z afriškimi državami ter mednarodnimi in regionalnimi organizacijami v Afriki.

Tako je, Slovenija ima nacionalnega koordinatorja za odnose z Afriko, čast za opravljanje te funkcije pa je doletela veterana slovenske diplomacije, magistra Matjaža Šinkovca.

Nacionalni koordinator usklajuje dejavnosti pristojnih resorjev, povezanih z Afriko, in oblikuje pobude oziroma usmeritve za sodelovanje z afriškimi državami na političnem, gospodarskem, kulturnem, kmetijskem, znanstvenem, raziskovalnem, okoljskem in drugih področjih.

Slovenija ima na afriškem kontinentu samo eno diplomatsko predstavništvo, in sicer tisto v Egiptu, enega častnega konzula v Republiki Južni Afriki in akreditirano veleposlaništvo iz Belgije za Zelenortske otoke, Etiopijo in Afriško unijo.

Kot piše v zapisniku, je na podlagi Deklaracije o zunanji politiki Republike Slovenije, ki jo je Državni zbor sprejel leta 2015, Ministrstvo za zunanje zadeve oblikovalo strateški dokument zunanje politike Republike Slovenije. V njem je kot posebna geografska prioriteta navedena tudi Afrika, in sicer je opredeljeno, da je glavna naloga diplomacije na afriški celini iskanje novih trgov. Kdo bolje, da jih najde, kot nekdanji veleposlanik v zibelki raziskovalcev Afrike, Veliki Britaniji.

Kot je razvidno iz prej omenjenih diplomatskih misij, je Slovenija raziskala le trge na skrajnem severu in jugu Afrike, s pomočjo belgijskega kralja pa otočje na zahodu in del obale na vzhodu črne celine. Kot nekdaj David Livingstone pa bo zdaj Matjaž Šinkovec poskusil odpreti notranjost Afrike Sloveniji in bo ravno tako kot Livingstone poleg trgovine, kot je navedeno v strateškem dokumentu ministrstva, domačine učil tudi človekovih pravic in enakosti. Na še neraziskanih trgih, kot navaja dokument, “celine 21. stoletja”, konec navedka, si lahko obetamo El Dorado z veliko možnostmi za razmenjavo dobrin z domačini.

Vlada kot prednost pri iskanju novih trgov navaja zgodovinsko prisotnost starejših generacij raziskovalcev, ki so si pot po celini utirali še pod rdečo zvezdo. V pomoč pri nastopanju v frankofonski Afriki je tudi slovensko sodelovanje v Mednarodni organizaciji za frankofonijo, v luzofonski pa naši tradicionalni odnosi z Zelenortskimi otoki. Afrika, to smo mi.

Naj se v prihodnje doda ime na seznam velikih raziskovalcev Afrike. Vasco da Gama, Brazza, Burton, Lenz, Livingstone, Stanley, Šinkovec.

 

0805

Aktualni predsednik Slovenije Borut Pahor bo moral drugi mandat iskati v drugem krogu predsedniških volitev, potem ko je ostal slabe tri odstotke pod petdesetimi odstotki oddanih glasov v prvem krogu. Tam mu bo družbo delal kamniški župan Marjan Šarec, ki je prepričal četrtino volivcev. Večino volilnih upravičencev pa vendarle ni prepričal nihče, saj jih je preko 56 odstotkov raje, kot da bi šli na volišča, ostalo doma.

Za kontinuiteto so volivci poskrbeli tudi v Japonski, kjer je vladajoča stranka premierja Šinza Abeja na predčasnih parlamentarnih volitvah osvojila 283 sedežev v 465-članskem parlamentu in jih ima s koalicijskim partnerjem Komeitom preko 300. O nemoči opozicije priča že dejstvo, da sta bili dve največji opozicijski stranki ustanovljeni v zadnjem mesecu pred volitvami.

Predsednik Zimbabveja Robert Mugabe je ostal brez naziva “ambasador dobre volje Svetovne zdravstvene organizacije”, ki mu ga je le dan prej podelil generalni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus. Slednji je 93-letnemu Mugabeju naziv podelil zaradi njegove zavezanosti javnemu zdravstvu, s čimer se pa številni zaradi domnevno razpadajočega zdravstvenega sistema v južnoafriški državi niso strinjali. Nenazadnje tudi sam Mugabe redno hodi na zdravljenje v Singapur.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.