BritOFF koroške intervencije

Aktualno-politična novica
3. 10. 2017 - 10.05
 / BritOFF

1005

BritOFF, posvečen lokalnim novicam, začenjamo na Koroškem, kjer primanjkuje mobilnih enot nujne medicinske pomoči. Število intervencij se je od lani zaradi velikosti območja, kjer deluje Zdravstveno reševalni center Koroške, povečalo za 15 odstotkov. Center tako ocenjuje, da bi potrebovali še eno reševalno vozilo, posebej za oddaljeno Mežiško dolino. Trenutno imajo osem reševalnih vozil in štiri mobilne enote. Eno reševalno vozilo so kupili prejšnji teden. Vozilo, ki je stalo 208 tisoč evrov so financirali sami. Ker trenutno delujoče štiri mobilne enote ne obvladujejo 15-odstotne rasti števila intervencij, bolnike premeščajo v Ljubljano ali Maribor. Direktorica Zdravstveno reševalnega centra Koroške, Marijana Kašnik, je Združenje zdravstvenih zavodov že zaprosila za še eno ekipo mobilne enote hitre medicinske pomoči. Zaradi obsežnosti in razvejanosti terena pa je direktorica izpostavila, da nujno potrebujejo novo vozilo za prevoz mobilnih enot hitre pomoči. Njegovo ceno, 190 tisoč evrov, naj bi sponzorirali lokalni gospodarstveniki in lokalne skupnosti, saj si center sam tega ne more privoščiti.

Zdravstveno reševalni center Koroške pa je uredil način poslovanja. V nasprotju z ostalimi reševalnimi centri, kjer so mobilne enote pod nadzorom zdravstvenih domov, so koroške mobilne enote pod Zdravstveno reševalnim centrom Koroška, ki so ga ustanovile koroške občine. Po novem gre denar neposredno iz zdravstvene zavarovalnice za Zdravstveno reševalni center Koroške, ki nato izbere in izvaja določene programe. Za te programe direktorica Kašnik opozarja, da jih je treba ponovno pregledati, saj nekateri, na primer ekipa posebnega avtomobila, tako imenovanega Reanomobila, letno prinaša 108 tisoč evrov primanjkljaja. Marijana Kašnik je ustanovo prevzela pred dvema letoma s 170 tisoč evri primanjkljaja, trenutno pa posluje tekoče.

Eden izmed programov, ki ni sistematično urejen na ravni  države, pa je psihosocialna pomoč zaposlenim po travmatičnih dogodkih. Zdravstveno reševalni center Koroške je tako razvil pilotni projekt Nisi sam. V okviru projekta bodo razvili preventivni program za psihosocialno pomoč zdravstvenim reševalcem in dispečerjem, ki ga bodo pilotno testirali in nato implementirali po vsej Sloveniji.

0805

Laszlo Botka, nedavni vodja madžarskih socialdemokratov, je odstopil od kandidature za premierja. Laszlo je pred parlamentarnimi volitvami spomladi naslednje leto veljal za najmočnejšega protikandidata premierju Victorju Orbanu. Kot vzrok za odstop je nekdanji župan navedel nezmožnost izoblikovanja koalicije iz opozicijskih strank. . Po njegovem mnenju naj te ne bi želele spremeniti vlade, ampak le odvzeti nekaj sedežev premierju Orbanu. Druge opozicijske stranke pa so neuspeh pogajanj med drugim pripisale težavni osebnosti Laszlo Botke Nastanek koalicije bi bil za socialdemokratsko stranko nujen korak, saj so na zadnjih volitvah kot druga najmočnejša stranka dobili 28 sedežev, Fidesz pa 131. Lazslova zaželena koalicija pa bi bila sestavljena iz sredinskih in levih strank, ki bi po novem zakonu z zbranimi stotimi parlamentarnimi sedeži od stodevetindevetdesetih pridobile parlamentarno večino. Orbanova stranka Fidesz skupaj s Krščansko demokratično ljudsko stranko od zadnjih volitev leta 2014 obvladuje dvotretjinsko parlamentarno večino. Laszlo Botka je stranko Fidesz obtožil tudi zastraševanja opozicijskih strank in oviranja predvolilnih zavezništev.

Odzivi na katalonski referendum pa se nadaljujejo. Oglasilo se je Združenje nemške industrije in Katalonijo opozorilo, da bi odcepitev prinesla ekonomsko negotovost in tako škodovala tej pokrajini, katere gospodarstvo je močno usmerjeno v izvoz, tudi v Evropsko unijo. V Kataloniji je prisotna polovica vseh podjetij z nemškim kapitalom, ki se nahaja v Španiji.

Italijanska stranka Severna liga za neodvisnost padske nižine je sprva obsodila nasilje in državo, ki uporabi gumijevke nad starejšimi občani, označila kot “blazno”. Nato pa je opomnila, da bosta oktobrska referenduma o avtonomiji Lombardije in Benečije popolnoma zakonita. Na podlagi posvetovalnega referenduma z vprašanjem, ali naj deželi dobita dodatno obliko avtonomije, naj bi deželi nato s tem rezultatom podprli pogajanja z nacionalno vlado o razširitvi deželne avtonomije. Ena pogajalska zahteva je, da deželi obdržita najmanj 50 odstotkov davka, namesto da ga pošiljata nacionalni oblasti.   

Zaključujemo pa pri bodočem slovenskem prazniku demokracije. Koprsko sodišče se je odločilo, da bo v predvolilnem času zamrznilo obravnavo postopkov proti koprskemu županu Borisu Popoviču, da ti v predvolilnem obdobju ne bi vplivali na izid volitev. V času predvolilnega boja bi se sicer Popovič moral zglasiti na več sojenjih, tudi v primeru Serming, ki bo zastaral naslednje leto. Ljubljanska medicinska fakulteta je odločila, da lahko, kar zadeva zdravje, sodeluje na vseh obravnavah. Zato je odločitev koprskega sodišča novost na slovenskih sodiščih. Sodišče je odločitev utemeljilo s tem, da želijo s sebe odvrniti kakršen koli sum, da bi obravnave primerov proti kandidatu vplivale na volilni rezultat.

 

BritOFF je pripravila Gea.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.