Britoff mirnega spanca

Aktualno-politična novica
25. 5. 2016 - 8.05
 / BritOFF

8:05

Finančni ministri evroskupine so odobrili nadaljnji paket pomoči Grčiji. Ta bo obsegal 10,3 milijarde evrov posojil. Poleg tega so se strinjali tudi, da Grčija potrebuje neke vrste odpis ali zmanjšanje bremena dolga, a konkretnosti niso dorekli.

Afganistanski talibi so po nedavnem uboju njihovega poveljnika Akhtarja Mansourja v napadu brezpilotnega letala imenovali novega vodjo. To bo Mawlawi Haibatullah Akhundzada, ki je do sedaj služil kot eden izmed namestnikov voditelja in kot vodja talibskih sodišč.

Nadaljuje se ofenziva iraških varnostnih sil na mesto Faludža, približno 60 kilometrov zahodno od Bagdada, ki je v rokah Islamske države. Iraške sile, ki jim s podporo iz zraka pomagajo tudi Združene države Amerike, govorijo o napredku. Medtem pa Združeni narodi in Rdeči križ opozarjata, da je v mestu ujetih približno sto tisoč civilistov, ki jim bojujoči se strani ne nudita ustrezne zaščite.

 

10:05 Surovine

Ameriški kmetijski velikan Monsanto je zavrnil ponudbo za prevzem s strani nemškega farmacevtskega podjetja Bayer. Monsanto je ponudbo v višini 62 milijard dolarjev zavrnil kot prenizko, čeprav ta za skoraj 30 odstotkov presega tržno vrednost. Kljub temu Monsanto domnevno ostaja odprt za nadaljnje pogovore in morebitno višjo ponudbo. Do takrat pa bo morda najbolj osovražena med svetovnimi korporacijami ostala v ameriških rokah in Evropejci bomo lahko spali čistejše vesti.

Tudi evropska podjetja medtem sicer nadaljujejo s pre-črpavanjem bogastva iz revnejših v bogatejše države. Francosko naftno podjetje Total bo z 1,2 milijarde dolarjev vrednim vložkom povečalo svoje lastništvo v plinskem polju Elk Antelope v Papui Novi Gvineji z 40 na dobrih 48 odstotkov. Preostali delež je razdeljen med podjetje Oil Search, ki je v pretežni lasti ameriških in britanskih bank in prav tako veča svoj vložek v omenjeno plinsko polje, ter vlado Papue Nove Gvineje.

Surovinski britoff pa zaključujemo na preseku med surovinami in finančnimi trgi. Kitajska državna banka ICBC je od britanske banke Barclays kupila enega največjih sefov za zlato v Londonu, ki lahko shrani 2.000 ton oziroma 80 milijard dolarjev zlata. London je največje svetovno središče za trgovanje z zlatom.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness