Britoff letečih jajc

Aktualno-politična novica
5. 10. 2015 - 10.05
 / BritOFF

0805

V angleškem Manchestru se je na protestu proti vladajočim torijcem zbralo več deset tisoč ljudi. Izbrani dan manifestacije ni naključje, v mestu namreč poteka vsakoletna konferenca konzervativne stranke. Udeležba je bila številna in precej raznolika, opaziti je bilo pripadnike različnih skupin, ki se vsaka na svojem področju borijo proti politikam Torijcev - od gibanj za legalizacijo marihuane, prek sindikatov do podpornikov osvoboditve Palestine. Do večjih incidentov ni prišlo, je pa na neki točki skupina mladih torijcev, ki so si drznili priti mimo, bila deležna pošiljke letečih jajc.

Znani so rezultati parlamentarnih volitev na Portugalskem. Ti kažejo na ponovno zmago vladajoče desnosredinske koalicije, v kateri prevladuje stranka Socialnih demokratov. Najbližje je koaliciji prišla Socialistična stranka z 32 odstotki glasov. Ponovno vodstvo premierja Passosa Coelha pomeni nadaljevanje politik zadnjih let, ki jih je vodilo varčevanje in podrejanje dogovorom z mednarodnimi finančnimi institucijami. Današnje posledice se kažejo v slabšem socialnem položaju prebivalcev, višji stopnji revščine in brezposelnosti.

Iraški premier Haider al-Abadi je dovolil odprtje sicer močno varovane t. i. zelene cone v Bagdadu za širšo javnost. Vse od začetkov intenzivnega ameriškega vmešavanja v državo leta 2003 dalje je teh 10 kvadratnih kilometrov predstavljalo zaprto ali vsaj izjemno težko dostopno območje, na katerem lahko najdemo predvsem tuja veleposlaništva in vladne stavbe. Lažji dostop je del reform, ki jih je prebivalcem obljubil premier, med drugim večjo transparentnost in odprtost. S tem bo vlada morda delno umirila številne proteste, ki potekajo v državi in s katerimi udeleženci zahtevajo temeljite spremembe.

 

1005

Občinski sveti na Škotskem nasprotujejo spremembi zakonodaje o delavskem organiziranju. Vseh 32 svetov je sprejelo odločitev, da pri njih z novim letom, ko bodo spremembe stopile v veljavo, zakon enostavno ne bo implementiran, kar pomeni, da na Škotskem ne bo imel nobene teže. Pri spremembah gre sicer med drugim za to, da višajo odstotek delavcev, ki morajo glasovati za stavko, da je ta zakonita, uvajajo dvotedensko obdobje napovedi stavke in sindikate silijo v razkrivanje podrobnosti načrtovanih industrijskih akcij.

Po neuspelih pogajanjih s sindikati, ki zastopajo pilote, v francoski letalski družbi Air France nadaljujejo z napovedmi o manjšanju števila letov in odpuščanju zaposlenih. Ukrepi naj bi povečali produktivnost, in s tem konkurenčnost napram drugim letalskim družbam, ter naslovili finančne težave. Skupni dolg Air France trenutno znaša že več kot 5 milijard evrov. Sindikati pilotov, ki ne sprejemajo zahteve po povečanju obsega dela za isto plačo, pa medtem pravijo, da bodo ukrepi izjemno škodljivi za podjetje, saj je letalski promet v porastu.

Za neuspešne so se izkazali tudi pogovori med delavskim svetom in lastniki plantaž v indijski zvezni državi Kerala. Delavci na teh plantažah zahtevajo skoraj dvakratno povišanje plač, zaradi dosedanjega neuspeha v pogajanjih pa bodo stavko nadaljevali. Trenutno voljo in vztrajnost plantažnih delavk in delavcev je spodbudil nedavni uspešen boj delavk na eni izmed plantaž, ki so mimo sindikalnih struktur same uspele preprečiti odvzem lanskih bonusov k plačam.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.