Britoff hekerskega napada

Aktualno-politična novica
13. 5. 2017 - 12.00
 / BritOFF

Včeraj in danes se je po besedah Interpola zgodil največji kibernetski napad doslej. Napadenih naj bi bilo več kot 100 tisoč računalnikov v 99 državah. Virus zaklene računalnik in zahteva odkupnino v bitcoinih v vrednosti 300 ameriških dolarjev.  Med drugimi so bile tarča napada računalniške mreže britanske javne zdravstvene službe, kjer so morali zaradi tega odpovedati ali preložiti obravnavo bolnikov in operacije. Prizadete so bile tudi nemške železnice, kjer so se na zaslonih namesto podatkov o odhodih vlakov prikazovali zahtevki za plačilo odkupnine. Promet je sicer potekal brez motenj. Virus je okužil tudi ameriški Fedex in špansko podjetje Telefonica.Tarče napada so bile tudi v Rusiji, virus je okužil več tisoč računalnikov notranjega ministrstva, neuspešen pa naj bi bil napad virusa pri ruskem ministrstvu za zdravje in ruskem bančnem sistemu. Napad so zaznali tudi v ruskem nacionalnem železniškem podjetju, a tam niso hoteli razkriti kako uspešni so bili hekerji. V napadu je bil prizadet tudi novomeški Revoz, kjer sta odpadli nočna in dopoldanska izmena. Virus naj bi izkoriščal ranljivost, ki je bila izpostavljena  v pricurljanih dokumentih ameriške Nacionalne varnostne agencije (NSA), ki jih je aprila izdala hekerska skupina »The Shadow Brokers«.

Več deset tisoč ljudi, privržencev albanske opozicije, je v Tirani protestiralo proti vladi socialističnega premierja Edija Rame, ki jo pozivajo h odstopu. Z odstopom vlade in začasno, prehodno vlado tudi pogojujejo sodelovanje opozicije na parlamentarnih volitvah, ki se bodo zgodile 18. junija. Opozicija delo parlamenta sicer blokira že od februarja. Danes ponoči je policija v Albaniji aretirala 20 ljudi, vzroki aretacij niso znani. Protest je minil mirno.

Spet so se uprli vojaki v Slonokoščeni obali. Upor se je zgodil že januarja, ko so vojaki zahtevali več plačila za svoje delo. Zahtevali so približno 18 tisoč evrov na vojaka. Približno 7 500 evrov so dobili januarja, ostalo pa bi morali dobiti ta mesec. V četrtek je tiskovni predstavnik vojske objavil opravičilo predsedniku za upor januarja in izjavil, da se odrekajo zahtevam po denarju. Upor se je nato začel zgodaj zjutraj v petek v drugem največjem mestu v Slonokoščeni obali, Bouake, in se razširil tudi na druga mesta. Danes so vojaki blokirali dostop do mesta Bouake, pod nadzorom pa imajo tudi mesto Odienne na severu države.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.