Britoff novih uprav

Aktualno-politična novica
8. 4. 2017 - 9.36
 / BritOFF

Ameriški senat je potrdil Neila Gorsucha za novega ustavnega sodnika. Gorsuch, ki ga je na sodišče predlagal Donald Trump, bo zasedel mesto sodnika Antonina Scalie, ki je umrl pred dobrim letom. Za potrditev Gorsucha je republikanska večina spremenila pravila o glasovanju, ki so do sedaj omogočala obstrukcijo, če je opozicija zbrala več kot 40 od 100 glasov. Republikanci imajo v senatu 52 sedežev. Z izvolitvijo Gorsucha se razmerje moči v ustavnem sodišču ponovno nagiba v korist konzervativcev, ki imajo večino zadnjih nekaj desetletij.

Uprava hrvaškega Agrokorja je na sodišču v Zagrebu vložila zahtevo za uvedbo izredne uprave, ki ga omogoča v sredo sprejeti zakon o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih, znan kot Lex Agrokor. Odločitev je sporočil predsednik uprave in večinski lastnik Agrokorja Ivica Todorić, ki s tem izgublja nadzor nad podjetjem. Banke upnice, ki jim hrvaški trgovec dolguje okoli milijardo evrov, so sicer v sredo začele zasegati dele podjetja. Hrvaška vlada ima sedaj dva dni časa, da imenuje izrednega pooblaščenca, ki bo prevzel vodenje koncerna.

Baskovska separatistična organizacija Eta, ki je za danes napovedala svojo razorožitev, je francoski policiji predala seznam 12 skrivališč orožja na jugozahodu Francije. Eta, ki je sicer večinoma delovala v Španiji  naj bi namreč večino orožja skrivala na baskovskih območjih v  sosednji Franciji.  Francoska policija je sporočila, da so na lokacijah iz seznama našli 3,5 tone orožja, ki bo predano zunanji komisiji in uničeno. Španska vlada je sporočila, da ETA zaradi razorožitve ne bo deležna nobene prednosti ali politične koristi, vlada pa bo še naprej vztrajala pri aretacijah Etinih članov, ki so sodelovali v napadih v Španiji. Prav tako pa v zaporih ostaja še okoli 400 pripadnikov gibanja.

V Beogradu in drugih večjih srbskih mestih se že šesti dan nadaljujejo protesti proti premierju Aleksandru Vučiću, ki je pred slabim tednom zmagal na predsedniških volitvah. Danes so se protestnikom, ki jih večinoma sestavljajo mladi in študenti pridružili tudi člani sindikatov policije in vojske in nekaterih drugih javnih uslužbencev in delavci več tovarn. Sindikata policije in vojske sta že dolgo nezadovoljna nad slabimi razmerami v državi in odnosu vlade do njih. Protestniki, katerih slogan je "proti diktaturi", zahtevajo odstop Vučića, predsednice  parlamenta Maje Gojković, vodstva Radiotelevizije Srbije in zamenjavo volilne komisije. Vučić bo iz premierske na predsedniško funkcijo presedlal 31. maja. Več o protestih v Srbiji lahko izveste v petkovem kultivatorju.

 

Vikend APR branje:

Fake news anno 1942

Ter druge medijske panike

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness