Bakir BritOFF

Oddaja
18. 2. 2017 - 11.30
 / BritOFF

Dober teden pred iztekom 10-letnega roka, je bošnjaški član predsedstva Bosne in Hercegovine Bakir Izetbegović napovedal vložitev zahteve za revizijo sodbe Meddržavnega sodišča v Haagu v tožbi proti Srbiji zaradi genocida. Sodišče, poznano pod angleško kratico ICJ, je leta 2007 odločilo, da Srbija oziroma takratna Zvezna Republika Jugoslavija ni bila neposredno odgovorna za genocid v Srebrenici,  a ga ni poskušala preprečiti. Izetbegović je mnenja, da bodo v zadnjem desetletju zbrani dokazi zadoščali za ponovno sprožitev postopka, kateremu pa močno nasprotuje srbski član predsedstva Mladen Ivanić, ki trdi, da bi morala biti odločitev o reviziji v predsedstvu sprejeta soglasno.

Madžarsko gibanje Momentum je zbralo 266 tisoč podpisov za izvedbo referenduma o kandidaturi Budimpešte za gostiteljico olimpijskih iger leta 2024. Madžarski premier Viktor Orban, ki je še pred kratkim izvedbo iger označil za stvar nacionalnega interesa ni komentiral uspeha mladega gibanja, njegov strankarski kolega in župan prestolnice Istvan Tarlos, pa je le povedal, da bodo v novih okoliščinah ponovno preučili smiselnost kandidature, ki ji po zadnjih javnomnenjskih anketah nasprotuje več kot dve tretjini vprašanih. Madžarska prestolnica bi se ob morebitnem umiku kandidature pridružila Hamburgu, Rimu in Bostonu, ki so od te že odstopili, na seznamu možnih gostiteljic pa bi ostala le še Los Angeles in Pariz.

Nekdanji pravosodni minister zvezne države Oklahoma Scott Pruitt, je prisegel kot vodja Agencije za varstvo okolja Združenih držav Amerike. Izvolitvi Pruitta so močno nasprotovali v nevladnih organizacijah in Demokratski stranki, saj gre za posameznika, ki je v preteklosti proti omenjeni agenciji vložil najmanj štirinajst tožb, prav tako pa je do nedavnega javno izražal svoje dvome v resničnost globalnega segrevanja. Predsednik ZDA Donald Trump je tako popolnil 14 od 22 sedežev v kabinetu.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness