Britoff enotnih turških in ruskih delavcev

Aktualno-politična novica

OSMA

Včeraj se je, pred današnjim začetkom globalnega vrha o podnebnih spremembah v Parizu, po celem svetu odvilo več kot dva tisoč protestov in dogodkov, na katerih so ljudje zahtevali ukrepanje proti globalnemu segrevanju. V Londonu se je zbralo rekordnih 50.000 ljudi, v Madridu 20.000, par sto v Ljubljani, nekaj tisoč pa tudi v Parizu. Zaradi uvedenega izrednega stanja je bil pariški protest prepovedan, vendar so se ljudje vseeno zbrali, odvila pa se je tudi akcija zlaganja okoli 10.000 parov čevljev na trg, kjer bi sicer morali stati protestniki. Tisti, ki so vseeno prišli, so kmalu v obraze dobili doze poprovega pršila in pendrekov, policija pa je prisotne na koncu razgnala s solzivcem in jih 200 aretirala. Že v dnevih pred protestom je francoska policija s pooblastili, ki jih je dobila po uvedbi izrednega stanja, vdirala v domove okoljskih aktivistov in jih zadržala v hišnem priporu. Krasni novi svet!

V Diyarbakirju, največjem mestu jugovzhodne Turčije, se je na pogrebu Tahirja Elçija zbralo več kot 50.000 ljudi. Elçi, predsednik regijske izpostave združenja odvetnikov, je bil ubit v soboto, ko sta ga neznanca napadla na njegovi tiskovni konferenci in pri tem ubila tudi dva policista. Vse skupaj je bilo sicer videti kot velika namještajka, saj je Elçi v nemilosti vlade in medijev, naklonjenih vladajoči Stranki za pravičnost in razvoj. Pred tedni je namreč dejal, da prepovedana Kurdska delavska stranka, s kratico PKK, ni teroristična organizacija, pač pa gibanje z veliko ljudsko podporo. Zaradi te izjave mu je grozila sedemletna zaporna kazen. Množica na pogrebu je med drugim vzklikala: ”PKK so ljudje in ljudje smo tu!”

Evropska unija in Turčija sta sklenili dogovor, s katerim bo Unija skrb za begunce za velike denarje prestavila na svojega najbližjega soseda. V zameno za zaenkrat še neznan način ustavljanja beguncev je Evropska unija Turčiji namenila tri milijarde evrov, obnovljena bodo pristopna pogajanja, EU pa bo Turčiji namenila tudi nekaj političnih koncesij, recimo ukinitev viz.

 

DESETA

Ruska konfederacija sindikatov in Turška konfederacija sindikatov revolucionarnih delavcev, znana pod kratico DISK, sta objavili skupno izjavo, v kateri izražata svojo zaskrbljenost glede trenutnih odnosov med Rusijo in Turčijo. Pozvali so k mirnemu reševanju sporov in koncu vojne, nasilja in ekonomskih sankcij. Po njihovih besedah delavsko gibanje že stoletja podpira mir in sodeluje v boju proti vojni, poudarjajo pa še, da negativne posledice vojne in poslabšanje odnosov med državami vedno najprej in najbolj zadanejo delavske družine, saj prinesejo s sabo le revščino in smrt.

Britanski sindikat gasilcev je sprejel odločitev v podporo ponovni vzpostavitvi povezave z laburistično stranko. Od politične stranke so se oddaljili leta 2004, saj se niso strinjali s politikami takratnega vodje Tonyja Blaira. Sedaj pravijo, da se je situacija z izvolitvijo Jeremyja Corbyna popolnoma spremenila, saj je končno na čelu stranke nekdo, ki zagovarja konec varčevanja. Zadnji dve torijski vladi, prva v sodelovanju z liberalnimi demokrati, sta med drugim ukinili 7 tisoč delovnih mest gasilcev in zaprli več kot 40 gasilskih postaj, kar močno vpliva na čas, ki ga gasilci potrebujejo za odziv primeru požarov in drugih nesreč. Odločitev sindikata, ki šteje okrog 38 tisoč članov, je že pozdravil tudi Corbyn.

Več tisoč indonezijskih delavk in delavcev se je odločilo za štiridnevno stavko. Razlog za to odločitev leži v načrtovani spremembi zakona, ki bi omejila povišanja minimalne plače glede na gospodarsko rast. Vlada namreč trdi, da bo možnost povišanja minimalne plače odgnala investitorje, a sindikalisti in sindikalistke poudarjajo, da temu ni tako, kar potrjujejo dosedanje spremembe v Indoneziji. Veliko udeležencev stavke in protestov je bilo aretiranih, prav tako nekaterim delodajalci grozijo, da zaradi udeležbe ne bodo prejeli plače.

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.