Antikorupcijsko-korupcijski britoff

Aktualno-politična novica
24. 5. 2016 - 8.00
 / BritOFF

OSMA

Zmagovalec avstrijskih predsedniških volitev je Alexander Van der Bellen. Potem ko so prvi rezultati rahlo prednost dajali kandidatu desničarske FPÖ Norbertu Hoferju, so glasovi po pošti rezultat obrnili v prid neodvisnega kandidata zelenih. Van der Bellen je v drugem krogu volitev zmagal z zgolj 0,3 odstotne točke prednosti pred protikandidatom. Avstrija se je tako za las izognila protibegunskemu in evroskeptičnemu predsedniku iz vrst skrajno nacioanalističnih svobodnjakov.

Grške oblasti so napovedale izpraznitev begunskega taborišča na meji z Makedonijo. Kakšnih 8500 beguncev bodo domnevno v torek začeli preseljevati v sprejemne centre drugod po državi. V grškem Idomeniju bo tako izpraznjeno taborišče, ki je nastalo lansko poletje, ko je Makedonija prvič zaprla svojo mejo z Grčijo.

Brazilski minister za planiranje Romero Juca v prehodni desničarski vladi je odstopil po tem, ko so v javnost pricurljali posnetki, kako odstavljeni minister kuje zaroto proti predsednici Dilmi Rousseff. Na posnetku, ki je nastal v času pred zamenjavo vlade, je moč Juco slišati, kako trdi, da je treba zamenjati vlado in s tem spodkopati oblast predsednice Rousseff, da bi se ognili nadaljnjim posledicam korupcijskega škandala, v katerem se je znašla tudi predsednica.

 

DESETA

Zveza Nato je odločila, da podaljša in razširi svoje aktivnosti na Mediteranu. Cilj dodatno napotenih Natovih ladij je podpora misiji Sofija, ki jo izvaja Evropska unija z uradnim namenom reševanja življenj beguncev. Ti od zaprtja balkanske rute v Evropo prihajajo po stari – novi poti iz Italije v Libijo, ki postaja vedno bolj prometna. Reševanje beguncev je do zdaj obsegalo predvsem uničevanje ladij, ki jih uporabljajo tihotapci, Nato pa v prihodnje načrtuje poseganje v teritorialne vode varne države Libije, kjer nekatere obalne kraje že nekaj časa nadzoruje Islamska država.

Avstralske sile reda in miru so se znašle sredi obsežnega škandala zaradi trgovine s prepovedanimi drogami in tobačnimi izdelki. Kriminalne mreže znotraj avstralske mejne policije naj bi skupaj z vladnim oddelkom za kmetijstvo sodelovale s kriminalnimi združbami ter jim omogočale prenos nelegalnega tovora čez mejo. V zadnjih dneh so bili aretirani mnogi pripadniki sil avstralske mejne policije, za katere pa naj bi že dolgo obstajali novinarski namigi o tem, da so sodelovali pri tihotapljenju.

Britanski predsednik vlade David Cameron je v Londonu gostil protikorupcijski vrh, ki so se ga udeležili svetovni voditelji. Kljub ostrim besedam, ki jih je Cameron namenil korupciji, se je težko izognil kritikam na svoj račun. Izplen vrha naj bi bil nezadosten predvsem na britanski strani, ki naj ne bi vložila dovolj truda v svoja čezmorska ozemlja, denimo Deviške in Kajmanske otoke. Kritiki trdijo, da bi morali slednji uvesti javne registre lastnikov podjetij na teh ozemljih. Brez tovrstnih ukrepov, ki bi znatno omejili izogibanje davkom, legitimnost Camerona ostaja načeta predvsem zaradi koristi, ki jih je z utajevanjem davkov imel sam. Podjetje njegovega očeta je bilo namreč med tistimi, ustanovljenimi na Bahamih in razkritimi v panamskih dokumentih.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness