BritOFF Bona Fides

Oddaja
16. 1. 2017 - 10.05
 / BritOFF

1005

Dobrodošli v neuradnem listu, tematskem britoffu o vsem, kar prehaja v svet pravil. Predlogi zakonov, sodne odločitve in podobne zadevščine.

Sodba v imenu ljudstva. Vrhovno sodišče Republike Slovenije je senatu, ki so ga sestavljali vrhovni sodnici in sodniki Marijan Debelak kot predsednik ter Ivan Robnik, Marjana Lubinič, Borut Vukovič in Irena Žagar kot člani v individualnem, delovnem sporu tožeče stranke, ki ga zastopa generalna direktorica zoper toženo stranko, ki jo zastopa Odvetniška pisarna Završek d.o.o., Ljubljana, zaradi vračila preveč izplačane plače v znesku 2.393,99 evrov, o reviziji tožene stranke zoper sodbo Višjega delovnega in socialnega sodišča Pdp 1064/2015 z dne 7. 4. 2016, v zvezi s sodbo Delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani Pd 977/2012 z dne 3. 9. 2015, razsodilo v prid tožene stranke.

Spor sega v leto 2008, ko je ob spremembi plačilnega sistema prišlo do nepravilnih prevedb, naknadno so delodajalci zahtevali vrnitev preveč izplačanih plač. Vrhovno sodišče je zdaj eno od teh zahtev označilo za neutemeljeno. Če iz predhodnega niza podredij komu to mogoče ni bilo popolnoma jasno.

Kot je navedeno v obrazložitvi sodbe, je bil za zakonitost in skladnost pogodb prvenstveno odgovoren delodajalec. Zaposlena ni nikakor vplivala na določitev previsokih plač in kot takšna zanj ne more biti odgovorna. Toliko, da veste, če vam naslednjič prodajalka v Mercatorju vrne 20 centov preveč.

Vrhovno sodišče je s tem izpodbilo dosedanjo prakso Višjega delovnega in socialnega sodišča in pa odločitve Ministrstva za javno upravo ter Inšpektorata za javni sektor. Z vrhovnim sodiščem do novih vrhov.

 

0805

Turški parlament je v prvem branju s tripetinsko večino podprl predlagane ustavne spremembe, ki bi dale večja pooblastila funkciji predsednika države, ki jo trenutno zaseda Recep Tayyip Erdogan. Če bodo poslanci enako glasovali tudi na drugem branju, bo razpisan ustavni referendum o novem sistemu, ki bi, kot večkrat poudarijo predlagatelji, Turčijo postavil ob bok Združenim državam Amerike in Franciji, kjer velja predsedniški sistem.

V novomeški tovarni vozil Revoz so globoko razočarani nad medlim odzivom iskalcev zaposlitve ob razpisu za 300 novih delovnih mest v nočni izmeni. Začudeni so tudi na Zavodu za zaposlovanje Slovenije, kjer so na tak ali drugačen način delo ponudili 11 tisoč brezposelnim, a se jih je prijavilo manj kot tisoč. Pogoji so sledeči: Morate biti stari pod 50 let in perfektnega zdravja ter z dokazanimi ročnimi spretnostmi. Aja, pa zaposleni boste prek agencije, valda.

Niz neporaženosti nogometašev Real Madrida v vseh tekmovanjih se je ustavil pri številki 40. Igralci kraljevega kluba so proti Sevilli povedli prek enajstmetrovke Cristiana Ronalda, preobrat pa se je začel v 85. minuti z avtogolom nekdanjega mladinca Andaluzijcev Sergia Ramosa. Za zmago in zaostanek ene točke za vodilnimi Madridčani je poskrbel Črnogorec Stevan Jovetić v 92. minuti.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness