britoff konca poletja

Aktualno-politična novica
23. 9. 2017 - 17.00
 / BritOFF

Volitve v Novi Zelandiji niso prinesle jasnega zmagovalca. Relativna zmagovalka je trenutna nosilka oblasti Nacionalna stranka na čelu z premierjem Billom Englishem. Volilni izkupiček jim je prinesel 58 sedežev, tri manj od absolutne večine. Drugo mesto so zasedli večni tekmeci Nacionalne stranke Laburisti. Ti so dobili 45 sedežev. Novozelandski DeSUS - "kingmaker" - je tako postala stranka Nova Zelandija Prva ("New Zealand First"), ki so dobili devet sedežev. Slednjo vodi Winston Peters, ki je leta 1993 zapustil Nacionalno stranko. Laburisti in Nacionalna stranka sta si sicer programsko precej sorodni; razlikujeta se le v trgovinski in migracijski politiki. 

Sirske demokratične sile naj bi prevzele nadzor nad nahajališčem zemeljskih plinov Conoco v provinci Deir as Zor, ki ga je dosihmal obvladovala Islamska država. Pred vojno je bil omenjeni resort največje nahajališče zemeljskega plina, ki je na dan omogočil izčrpanje 13 milijonov kubičnih metrov plina. Sirski observatorij za človekove pravice sicer zanika trditve Sirskih demokratičnih sil. Ruska oblast pa je že v četrtek opozorila, da je prodiranje Sirskih demokratičnih sil, ki jih podpirajo ZDA, sporno, saj naj bi ozemlje pripadalo sirskemu režimu. 

Več deset tisoč Francozov se je danes v Parizu zbralo na protestih proti reformi trga dela, h katerim je pozval vodja levičarske Nepokorne Francije Jean-Luc Melenchon. Francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je reformo trga dela obljubil že med predvolilno kampanjo, je zakon podpisal v petek.Zakon, ki ga je zasnoval premier Edouard Philippe, zmanjšujejo vlogo sindikatov v majhnih podjetjih, omejujejo odpravnine za nepravično odpuščene delavce, delodajalcem pa omogočajo več neposrednih dogovorov z zaposlenimi o delovnih pogojih.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.