BritOFF دولة فلسطين

Aktualno-politična novica
17. 9. 2017 - 10.40
 / BritOFF

Palestinsko gibanje Hamas je izrazilo pripravljenost na pogovore z rivalskim gibanjem Fatah o možnostvi razpustitve uprave v Gazi in izvebi splošnih volitev, ki so bile nazadnje organizirane pred desetljetjem. Na teh je zmagal Hamas, po sporu med stranema pa je slednji prevzel nadzor nad Gazo, medtem ko je upravljanje Zahodnega brega prevzel Fatah. Sprti strani sta dogovor o spravi sicer že podpisali leta 2011, tudi takrat s posredovanjem Egipta, a je ta ostal le mrtva črka na papirju.

Maman Sidikou, vodja mirovne misije Združenih narodov v DR Kongo je sporočil vest, da so kongovske varnostne sile v petek ubile vsaj 36 protestirajočih burundskih beguncev na vzhodu države. Protestniki v Kamanyoli v provinci Južni Kivu izražali nasprotovanje deportaciji štirih posameznikov od 44 tisoč burundskih beguncev, kolikor jih je trenutno v DR Kongu. Večina jih je pobegnila zaradi porasta političnega nasilja v domovini pred dvema letoma, potem ko je tamkajšnji predsednik Pierre Nkurunziza napovedal kandidaturo za tretji mandat.

13:19 po našem času je v Moskvi pristalo letalo Iraqi Airways, ki je tam priletelo iz Bagdada. Gre za prvi komercialni let iz Iraka po letu 2004, ko so bile povezave ob ameriški invaziji na Irak ustavljene. Samo za ta vikend pa je odprta  tudi balkanska begunska pot, a le v smeri severozahod-jugovzhod, kamor se je proti Turčiji odpravilo na tisoče Slovencev z letali in avti v iskanju dobre košarke, katere pomanjkanje v njihovi domovini je vse bolj očitno.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.